Mollà: "El brot de rinoneumònia dels cavalls està controlat a la Comunitat Valenciana"

Guardar

caballo
caballo

"El brot de rinoneumònia equina està controlat en la Comunitat Valenciana", ha expressat la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, a més d'enviar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania respecte a la malaltia, que no pot afectar les persones.

Mollà, al costat del secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, ha detallat la situació del brot víric que actualment afecta 134 cavalls de 4 explotacions en el cas de la Comunitat Valenciana.

La Conselleria "ha activat des del minut un el protocol exhaustiu de control", ha subratllat la consellera, que ha repassat el dispositiu de control i les mesures preses des que es tinguera coneixement d'un quadre clínic compatible amb la rinoneumònia equina el passat 22 de febrer, després de la celebració d'un certamen d'hípica que va atraure un total de 450 animals de diferents parts del món.

"La primera actuació va consistir a aplicar el principi de prudència: immobilitzar la instal·lació afectada i el moviment dels equins al mateix temps que es valorava la situació i l'històric", ha explicat Roger Llanes. Una mesura cautelar que va ser ratificada dos dies més tard, quan els resultats de laboratori de les mostres preses van confirmar la malaltia per herpesvirus equí de tipus 1.

Mollà ha valorat la diligència en l'actuació per part de l'equip de la Conselleria i la total col·laboració del Ministeri d'Agricultura, dels serveis veterinaris de la Universitat Cardenal Herrera-CEU, de la Real Federació d'Hípica i de la Federació Eqüestre Internacional.

En aquest sentit, la titular d'Agricultura ha reconegut el caràcter internacional del brot, "un dels més virulents a escala europea de les últimes dècades". Concretament, dels 159 cavalls que van romandre en el CES després del certamen, 144 procedien d'altres països (Alemanya, Bèlgica, el Canadà, la Xina, Dinamarca, França, Holanda, Anglaterra, Rússia, Sud-àfrica i Suècia i la regió de Hong Kong).

En total, 423 cavalls de 7 explotacions són els animals immobilitzats ara com ara en la Comunitat relacionats amb el virus. A més, divendres passat es va publicar una resolució de la Conselleria per la qual només es permetia el moviment d'equins d'explotacions no immobilitzades i emparats per un certificat sanitari de trasllat expedit pel servei veterinari oficial, per a frenar i atallar la propagació del virus.

La Conselleria d'Agricultura ha fet una crida a notificar a les autoritats competents qualsevol indici enquadrat en la rinoneumònia per a mantenir el cércol al virus i manté oberta una investigació i ha assegurat que prendrà mesures en cas de confirmar "algun moviment que no s'havia d'haver produït".

Destacats