Mobilitat finalitzarà la licitació del Tram Oest de l'Anell Verd Metropolità i iniciarà les seues obres i les del Tram Sud en 2021

Guardar

anillo-verde
anillo-verde

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, finalitzarà la licitació del Tram Oest de l'Anell Verd Metropolità i iniciarà les seues obres i les del Tram Sud en 2021. Els dos sectors, per a les obres dels quals s'invertiran 13,3 milions d'euros, sumen 31,4 quilòmetres del corredor circular destinat a la mobilitat sostenible.

Així, en el tram Oest, els treballs la licitació dels quals està prevista són els corresponents als 10,9 quilòmetres del subtram entre Quart de Poblet i Masarrojos, en els quals s'invertiran 3,4 milions d'euros, i les obres pendents d'inici són les dels 5 quilòmetres que connectaran Aldaia i Quart de Poblet.

Pel que fa als 16 quilòmetres del Tram Sud, la inversió per a les obres pendents d'inici aconsegueix els 3,1 milions en el subtram entre Pinedo i Sedaví, els 3,2 milions d'euros en el de Sedaví a Picanya i 1,4 milions d'euros en el qual enllaça aquesta última localitat i Alaquàs.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, que aquest dissabte ha recorregut part del Tram Nord de l'Anell, ja en servei, ha destacat la necessitat d'apostar des de les administracions públiques per un model de mobilitat sostenible per a "preservar i cuidar el nostre entorn" i "afavorir una connexió real i diversa entre els municipis de la Comunitat Valenciana".

"Hem de centrar els nostres esforços, -ha continuat el conseller-, a poder oferir vies alternatives que servisquen tant per a realitzar desplaçaments quotidians com per a aproximar a ciclistes i vianants als paisatges i espais naturals en el seu temps lliure".

"Amb l'Anell Verd aconseguirem que l'àrea metropolitana de València quede unida per un corredor, al llarg del qual més de mig milió de ciutadans i ciutadanes veuran afavorida la seua connectivitat i es donarà resposta a la necessitat de vies per a ús lúdic i d'oci saludable", ha afirmat Espanya.

"Estem davant una actuació prioritària per a la Generalitat -ha declarat el conseller-, i, en aquest sentit, fent un important esforç de gestió pressupostària i administrativa, que permetrà que, en aquest primer trimestre de 2021, s'inicien les obres d'un dels trams i que, durant la resta d'aquest exercici, s'inicien treballs en diversos trams amb l'objectiu que l'Anell siga una realitat completa en 2023, exceptuant el segment del front litoral".

"Aquesta actuació és doncs un revulsiu per als itineraris de ciclovianantsde l'àrea metropolitana i permetrà en 2023 els ciutadans i ciutadanes puguen gaudir d'una infraestructura ciclovianant amb continuïtat durant 43,8 km", ha conclòs el titular de Mobilitat.

Moncada-Meliana- Port Saplaya, primer tram conclòs

En l'actualitat, més de 12 quilòmetres de l'Anell Verd Metropolità estan en funcionament a la comarca de l'Horta Nord a manera de corredor de ciclovianant continu, segur i accessible i com una nova via entre poblacions per a persones usuàries no motoritzades. Aquest tram, dividit al seu torn en dos subtrams (Moncada-Meliana i Meliana-Port Saplaya), s'ha desenvolupat dins del Programa FEDER 2014-2020.

El primer subtram, que té una longitud de 6,5 quilòmetres i ha suposat una inversió de 908.151 euros, s'inicia en el terme municipal de Moncada, discorre pels camins de servei del Barranc del Palmaret i del Carraixet des dels quals es té una àmplia panoràmica de l'Horta, voreja el nucli urbà de Vinalesa i es dirigeix cap a Meliana, travessant l'horta de Bonrepòs i Mirambell i de Cases de Bárcena. Finalitza en la carretera CV-300, en l'extrem oest del terme municipal de Meliana, punt de connexió amb el següent subtram. Els municipis travessats són Moncada, Alfara del Patriarca, Vinalesa, Carpesa (València), Bonrepòs i Mirambell, Cases de Bàrcena (València) i Meliana.

Respecte al segon segment del Tram Nord, el recorregut del qual suma 5,8 quilòmetres i ha comportat 1,4 milions per a la seua execució, s'inicia en la glorieta de la carretera CV-300 que dona accés a la població de Meliana, en el límit d'aquest terme municipal i el de Cases de Bárcena (València), i finalitza en el bord nord de Port Saplaya, amb una connexió amb el carril bici existent. Aquesta via s'ha implantat aprofitant els carrers urbans de Meliana, la via de ciclovianants existent entre Meliana i Barri Roca i ampliant la plataforma actual entre Barri Roca i l'autovia V-21. A més, s'ha construït una nova andana de ciclovianants en el front marítim fins a Port Saplaya.

Reduir l'ús del vehicle i acostar al patrimoni natural

L'Anell Verd Metropolità de València és un corredor circular destinat a la mobilitat sostenible no motoritzada que travessarà les comarques de l'Horta i serà un dels eixos estructurants de la malla metropolitana, integrada pels carrils bici ja existents, més les actuacions que es desenvolupen localment i comarcalment. Així, unirà municipis contigus i permetrà recorreguts de major longitud.

A més, aquesta infraestructura té com a objectiu tant fomentar l'ús de la bicicleta en desplaçaments curts i mitjans per a reduir l'ús dels vehicles privats i contribuir a la reducció de les emissions de gasos d'efectes d'hivernacle, com cobrir la demanda creixent de vies per a ús lúdic i d'oci saludable.

Finalment, amb aquest corredor es busca disposar d'una via mediambientalment integrada que aproxime a les persones usuàries -vianants i ciclistes- a espais rellevants del patrimoni natural i cultural de la Comunitat com l'horta de València, el parc natural de l'Albufera o el parc fluvial del Túria.

Destacats