'Més-Compromís' i 'Ara-Compromís', els més votats per a canviar el nom del Bloc

Guardar

votacion-bloc
votacion-bloc

'Més-Compromís' i 'Ara-Compromís' han sigut les opcions més votades per la militància de Bloc-Compromís en la primera fase del procés participatiu per a canviar el nom de la formació, una de les integrants de la coalició Compromís.

La proposta de canvi de nom formarà part de la ponència del VIII Congrés Nacional que se celebrarà els dies 26 i 27 de juny d'enguany. El procés de votació consta de dues fases i la primera d'elles és la que ha finalitzat aquest dissabte, amb una participació del 37,25 per cent i un total de 1.090 vots entre el dijous 11 i el divendres 12 de març.

El nom 'Més-Compromís' ha rebut el 48,35% dels vots, un total de 5277, seguida per 'Ara-Compromís', amb 290 vots, el 26,61%. Així, són les dues propostes entre les quals decidirà la militància en la segona volta del procés, que se celebra des d'aquest dissabte fins al diumenge.

Quant a la resta d'opcions, el nom 'Avançem-Compromís' ha rebut 115 vots, el 10,55%; 'Valentia-Compromís' ha aconseguit 110 vots, el 10,09%; i 'Lliures-Compromís' han aconseguit 48 vots, el 4,4%.

Aquestes eren les cinc opcions decidides per la ponència política de Compromís, que es van donar a conéixer el passat 9 de març. La formació va obrir la primera volta del procés el dijous 11 i es podia votar fins al divendres. En la segona volta d'aquest dissabte i diumenge, els militants trien entre els dos noms més votats en aquesta primera fase.

El resultat de la votació no implica el canvi de nom immediat, ja que aquesta decisió s'emportarà a les assemblees locals i comarcals, on pot ser esmenat. El canvi de nom definitiu, si així ho decideix la militància, es produirà en el Congrés Nacional de juny.

BLOC I PAÍS VEU UN "FRACÀS" LA PARTICIPACIÓ

Després de conéixer-se el resultat de la primera fase, el corrent Bloc i País ha instat la direcció del partit a rectificar i ha criticat el "fracàs de participació" de la consulta.

Bloc i País, que va anunciar que no participaria en la votació, ha remarcat en un comunicat que el procés no ha aconseguit acostar-se al 50 per cent de participació i que quasi dos terços de la militància no han format part.

Per al coordinador d'aquest corrent, Vicent Fernández i Capella, "la poca participació que hi ha hagut en aquesta consulta demostra que no s'han fet bé les coses, ja que la primera pregunta lògica que s'hauria d'haver fet no estava representada; és a dir, preguntar primer si volen canviar el nom del partit".

"S'ha impulsat un canvi de nom de dalt cap avall i el resultat ha sigut un seguiment molt fluix", a pesar que "l'adreça s'ha ocupat a fons" amb un "enviament massiu d'un SMS diari a cada militant per a recordar-li que calia participar, a més de trucades telefòniques i tota classe de comunicacions. El resultat ha sigut que com a partit hem pagat el cost de la telefonia, però només s'ha aconseguit mobilitzar a un terç de la militància", ha assenyalat.

En aquest sentit, ha insistit que "sempre hi ha temps per a rectificar" i ha expressat que Bloc i País "dona la mà" a la direcció per a arribar a un consens "sobre el model de Congrés i de partit" que volen.

Ha criticat que la direcció del Bloc "no ha volgut mai cedir ni un mil·límetre per a arribar a un acord" i ha preferit "imposar-se per la mínima i seguir el seu full de ruta caiga qui caiga". "Es tracta d'una deriva que ens fa mal com a partit i en la qual nosaltres no volem caure", ha dit.

Destacats