El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat que la “Comunitat Valenciana és la primera autonomia d’Espanya amb una estratègia de turisme sostenible certificada per AENOR que ens permetrà fer un salt qualitatiu i garantir el futur d’una indústria essencial de la nostra economia”.
Així s’ha pronunciat el cap del Consell en l’acte d’entrega d’esta certificació que ha comptat amb la presència de la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes i el CEO d’AENOR, Rafael García.
El president ha assenyalat que este pla forma part d’un “gran pacte” amb el sector, les diputacions provincials i els ajuntaments de les tres capitals.
Així, esta estratègia s’ha dissenyat amb una planificació “integral, transversal i realista per a ser més competitius perquè serem més sostenibles”. D’esta manera, este pla inclou 13 línies operatives desenrotllades en 51 programes per a avançar en un desenrotllament “mediambiental, socioeconòmic i territorial”.
Mazón ha explicat que este full de ruta garantix “el respecte al territori, la conservació dels entorns naturals i el patrimoni cultural i la convivència”, al mateix temps que es dona continuïtat a una “activitat econòmica que genera prosperitat i ocupació”.
En esta línia, ha indicat que l’Estratègia s’ha fet “amb equilibri i sensatesa, sense renunciar a res, però sense marginar ningú davant de la turismofòbia i l’hostilitat cap a un sector que és motor econòmic i social”.
Millorar l’eficiència energètica o l’economia circular
L’Estratègia de sostenibilitat 2024-2028 es basa en sis principis de la política turística de sostenibilitat: responsabilitat, cogovernança, integració, adaptabilitat, comunicació i innovació. El certificat d’AENOR assegura que les pràctiques turístiques estan alineades amb els Objectius de Desenrotllament Sostenible i l’Agenda 2030.
Les accions d’este pla giraran entorn de fomentar la transició verda i sostenible, mitigar el canvi climàtic, afavorir la transició digital, facilitar el desenrotllament del producte turístic, millorar l’eficiència energètica, propiciar la inversió en manteniment i rehabilitació del patrimoni històric, defendre l’hospitalitat o impulsar la formació i el coneixement.
Al respecte, Mazón ha avançat alguna de les línies operatives que es duran a terme amb esta estratègia com el desenrotllament de projectes que milloren l’eficiència energètica i la sostenibilitat del sector turístic. “Estes ajudes -ha apuntat- s’executaran a través de les entitats locals per a finançar actuacions com el foment de l’economia circular, la rehabilitació sostenible d’edificis, l’ús d’energia renovables o la transició digital”.
Així mateix, s’ha referit a la posada en marxa d’una finestreta única digital perquè les plataformes d’allotjaments turístics puguen traslladar les seues dades segons marca la normativa europea, o l’adaptació del Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana.
De la mateixa manera, ha subratllat alguna de les mesures que ja s’han iniciat com el decret que regula el mercat de vivendes d’ús turístic, el Bo Viatge +65 o el programa per a l’ordenació de la professionalització de les fires i de la promoció.
Finalment, el president ha destacat el compromís del sector per “assumir la consciència ecològica com un valor que pot decantar l’elecció d’una destinació sobre una altra” i ha afirmat que “la Generalitat estarà al seu costat per a integrar la nostra oferta turística amb estos criteris de sostenibilitat ambiental, social, econòmica i territorial”.