El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reclamat pactes d'Estat des d'"el rigor, l'objectivitat i sense discrecionalitat" per a contribuir al desenvolupament econòmic i social del conjunt d'Espanya.
El cap del Consell s'ha pronunciat d'esta manera durant el desdejuni organitzat per La Razón on ha posat en valor el paper de les comunitats autònomes per a "participar en l'estabilitat i en la consecució d'acords d'Estat fruit del consens i la participació de tots, ja que res del que succeïx en un altre territori d'Espanya ens és alié".
D'esta manera, Mazón ha posat sobre la taula un catàleg de temes imprescindibles com la resolució del finançament autonòmic. Així, ha criticat que el Govern Central "s'ha carregat la progressivitat i la solidaritat defenent un finançament singular per a Catalunya, ja que trenca el sistema", i ha mostrat la seua sorpresa que el partit socialista en la Comunitat Valenciana s'haja manifestat a favor de la proposta.
En la seua intervenció, Mazón ha remarcat la necessitat d'un fons d'anivellament per a la Comunitat Valenciana per a estar "en igualtat de condicions que la resta de les comunitats autònomes", i ha recordat que "el finançament autonòmic és "sanitat, servicis socials i educació pública".
Així mateix, ha proposat avançar en polítiques sectorials en matèries com l'aigua o la vivenda", al mateix temps que ha demandat un "pla d'energies renovables".
Igualment, ha sol·licitat "un mapa de les infraestructures a Espanya que s'implanten conforme a criteris objectius, d'urgència i retorn de la inversió" i ha lamentat que se substituïsca el soterrament de les vies del tren a Alfafar-Sedaví-Benetússer, on s'han produït més de 80 víctimes mortals en les últimes dècades "per un túnel perillós amb impacte negatiu de gènere mentres es gasten milers de milions en altres regions".
Política d'Estat en immigració
D'altra banda, ha exigit al Govern d'Espanya una política d'Estat en immigració i seguretat i ha defés que demandar recursos pel col·lapse dels centres d'acolliment "no és xenòfob, és ser responsable amb la realitat que tenim". Per això, ha incidit en la necessitat d'un acord nacional en esta matèria i ha assenyalat "la falta de serietat" del Govern davant la convocatòria de la conferència sectorial al no remetre el text de la llei amb temps suficient. En esta línia, ha recordat que en matèria d'immigració es tracta de "parlar de persones i de gestió, no de política".
En este sentit, ha lamentat que l'executiu central i Europa "esborren la seua responsabilitat en la matèria i li la done a les comunitats autònomes", a més de retraure que no es compte amb les comunitats autònomes per a la cerca de solucions d'este "fenomen extraordinàriament complicat".
Per a Mazón, el Govern central aborda el tema de la migració "sense preavís, sense antelació i sense recursos", i ha incidit en el fet que les regions "tenen matrícula d'honor en solidaritat". Així, ha fet referència al fet que la Comunitat Valenciana està desbordada, ja que disposa de 317 places en centres d'acolliment per a migrants menors i té 481, la qual cosa suposa una capacitat del 170%.
Contribució a l'interés general
Durant el seu discurs, el president ha destacat la contribució de la Comunitat Valenciana "a l'interés general sumant identitats, i no fent-les incompatibles" i ha ressaltat que esta aportació es produïx "sense xantatges, sense privilegis i sense contingents a pesar que comptem amb un finançament clarament deficient".
En este sentit, ha posat com a exemple els acords en matèria sanitària amb altres comunitats limítrofes com Castella-la Manxa, o infraestructures estratègiques com la nova terminal de contenidors del Port de València o el Corredor Mediterrani perquè "beneficien a tota Espanya".
Així, enfront d'esta aposta pel sentit comú i l'acord de l'Executiu valencià, Mazón ha lamentat "la doble tàctica irresponsable i nociva del Govern central". El president ha denunciat que el Govern "insistix en la discòrdia i l'enfrontament entre territoris en qüestions d'Estat", a més "estar cec als problemes reals dels ciutadans" perquè "només està atent als vots per a romandre en La Moncloa".
Un any del govern del canvi
Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha assegurat que a la Comunitat Valenciana ha arribat "el canvi i s'ha acabat el sectarisme" i ha afirmat que "estem corregint el rumb de l'herència rebuda en els últims huit anys".
D'esta manera, el president ha enumerat alguna de les iniciatives que ha posat en marxa el Govern valencià en l'últim any com la supressió de l'impost de successions i donacions, mesures d'austeritat política, o les noves desgravacions fiscals per a les rendes mitjanes i baixes.
Així mateix, ha posat en valor l'educació gratuïta de 0 a 3 anys per al curs 2024-2025, la llibertat educativa, la derogació de la taxa turística, el pla de simplificació administrativa, l'aposta per tots els sectors productius o les facilitats per a l'atracció de projectes estratègics.