Mazón, el candidat a president del PPCV que busca fer el salt de la Diputació d'Alacant a la Generalitat

Guardar

carlos mazón ppcv
carlos mazón ppcv

El president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, ha fet el pas per a dirigir el PP de la Comunitat Valenciana i substituir a Isabel Bonig després del pròxim Congrés regional: "Estic convençut de tindre la força necessària per a liderar un projecte per a tots i aquest és un projecte per a guanyar".

El possible nou líder 'popular' va entrar a ocupar el seu primer càrrec públic fa més de 20 anys, encara que es va passar al sector empresarial i va estar quasi una dècada al capdavant de la Cambra de Comerç d'Alacant, fins que va tornar a la vida política en 2019 per a presidir la corporació provincial.

Mazón, llicenciat en Dret per la UA, va iniciar la seua carrera en 1999 al capdavant de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), després del que va ostentar la direcció general de Comerç i Consum de la Generalitat en l'etapa d'Eduardo Zaplana com 'president'.

L'oposició utilitza habitualment el seu vincle amb l'expresident en les seues crítiques. De fet, Compromís s'ha referit en diverses ocasions a Mazón com "neozaplanista" i el PSPV li ha criticat per haver ocupat càrrecs en l'"època més corrupta del PP".

Després de la victòria de Francisco Camps, va ser diputat provincial d'Infraestructures amb José Joaquín Ripoll i en 2009 va passar a ser director de la Cambra de Comerç d'Alacant. No va ser fins deu anys després quan va tornar a la política al capdavant de la Diputació, en successió de César Sánchez.

Llavors, va accedir a la presidència amb els 14 vots del PP i els dos de Ciutadans, partit amb qui ha treballat "molt i molt bé". "No mire qui és del PP i qui de Ciutadans", va afirmar respecte al seu soci de govern després de les últimes eleccions generals.

Mazón va mostrar també la seua sintonia amb un altre càrrec de la formació, el llavors síndic Toni Cantó, ara 'fitxat' pel PP. De fet, es va reunir en diverses ocasions mentre l'exsíndic negociava el suport de Cs als pressupostos de la Generalitat en 2021. Cantó va afirmar haver-se sentit "molt còmode" amb Mazón.

Mazón de 47 anys, es defineix en xarxes socials com a "alacantí i papi" i no oculta la seua afició per l'esport, com a 'culer', seguidor de l'Hèrcules i 'runner', per escriptors com Stefan Zweig i per la gastronomia de la 'terreta', però també per la Setmana Santa i per sèries de televisió com la mítica 'Starsky i Hutch'.

En internet encara es pot trobar la versió que va fer al costat del seu grup Marengo de la cançó 'I només tu', amb la qual Bacchelli va competir en el Festival d'Eurovisió 1981, en el qual Mazón apareix cantant en primera línia de platja. Amant dels boleros, se li va veure entonar 'Dues gardènies' amb l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, en plena pandèmia.

'I només tu' és un títol que podria aplicar-se a la seua trajectòria recent: el 18 de juliol de 2020 va ser elegit president del PP provincial en un Congrés 'a la búlgara' en la qual era l'únic candidat. "No és ni Bulgària ni és comunista, ací hi ha democràcia", va afirmar.

SUPORT DE 'GÈNOVA'

Igualment, és la persona a qui va apuntar directament 'Gènova' una vegada es va conéixer que Bonig no es presentaria, malgrat que ja hi ha una altra candidatura anunciada (la de José Vicente Anaya). La relació de Mazón amb la cúpula 'popular' és coneguda: en el congrés provincial va estar abrigallat pel president, Pablo Casado; el secretari general, Teodoro García Egea; i el portaveu nacional, José Luis Martínez-Almeida.

Ha cultivat també una aliança amb el president murcià, Fernando López Miras, amb qui s'ha reunit en diverses ocasions recentment per a formar un "front comú" davant el que considera el "ganivet" del govern al Tajo-Segura. No s'ha reunit encara amb el president de l'altra comunitat afectada (Andalusia), Juanma Moreno, també del PP.

En els últims mesos s'ha dedicat especialment a posicionar-se al costat dels regants davant la possible retallada de cabals. "No tolerarem que l'horta d'Europa es convertisca en un desert", ha asseverat, i ha defensat que el transvasament és la inversió "més solidària" i més "ecològicament sostenible".

PACTES I DESACORDS AMB EL BOTÀNIC

També s'ha mostrat especialment crític amb algunes de les restriccions decretades per la Generalitat davant l'emergència sanitària i ha volgut posar-se al costat de sectors clau a Alacant com l'hostaleria o el turisme. Mazón s'ha reunit diverses vegades amb el 'president', Ximo Puig, i recentment li ha instat a sumar-se al "Pacte de l'Aigua" d'Andalusia i Múrcia.

El seu enfrontament amb la Generalitat, no obstant això, no ha sigut tan obert com el del seu predecessor en la institució, l'actual diputat 'popular' en el Congrés César Sánchez. De fet, s'ha sumat als acords de reconstrucció i fins i tot ha pactat amb la vicepresidenta, Mónica Oltra, la reordenació de competències en Igualtat entre totes dues administracions.

Amb Compromís ha mantingut diversos desacords, encara que també hi ha hagut acostaments, com l'abstenció als pressupostos de la Diputació. No obstant això, la coalició l'ha acusat d'estar darrere de les mocions de censura a Teulada o Agres (que van substituir alcaldies dels valencianistes), i li van enlletgir un "cinisme absolut" en qüestió de transfuguisme.

Per aquesta qüestió també ha rebut atacs del PSPV, encara que el principal conflicte amb els socialistes ha sigut per l'absència de la Diputació d'Alacant del Fons de Cooperació. De fet, el líder de l'oposició en la institució provincial, el socialista Toni Francés, li ha demanat que "es deixe d'embolics" i se sume al fons.

El president de la Diputació i líder del PP alacantí fa ara el pas per a liderar als 'populars' autonòmics, alguna cosa que es farà oficial en el pròxim Congrés del PPCV, que se celebrarà el 3 de juliol.

Destacats