Marzà enlletgeix a Cantó les seues acusacions d'adoctrinament: "Necessiteu conflicte i us és igual arrasar amb tot per vots"

Guardar

marza_corts
marza_corts

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, i el diputat nacional de Ciutadans (Cs) per València Toni Cantó han protagonitzat en Twitter un intercanvi de missatges a compte de la política lingüística de l'Executiu valencià. Després que Cantó haja denunciat "adoctrinament" en llibres de text i que no s'ha facilitat a la seua formació actes sobre projectes lingüístics de centres, el conseller ha obert un fil en la xarxa social en la qual, entre altres coses, li ha etzibat al parlamentari de Cs: "Necessiteu conflicte i us és igual arrasar amb tot pels vots".

Toni Cantó ha comparegut aquest matí davant els mitjans, al costat de la diputada en Les Corts Mercedes Ventura, per a assegurar que en la Comunitat, "de la mateixa manera que a Catalunya i Balears", hi ha llibres de text que "incorren en adoctrinament" i "són exemples clàssics de com tot el que té a veure amb Espanya té una connotació negativa". També ha demanat accedir a les actes de consells escolars on consten els projectes lingüístics de 204 centres escolars que ensenyen majoritàriament en valencià.

Posteriorment, el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler, ha respost a aquestes paraules explicant que "no hi ha llibres de text oficials, són el que cada claustre decideix" i que la Generalitat no "publica". Així mateix, ha recalcat que "això de l'adoctrinament és una cantarella" i que hi ha a qui "li agrada més el circ" que resoldre problemes.

El debat ha seguit en Twitter, on Vicent Marzà, integrant de Compromís, ha penjat una sèrie de missatges --els primers en valencià i els últims en castellà-- en què es dirigeix al diputat de Cs: "Com sembla que t'interessa el tema i no t'has llegit la llei, una ajudeta: els projectes lingüístics és ara la primera vegada que els vota el Consell Escolar. No s'imposen com sempre dius. Imagine que com no us va agradar que el 95% dels centres aprovaren el seu projecte per majoria de dos terços o superior, ara necessiteu crear conflicte per a guanyar vots. Nova política regeneradora", ironitza.

A més, reprodueix l'acord de la Mesa de les Corts --signat pel representant de Cs en l'organisme, recalca-- que va declarar no públiques les actes dels consells escolars per contindre dades personals i recorda que la diputada del partit taronja Mercedes Ventura ha pogut consultar-les hui en la Conselleria.

El titular d'Educació continua: "Primer heu acusat el professorat d'adoctrinament, ara sembla que voleu perseguir a les famílies i les seues opinions. Necessiteu conflicte i us és igual arrasar amb tot pels vots, no us ho permetrem, quan acuseu la comunitat educativa sempre ens trobareu enfronte".

"LES LLENGÜES NO SÓN ARMES DE DESTRUCCIÓ"

I agrega: "Volem que tota la ciutadania valenciana domine valencià, castellà i anglés. Les llengües no són armes de destrucció, són ponts de comunicació. Si en algun moment vols deixar de crear incendis i rescatar fantasmes, si vols parlar de model educatiu o de renovació pedagògica i tens alguna proposta estaré encantat d'escoltar-te".

Per part seua, Toni Cantó ha respost a Marzà amb una enumeració: "1. No solament Cs recrimina la vostra opacitat: També el Síndic de Greuges; 2. No demanem els projectes, sinó les actes: Volem saber com s'ha decidit el projecte lingüístic de cada centre; 3. La conselleria de Cultura usant 'circ' de forma despectiva?".

Altres polítics valencians s'han pronunciat sobre el tema, entre ells el president de les Corts Valencianes, Enric Morera (Compromís), qui exclama en un tuit "Quina lliçó de mestre del conseller Vicent Marzà davant tanta demagògia i falsedats". També ha tuiteat l'ex diputat de Ciutadans --ara en Agermanats-- Alexis Marí, qui de forma irònica recomana al conseller que no li pose a Cantó percentatges perquè "ací ja es perd, no arriba".

Destacats