Les reaccions polítiques a la detenció del cunyat de Barberá en un nou cas de corrupció vinculat al PP

Les diferents formacions de l'Ajuntament opinen sobre investigació a José María Corbín pel presumpte cobrament de comissions a canvi d'adjudicacions

Guardar

REACCIONES
REACCIONES

L'UCO duu a terme registres centrats en despatxos d'advocats relacionats amb el PP valencià. Es tracta d'una investigació anticorrupció sobre possibles cobraments a canvi d'adjudicacions. Els presumptes cobraments es realitzarien a través de l'empresa AMUSA, presidida per Barberá i de la qual Alfonso Grau era vicepresident. S'han detingut a diverses persones entre les quals figura el cunyat de Barberá, José María Corbín, advocat defensor d'una investigada pel Cas Taula. L'operació aconseguiria diversos milions d'euros i també s'investiga als empresaris que podrien haver pagat 'mossegades'.

Els diferents partits de la política valenciana reaccionen a la detenció de José María Corbín, cunyat de la morta Rita Barberá, per un cas de corrupció en l'etapa del Partit Popular (PP) al capdavant de València.

El cas es relaciona 'de ple' amb els populars valencians atés que les presumptes mossegades es van realitzar a través de l'empresa pública Actuacions Urbanes Municipals Societat Anònima, coneguda com AMUSA. L'ens estava presidit per la mateixa alcaldessa, Barberà. Com a vicepresident estava, a més, Alfonso Grau, mà dreta de la política morta i ara jutjat per blanqueig de capitals.

Des de la majoria de formacions hi ha una conclusió comuna sobre la 'generalització' de la corrupció en el PP valencià; el cas, encara que de moment no judicialment, comparteix protagonistes amb el Cas Taula. La corporació municipal del PPCV, amb tots els regidors investigats, no ha volgut respondre.

 

"Lamentable que ja no sorprenga"

L'actual alcalde de València per Compromís, Joan Ribó, ha assenyalat que és "un tema que afecta a tot el PP que va governar de 2011 a 2015" i que el detingut, cunyat de Barberá, és també advocat "defensor de García Fuster, implicada en tots els temes del Pitufeo". Ribó diu que, ara, entén "per què Bonig no vol mantenir l'Agència Antifrau" o per què Cs i PP proposen eliminar la Conselleria de Transparència. "No els interessa perquè tenen molt que amagar", ha afegit.

Ribó ha assegurat que, encara que fins ara no ha sigut necessari, col·laboraran amb la investigació si així es requereix. L'alcalde, després de repassar el cas, ha considerat "imprescindible" que els corruptes "retornen els diners als valencians i valencianes" que han usat "per a anar dopats en anteriors campanyes municipals".

Per al síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, és "lamentable" que, davant un una cosa així, "ja no sorprenga un nou cas de corrupció vinculat al PP". Ferri també ha aprofitat per a relacionar el cas amb la proposta del PP i Ciutadans d'eliminar el que per a ells són "xiringuitos", com la Conselleria de Transparència o l'Agència Valenciana Antifrau. "Quan algú demana l'eliminació d'elements, no està defensant que les coses funcionen bé, sinó la corrupció, i des de Compromís defensarem aquestes institucions i que els governs autonòmics lluiten per a recuperar els diners robats", ha recalcat.

La candidata a la presidència de la Generalitat per Compromís, Mònica Oltra, ha assegurat que "com més s'investiga més porqueria ix", per la qual cosa troba "inexplicable" que des del PP es propose eliminar aquestes eines anticorrupció.

"El pitjor passat de la nostra ciutat"

La candidata a l'alcaldia i portaveu del PSPV a l'Ajuntament de València, Sandra Gómez, lamenta estar "davant un nou cas de saqueig a les arques públiques per a benefici no solament dels seus representants, sinó també del PP".

Gómez ha volgut assenyalar la coincidència que "ara mateixos s'estiga jutjant" a un altre membre del PP "per una cosa semblant", en referència a l'exvicealcalde Alfonso Grau. "La veritat és que això em fa pensar si quan la candidata del PP María José Catalá es referia al fet que volia estar a l'altura del llegat de l'anterior govern es referia al llegat que hui, a aquestes hores, és registrat per l'UCO o jutjat pels tribunals", ha assenyalat la portaveu.

Per a la política socialista aquest cas de corrupció permet concloure que "el PP representa el però passat" de la ciutat "al qual ningú" vol tornar.

"Mai han buscat el bé comú"

Des del tercer soci del Govern de la Nau, València en Comú, la portaveu María Oliver ha assegurat que "el PP de Camps i Barberá actuava com una organització mafiosa". "En el qual, per cert, ja estava María José Catalá", ha afegit sobre la candidata del PP a l'alcaldia de València.

La síndic assegura que la política del PP "ha sigut saquejar les institucions" alhora que distreien l'atenció "amb grans esdeveniments" amb els quals buscaven "traure profit". "Mentre aplicaven ideologia d'odi i puritanisme", ha asseverat. La política creu que des del PP "mai han buscat el bé comú" i que, "tristament", un nou cas com aquest no sorprén. Afig a més que "Corbín va tindre la indecència de denunciar a un periodista per publicar aquesta informació que ara es demostra certa".

Per al Secretari general de Podem València, Antonio Estañ, aquest últim cas representa "el llegat" vinculat a "la figura de Barberá que insisteix a reivindicar el PP". "Necessiten prendre's un temps fora del poder per a prendre's veritablement de debò la regeneració", ha afegit.

El polític ha aprofitat per a reclamar un "gran pacte social contra la corrupció" per a no entrar en "disputes partidistes i avançar com a societat".

"Tota aquesta gent no forma part del PP"

La presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), Isabel Bonig, ha volgut mostrar "respecte absolut" a l'operació però ha assegurat que "tota aquesta gent" que està investigada "no formen part ni estan en el PP". La corporació municipal de València del PPCV, amb tots els regidors investigats per presumpta corrupció, no ha respost sobre el cas.

Bonig ha assegurat que el PP té un "respecte absolut per totes les actuacions judicials" i que, per tant, no tenen "res a dir". Alguna cosa que, segons la candidata a la presidència de la Generalitat, el PP "ha fet sempre" a diferència d'altres formacions que "quan els ha tocat han dit que l'actuació ha sigut desproporcionada".

La popular ha insinuat una relació entre el cas i la proximitat de les cites electorals en ser preguntada pels periodistes: "És curiós que isca ara".

Destacats