Les oficines Mentora recolzen en 2020 a 649 persones joves tutelades i extutelades en el seu procés d'emancipació

Guardar

Jovenes
Jovenes

Les oficines Mentora, posades en marxa per al suport i assessorament de les persones joves tutelades i extutelades per la Generalitat que ja han complit la majoria d'edat o estan pròximes a ella, han realitzat un total de 649 atencions des de gener de 2020.

Així ho ha explicat la secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia, qui ha assenyalat que aquestes oficines integren juntament amb les llars d'emancipació el servei de suport posat en marxa per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en compliment de la llei de Drets i Garanties de la Infància i l'Adolescència, ha indicat la Generalitat d'un comunicat.

Gavidia ha remarcat que el servei té com a objectiu "coordinar i impulsar el procés de suport i orientació en el període de transició a la vida independent i autònoma de la població jove que, a causa de la seua situació de vulnerabilitat i dependència, requereix una atenció especialitzada d'acompanyament i seguiment".

Les persones destinatàries d'aquest recurs són persones extutelades, tutelades o que han finalitzat una mesura judicial d'internament i tenen entre 16 i 25 anys. La finalitat és acompanyar-les i secundar-les "en el seu procés a la vida independent".

L'accés al programa és tant per a xics i xiques que resideixen en llars d'emancipació com per als que estan fora d'aquesta xarxa, i inclou en tots els casos un procés d'atenció individualitzada i adaptada a les característiques personals de cada persona jove.

S'ofereix una atenció legal i administrativa, suport psicològic tant en aspectes emocionals com psicològics, assessorament i acompanyament de cerca d'ocupació i adequació laboral, seguiment socioeducatiu de manera coordinada i conjunta amb els serveis socials municipals i atenció a la diversitat familiar i sexual.

En aquest context, les oficines Mentora han atés des de gener de 2020 a un total de 649 persones joves, dels quals 123 resideixen a la província de Castelló, 294 en la de València i 232 en la d'Alacant, segons les dades reflectides en el balanç d'enguany.

Aquestes unitats externes d'emancipació es completen amb la xarxa de llars d'emancipació, que està formada per 29 llars i 139 places, de les quals 57 són a la província d'Alacant, 74 en la de València, i 8 en la de Castelló.

La secretària autonòmica d'Autonomia Personal i Serveis Socials ha incidit en què l'objectiu del projecte d'emancipació és "donar suport al seu procés de transició a la vida adulta fins com a màxim els 25 anys d'edat i sempre que existisca un compromís i capacitat d'esforç per a la seua inserció social i laboral i autonomia personal".

Per a això, ha destacat que es compta amb "persones professionals especialistes que faciliten la connexió transversal amb els recursos que faciliten el creixement personal integral de les persones joves per a l'accés a una vida independent, sempre al costat de l'esforç i la voluntat de cadascuna d'elles".

Gavidia ha subratllat que aquesta xarxa "s'emmarca en el nou model d'atenció a la infància i a l'adolescència posat en marxa per la Conselleria" i que, al seu judici, "ha suposat un canvi estructural i conceptual en posar en el centre a les persones, en aquest cas als xics i xiques tutelades per la Generalitat".

En aquest sentit, ha apuntat que el procés de transició a la vida adulta "és un moment complex per a qualsevol persona jove que ha estat acolliment pel sistema de protecció". Per aqueix motiu, ha remarcat, "és necessària la intervenció i el seguiment des de la perspectiva de l'autonomia i la participació".

Destacats