Les denúncies per violència de gènere cauen a la Comunitat Valenciana un 15%

Guardar

violencia-genero
violencia-genero

Els jutjats amb competències en violència sobre la dona (JVM) de la Comunitat Valenciana van rebre durant el segon trimestre d'enguany, el més afectat per la pandèmia de Covid-19 i la declaració de l'estat d'alarma, un total de 4.958 denúncies, un 15,2 per cent menys que les 5.850 registrades en el mateix període de 2019.

Igual que va ocórrer en el primer trimestre de 2020, entre abril i juny es van produir disminucions en pràcticament tots els indicadors utilitzats per a mesurar la violència masclista, malgrat que l'activitat judicial en aquesta matèria mai va estar paralitzada al no veure's afectada per la suspensió de terminis processals i ser declarada un servei essencial.

Així ho reflecteixen les estadístiques fetes públiques hui per l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). La seua presidenta, Ángeles Carmona, considera que eixes dades evidencien "de manera palpable les dificultats afegides" que han tingut les perjudicades per a denunciar als seus agressors durant el confinament motivat per la crisi del coronavirus.

Així, el nombre de víctimes comptabilitzat en els jutjats de València, Castelló i Alacant es va reduir durant el segon trimestre un 17,3 per cent, en situar-se en 4.510, enfront de les 5.456 registrades un any abans.

En qualsevol cas, la Comunitat Valenciana continua presentant una de les majors taxes de víctimes per cada 10.000 dones a Espanya: 17,6, quan la mitjana nacional se situa en 13,8. Només la superen Balears (23), Canàries (19,6) i Múrcia (18,3).

De les 4.510 víctimes comptabilitzades en aquest segon trimestre, 2.851, el 63,2 per cent, eren espanyoles, i les 1.651, un 36,8 per cent, estrangeres. No obstant això, el nombre de renúncies, com es denomina a aquells casos en els quals les perjudicades s'acullen a la dispensa de declarar com a testimonis contra els seus presumptes maltractadors, va caure en aquest període un 24,7 per cent.

BAIXEN ORDRES DE PROTECCIÓ

D'altra banda, van baixar un 29,6 per cent, en passar de 1.349 a 950, les ordres de protecció sol·licitades davant els òrgans judicials, així com un 30,7 per cent les que van ser finalment adoptades (de 1.165 a 807) i un 24 per cent les ordres denegades (de 175 a 133).

La xifra d'individus jutjats per aquests delictes en els Jutjats de Violència sobre la Dona (JVM) de la Comunitat Valenciana també va patir una important reducció, en concret d'un 52,8 per cent, perquè dels 917 registrats entre abril i juny de 2019 es va passar a 433 en el mateix trimestre d'enguany.

Encara que el nombre de condemnats també es va reduir en termes absoluts, un 47,3 per cent entre els espanyols i un 58,6 entre els estrangers, va haver-hi un 2,5 per cent més de condemnes que un any abans. Si en el segon trimestre del passat any es va condemnar a un 87,7 per cent del total dels jutjats, en eixe mateix període d'enguany el percentatge es va situar en el 89,8.

Per províncies, Alacant va comptabilitzar 2.098 denúncies i 2.011 víctimes, Castelló, 453 en tots dos casos, i València, 2.687 i 2.605, respectivament.

Les tres províncies superen la mitjana nacional de dones que pateixen aquest tipus de violència. En concret, Alacant va registrar entre gener i març de 2020 una taxa de 22,1 víctimes per cada 10.000 habitants, a Castelló va ser de 15,6 i a València del 20,5.

Els JVM alacantins van enjudiciar en eixe període a 250 persones, de les quals un 92,5 per cent van acabar condemnades, els castellonencs van fer el propi amb 103, amb un 98,1 per cent de condemnes com a resultat, i els de València van jutjar a 376 persones, de les quals un 81,2 per cent també van ser declarades culpables.

Segons la presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del CGPJ, el descens de les denúncies interposades per violència de gènere "demostra la dramàtica situació que moltes dones han hagut de viure a conseqüència del tancament causat per la crisi sanitària de la Covid-19". "Un tancament al costat del seu maltractador en un lloc on es produeixen habitualment els fets delictius; un escenari de la por on es consumen tres de cada quatre assassinats i que la Sala Segona del nostre Tribunal Suprem ha descrit en recents sentències".

En aquest sentit, per a Carmona, el confinament imposat "ha pogut ser la causa que ha fet encara més difícil per a les víctimes posar els fets en coneixement de les autoritats". La presidenta de l'Observatori ha insistit igualment en la necessitat que tota la ciutadania s'implique en la lluita contra la violència de gènere.

Destacats