Les demandes ferroviàries valencianes podran marcar la governabilitat de l'Estat

El Corredor Mediterrani o el Túnel Passant, demandes conjuntes a millorar el servei de Rodalia, més lent hui que fa 15 anys

Guardar

Vía_férrea_de_la_línea_C-6_(Cercanías_Valencia)_05
Vía_férrea_de_la_línea_C-6_(Cercanías_Valencia)_05

Diverses de les qüestions que preocupen en la Comunitat Valenciana quant a la xarxa ferroviària estan recollides en l'Acord de Govern entre PSOE i Unides Podem. Es tracta de qüestions reivindicades, en algun moment, per totes les formacions polítiques no nascudes en aquesta legislatura. És, no obstant això, en l'acord aconseguit per l'únic diputat de Compromís, Joan Baldoví, per al seu decisiu sí en la investidura, on s'especifica més: des del Rodalia de Castelló fins al túnel passant de València o el Corredor Mediterrani. Es reclama posar fi a un "abandó" que ha ocasionat, per exemple, que el tren València-Castelló tard hui 17 minuts més que en 2004, malgrat ser més car.

"Si no s'arregla ràpidament, València serà el semàfor ferroviari del Corredor Mediterrani", asseverava ahir l'alcalde, Joan Ribó, en presentar algunes de les demandes per al nou Govern. Al costat de Joan Baldoví, va presentar les línies que espera que el nou executiu aplique, com es va comprometre el PSOE, i unes altres que podrien condicionar el seu suport en altres moments, com en els Pressupostos Generals de l'Estat.

L'Alcalde assenyala que, una vegada finalitzada l'obra de la Variant de Vandellòs, cal celebrar que "ja no hi ha via única" des de València fins a Barcelona i fins i tot Lió, a França. Queda, no obstant això, realitzar el Node de València, que requereix una gran inversió d'uns 2.000 milions d'euros de l'Estat. Així, una demanda que porta l'Alcalde a través del representant de la seua formació en Les Corts, Baldoví, és la realització o acceleració del túnel passant de València, la nova Estació Central o assegurar la bona relació del Corredor Mediterrani entre mercaderies i passatgers. "Necessitem una aposta forta i decidida, primer per al túnel passant", ha asseverat.

Aquest túnel, que situaria sota terra l'actual camp de vies darrere de l'Estació del Nord, permetria acabar la construcció del Parc Central. Encara així, Ribó assenyala també la importància d'ampliar el Túnel de Serradora, que permetria també abordar l'ampliació de l'Albereda o l'Avinguda França.

També el Transport Metropolità té cabuda en les demandes, la qual cosa repercuteix a Metrovalencia. Des de València es reclama una "inversió justa" que s'allunye dels "ridículs 10 milions", enfront dels 149 de Barcelona, 127 de Madrid o 47 de Canàries. "Si volem un transport metropolità eficaç, fa falta una subvenció adequada", assenyalava l'Alcalde.

"Imprescindibles"

El Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, creu que trobar un govern 'afí' al valencià a Madrid serà positiu per a la mobilitat valenciana. "Ha d'haver-hi una aposta del nou Govern d'Espanya, i així la Generalitat li ho dirà en tots els fòrums oportuns cap a la mobilitat", va assenyalar el Conseller en una entrevista a València Extra. El mateix President, Ximo Puig, va defensar fa unes setmanes que mantindrà un to "reivindicatiu" amb el Govern, especialment amb qüestions que considera "imprescindibles" com que València tinga l'"estructura ferroviària" adequada com a "node fonamental del Corredor Mediterrani".

Baldoví va assenyalar ahir com a èxit el compromís de fer una "comissió" entre el Govern i les diferents àrees competents per a abordar els temes de mobilitat i, especialment, ferroviaris, en un intent que "no decidisquen" des de Madrid pels valencians.

Destacats