Les Corts rebutgen retornar al Consell la llei d'acompanyament com demanaven PP, Cs i Vox

Guardar

corts europa press
corts europa press

Les Corts han rebutjat retornar al Consell la Llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat com demanaven PP, Cs i Vox. Mentre el conseller Soler ha defensat que presenta un "ampli ventall de mesures fiscals, socials i d'impuls econòmic", els partits de l'oposició han criticat que amaga una pujada d'impostos i canvis en altres 40 lleis.

D'aquesta manera, la coneguda com a llei d'acompanyament als pressupostos continua el seu tràmit parlamentari: serà sotmesa al debat d'esmenes parcials en comissió d'Hisenda el 3 de desembre per al seu debat final en ple entre el 21 i el 23 de desembre.

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha presentat una norma que "apuntala l'acció del Botànic cap a la justícia fiscal, la sostenibilitat i la igualtat d'oportunitats". "La prioritat és la lluita contra la crisi provocada per la pandèmia, contra el despoblament, contra el canvi climàtic i les polítiques de cohesió social", qüestions que ha ressaltat en un context d'una crisi en forma de "K", en la qual "uns han guanyat molt i molts han perdut".

Soler s'ha mostrat esperançat en què aquestes setmanes "s'aconseguisquen consensos per a avançar en l'aplicació d'una fiscalitat justa", per la qual cosa ha reclamat "la unitat d'acció de totes les forces polítiques que demana la societat valenciana, per sobre del partidisme". I ha apuntat quatre eixos: suport a empreses i treballadors, millora de la protecció social i vertebració, major sostenibilitat i una gestió més eficaç i participativa.

"PEL·LÍCULA DE TERROR PER ALS DINERS"

Els tres grups de l'oposició han presentat sense èxit les seues esmenes a la totalitat. Per part del PP, la portaveu adjunta, Eva Ortiz, ha assegurat que aquesta llei és el "parany més gran de les últimes sis" i ha criticat que "en plena pandèmia s'apugen els impostos" pel que ha acusat el Botànic de "tirar sal en la ferida". "Vostés creuen que les famílies que no arriben a final de mes ho entendran?", ha manifestat.

També ha enlletgit l'esmena de PSPV, Compromís i Unides Podem sobre la llei de Patrimoni i els ha qualificat de "màquina d'espantar inversions" i "pel·lícula de terror per als diners", a més de retreure que "pugen les taxes sanitàries, als opositors i als aturats". "En plena pandèmia, imposen una taxa per a les colonoscòpies, per a trasplantaments de còrnies i tres noves taxes per als TAC", ha asseverat parar defensar que "la solució no passa per taxes, taxes, taxes, sinó per test, test, test".

La 'popular' ha criticat els "Ximoarreglos" com la bonificació a les navilieres que utilitzen gas natural, proposta pel Botànic en una esmena. "Quina casualitat", ha dit, que "una coneguda naviliera fitxés de director d'expansió a un exassessor de Ximo Puig". Ha criticat la "bonificació del 100% per a les màquines escurabutxaques" mentre "encara se senten els ressons de com s'esquinçaven les vestidures amb la ludopatia".

I ha denunciat "el clàssic de la supressió de controls com les incompatibilitats, que veu "pròpia de chavistes autoritaris", i ha asseverat: "Em jugue un café que Francis Puig acaba de conseller d'À Punt". "Si es pensen que som imbècils, s'equivoquen", ha asseverat.

Com a rèplica, el síndic del PSPV, Manolo Mata, ha titllat de vergonya que el PP parle d'educació i sanitat en lloc de la llei d'acompanyament i ha insistit que "abaixa tots els impostos possibles i no puja cap". "Construeixen un imaginari mentider: ningú pagarà per una colonoscòpia", ha resolt, a més de rebutjar test d'antígens per a tots els valencians.

També ha rebatut les crítiques per bonificacions a navilieres o escurabutxaques: "Us heu carregat el Banc de València, la CAM, Bancaixa... totes les empreses capdavanteres de la Comunitat en 15 anys, i ara que tenim unes altres intenteu picar-les". "I molt de llacet, si foren grocs estaríeu detinguts", ha afegit en referència als llaços taronges contra la 'llei Celaá'.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, en la mateixa línia, ha criticat la baixada generalitzada d'impostos que inclou el PP en la seua esmena perquè "suposa que si guanyes 1.000 euros, no et beneficies, si guanyes 1.200 et rebaixa dos euros, que no et dona ni per a un euromillón, i si guanyes més de 6.000 et suposa 250 de bonificació". "És com Robin Hood, però a l'inrevés", ha enlletgit.

CS EXIGEIX Al PSPV QUE RECAPACITE

Ciutadans, per part seua, ha tornat a exigir al PSPV que "recapacite" i renuncie a aplicar la reforma fiscal acordada després "d'agenollar-se als seus socis" en el govern valencià, encara que ha garantit que continuarà treballant per a consensuar els pressupostos de la Generalitat abans de cap d'any.

La pujada d'impostos era una de les seues línies vermelles de Cs per a donar suport a la llei d'acompanyament als pressupostos. "No ens ha quedat més remei que presentar una esmena a la totalitat", ha justificat el diputat 'taronja' Tony Woodward, rebutjant el projecte del Botànic perquè "torna a modificar 40 lleis fora de tot acord parlamentari".

És més, ha assegurat que en Cs no s'esperaven que "realment" els socialistes acabaren donant suport a les propostes de reforma fiscal de Compromís i UP. "Només han trigat 30 dies a donar l'esquena no a Ciutadans, sinó a tots els valencians", ha denunciat, per a carregar contra una llei "gens rigorosa, completament improvisada i allunyada dels pactes de reconstrucció" en incloure "autoesmenes".

Malgrat això, Woodward ha promés que Cs manté la "mà tendida" per a arribar a acords amb els pressupostos i ha urgit al PSPV al fet que "torne a la senda del diàleg i el consens".

En la seua rèplica a Cs, el síndic socialista ha justificat que la reforma fiscal és "un ajust en una situació crítica" i alguna cosa que recomanen "Macron i Merkel". "Aquí ningú ha traït a ningú: aquesta llei d'acompanyament és puríssim pacte de reconstrucció", ha emfatitzat.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha criticat que Cs present una esmena a la totalitat "improvisada i d'última hora" com a reacció a les esmenes 'botàniques' que es debatran posteriorment, per la qual cosa no estan incloses encara. "No sé si volen tenir capacitat de veto en els acords del Botànic, però no la tenen. No els demanarem permís a vostés per a governar", ha avisat.

VOX: "LLEI EMPASSA-LA I OMNIBÚS"

Com tercer de l'oposició, Vox ha presentat una altra esmena contra una llei "empassa-la, omnibús, un embut de coll ample, un clar engany als valencians, una excusa per a apujar impostos i un abús de la legislació". "I diuen que és per la pandèmia", ha retret el seu portaveu José M. Llanos, contra una reforma "rematadament dolenta", a més d'assegurar que en el tripartit no s'entenen.

Tant Compromís com UP han retret a Vox que "copie" l'esmena del PP i present un "còpia i pega" com si 2020 és un any normal, respectivament, a més d'enlletgir-li que "porten un any de vacances en Les Corts pagades per tots els valencians". Plans els ha censurat, després de citar a Chomsky, que no els hagin donat suport ni una proposta des de la seua entrada en Les Corts.

En la seua rèplica a Vox, Naiara Davó (Unides Podem) ha afirmat que hi ha "dos models": les "velles receptes d'austeritat" o "un nou model", pel qual els grups del Botànic "han decidit amb valentia". Així, els ha acusat de "buscar tensar la societat", i de mantenir un bloqueig "incomprensible, inexplicable i no entés per la ciutadania".

Igualment, els ha enlletgit: "Es pot ser triat pel 10% de la població, però només defensar a l'1%". "Hi ha moments en què cal triar entre pàtria i patrimoni, i en aquests moments vostés trien patrimoni, sens dubte", li ha etzibat.

Destacats