Les Corts condemna els ventres de lloguer amb el rebuig de Cs i Vox

Guardar

puig_corts
puig_corts

Les Corts Valencianes han mostrat aquest dijous la seua condemna a l'"explotació reproductiva i la instrumentalització de les dones mitjançant els ventres de lloguer", una proposta de Unides Podem-Esquerra Unida que ha tirat avant amb els vots dels partits del govern del Botànic --PSPV, Compromís i Podem-- i del PP i el rebuig de Ciutadans (Cs) i Vox.

Aquesta proposició no de llei (PNL) de tramitació especial d'urgència, presentada per Podem en l'àmbit nacional, advoca per "un parlament ferm en els drets de les dones i la infància, continuant com a referent", ha defensat la diputada Cristina Cabedo, enfront de "situacions en les quals les dones es converteixen en "forns o robots de cuina".

L'objectiu de la mesura és, en definitiva, "evitar que hi haja xiquets que se senten de segona categoria". "Com se sentirà un xiquet quan sàpia que és fruit d'una transacció o que ha de donar les gràcies per no haver nascut amb una discapacitat perquè si no hauria sigut descartat?", s'ha preguntat la parlamentària 'habitada'.

Amb l'aprovació de la proposta, Les Corts condemnen, igual que el Parlament Europeu, la pràctica de la gestació per substitució com a "contrària a la dignitat humana de la dona", a més de considerar els ventres de lloguer "una pràctica de mercantilització de la capacitat reproductiva de les dones".

Sota aquest prisma, insten al Consell a dirigir-se al Govern perquè mantinga la prohibició de la gestació subrogada o per substitució, al costat d'un marc comú regulador que prohibisca els contractes de gestació, mesures legals per a sancionar a les agències que es dediquen a això i controls de donació d'òvuls.

EVITAR EUFEMISMES

Per part del Botànic, el PSPV dóna suport a la iniciativa i aposta per evitar eufemismes: "Es juga amb el cos d'una dona i es paga per encàrrec una criatura, i punt", ha recalcat la diputada Rosa Mustafá, i ha advertit que "es perverteix el feminisme" si es validen aquest tipus de pràctiques.

Compromís ha presentat esmenes --acceptades per Podem-- per a "reforçar" la proposta del seu soci de govern: que l'expressió 'gestació per substitució' fóra substituïda per 'gestació subrogada', suprimir el punt relatiu a la donació d'òvuls i aprofundir tant en les campanyes de sensibilització com en els convenis internacionals.

"Aquesta serà la legislatura de la igualtat", ha proclamat la diputada Mònica Álvaro, amb la meta de donar resposta a "una emergència feminista de primer ordre". Per contra, ha criticat la "reproducció a la carta", l'existència d'"agències que t'aconsegueixen un bebé en 11 mesos" i la visió de les dones com a "gallines".

De l'oposició, el PP justifica el seu suport en considerar que es tracta d'un assumpte "complex, ple de sensibilitats" i veure necessari "un debat assossegat amb el més ampli dels consensos". "La maternitat no és un dret", ha subratllat la diputada Elena Bastidas, rebutjant l'"esclavitud temporal" que suposen els ventres de lloguer i cridant a posar el focus jurídic sobre els menors.

"ODI VISCERAL" I "FAMÍLIA NATURAL"

Cs, per part seua, tatxa la proposta de "vertadera aberració" i exigia modificar-la per a regular "el dret a la gestació per substitució en condicions de llibertat, dignitat i absència de lucre". "Deixen d'actuar com aqueixos procuradors de la dictadura que manaven a les dones a Londres", ha criticat el diputat Jesús Salmerón, per a retraure l'"odi visceral" de Podem a famílies que no responen als seus cànons.

Vox, en canvi, es comprometia a donar suport a la proposta si s'incloïen les seues peticions: agilitar processos d'adopció, reduir traves i assegurar les garanties de la infància, alguna cosa que veia "impossible". "És explotació de la dona, que passa a ser una incubadora, un mer recipient, i el xiquet a un objecte de compra-venda", ha lamentat la diputada Ángeles Criado, i ha advocat per la "família natural, formada per un home i una dona".

Finalment, Podem no ha acceptat les sol·licituds de Cs i Vox per "no existir un dret a ser mare o pare, sinó el desig i la responsabilitat" i "excloure a famílies LGTBI", respectivament.

Destacats