Les autopistes i autovies valencianes seran de pagament després d'un acord amb la UE

El Govern d'Espanya ha presentat un pla a Brussel·les perquè totes les vies ràpides del país compten amb peatge

Guardar

Carretera coches trafico Eduardo Parra EP
Carretera coches trafico Eduardo Parra EP

Espanya compta amb una àmplia xarxa d'autopistes i autovies capaces de connectar una punta del país amb l'altra. Algunes d'elles són de pagament a través del peatge. Però són una minoria, ja que la majoria d'aquestes vies són de lliure circulació. No obstant això, el model per al futur pretén canviar això. Segons un acord al qual ha arribat el Govern amb la UE, el pla és convertir en el futur totes les vies ràpides del país gratuïtes en vies de peatge.

A escala nacional, fa uns anys semblava l'inici de la fi dels peatges. El desembre de 2018 es va produir la primera liberalització d'una autopista, va ser el cas de l'AP-1 entre Burgos i Armiñón (Àlaba). Mentrestant, a la Comunitat Valenciana, des de l'1 de gener de 2020 el peatge existent en l'AP-7 entre Tarragona i València va deixar d'existir. 367 quilòmetres van passar a ser gratuïts i l'autonomia valenciana va deixar de percebre quatre milions d'euros en impostos una vegada van desaparéixer les casetes de cobrament de l'autopista.

Poc més d'un any de la liberalització d'aquesta classe d'autopistes i ja es parla de tornar a restringir la circulació mitjançant peatges. Però, Per què ocorre això, i per què ara? L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) porta temps pressionant perquè els governs europeus implanten aquests sistemes. En teoria, amb el propòsit de conscienciar als conductors de l'impacte mediambiental que té l'ús del cotxe. Però, a Espanya els tirs van d'altra banda.

La raó principal per la qual es pretén portar aquest pla a cap és perquè el nostre país acumula un dèficit d'inversió en les carreteres de 8.000 milions d'euros. Amb aquesta mesura, el govern d'Espanya es compromet amb Brussel·les a buscar un model de finançament sostenible per a aquestes infraestructures. La falta de finançament actual suposa un problema de cara al sosteniment d'aquesta mena de carreteres, perquè es necessita molts diners per a poder mantindre's en condicions.

Un altre dels motius pels quals Espanya ha accedit a comprometre's amb la Unió Europea és perquè és una condició indispensable per a poder accedir als fons europeus. És a dir, sense aquest pla de pagament, el nostre país no podria rebre els 70.000 milions d'euros procedents de Brussel·les. A causa de les despeses que està generant la pandèmia, rebre aquesta quantitat de diners resulta indispensable per a donar una mica d'oxigen a les arques públiques.

De moment, tal com assenyalen des de El Economista, en el Pla de Recuperació que el Govern remetrà a Brussel·les només s'assenyala que "es revisarà el finançament de les vies d'alta capacitat i s'establirà un sistema d'ingressos que garantisca els fons necessaris per a la conservació de la xarxa viària estatal", per la qual cosa no s'especifica quines mesures finals es prendran.

La intenció del Govern és que tots els conductors de trànsit paguen per l'ús de les vies d'alta capacitat, independentment de si són conductors nacionals o conductors estrangers, una xicoteta quantitat per cada quilòmetre recorregut. Dins dels plans de l'executiu central està també el fet que transportistes i autobusos no hagen de pagar, així com aquells conductors que necessiten fer ús d'aquestes vies per a acudir al seu treball.

Així i tot, perquè es cristal·litze aquest pla caldrà esperar un parell d'anys, com a mínim. Seran necessàries encara diverses comissions i debats perquè acabe sent realitat. Això sí, més prompte o més tard, Espanya estarà en la mateixa línia que altres països europeus en els quals aquestes vies de pagament ja predominen. Una cosa és clara, caldrà pagar per a utilitzar autopistes o autovies en un futur no gaire llunyà.

A més, el Ministeri de l'Interior va aprovar el passat 16 de març el projecte de llei per a incorporar una sèrie de mesures que milloren i actualitzen el sistema del permís i la llicència de conducció per punts. El projecte de llei modifica el text refós de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària, aprovat pel Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, en el sentit d'agreujar les sancions previstes per a aquells comportaments que generen major risc per a la conducció

Destacats