La vacuna i la creació d'un espai segur marquen l'estiu de la Comunitat Valenciana

L’objectiu del Consell és que l’estiu siga “el més normal possible”, però amb una desescalada prudent a partir del 9 de maig

Guardar

Imatge del centre de la ciutat de València
Imatge del centre de la ciutat de València

A les portes del que seria la temporada alta de turisme, la Comunitat Valenciana concentra, potser, més dubtes que mai sobre el seu escenari pandèmic més pròxim. En menys de dues setmanes, si no hi ha canvis, s'alçarà l'estat d'alarma i amb això no serà possible aplicar mesures fèrries com el tancament perimetral de tota la regió o el toc de queda nocturn. Però prompte es començarà a perfilar com serà l'estiu a Castelló, València i Alacant i la reactivació social tan esperada pels valencians i les valencianes.

Dijous passat 22 d'abril, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va anunciar el nou paquet de mesures vigent fins al 9 de maig, data en la qual s'alçarà l'estat d'alarma si el govern d'Espanya no el prorroga, segons ha reiterat el president, Pedro Sánchez.

Fins llavors, s'ha ampliat l'aforament en espais com els culturals, cerimònies, l'hostaleria i el comerç poden obrir fins a les 22 hores i les reunions es mantenen en sis persones en espais públics i a dos nuclis de convivència en privats, principalment.

El cap del Consell va qualificar les noves flexibilitzacions com un pas més en la desescalada, encara que, de nou, va apel·lar a la prudència com a estratègia per a continuar sent una excepció positiva en l'àmbit europeu i mundial. I aquesta és, precisament, la prioritat que sembla que continuarà sobre la taula una vegada acabe l'estat d'alarma.

"En els primers dies de maig es mantindrà l'última reunió abans de l'estat d'alarma, en la qual es concretarà l'alçament del tancament perimetral de la Comunitat Valenciana", va explicar Puig, que va afegir que "podrien produir-se modificacions quant al toc de queda" en eixa trobada. Serà el 4 de maig i tal com va avançar al costat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, es duran a terme reunions abans amb els sectors més afectats per la pandèmia per a abordar com podria ser la seua desescalada.

L'objectiu: "que l'estiu siga el més normal possible"

En la compareixença, Puig va deixar clar que la posició del Consell és que "la desescalada que es produïsca després de l'estat d'alarma siga progressiva i prudent". "Ara avancem una mica i esperem continuar avançant una mica més", va assenyalar, i va reconéixer que "l'estat d'alarma aporta una atmosfera diferent", per la qual cosa quan acabe es buscarà la fórmula per a aconseguir mantenir la prudència i evitar fer passos arrere.

En el disseny de l'estiu de 2021 estaran sobre la taula "el ritme de vacunació, la prevenció i el rastreig", perquè "si continuen avançant com fins ara, anirem cap a un estiu el més normal possible, que és el que volem".

En aquest sentit, ahir mateix va assenyalar a Alacant que es preveu accelerar la vacuna a les persones majors de 60 anys perquè totes elles estiguen immunitzades amb la pauta completa abans de finals de maig i no a principis de juny. Això sí, va reiterar que "necessitem més vacunes perquè augmente el ritme de vacunació".

A més, va explicar que l'objectiu és aconseguir ser una alternativa turística segura per a la volta a la normalitat: "Quin estiu volem? L'estiu més normalitzat possible. Però tot dependrà dels avanços en la vacunació i de l'espai de prevenció. Per això volem que hi haja un espai garantit de normalitat a Europa i que finance les PCR perquè totes les persones puguen viatjar a altres països independentment de la seua renda".

D'aquesta manera va insistir en l'actuació de la UE com a clau per a definir la temporada estival valenciana. "La imatge de la Comunitat Valenciana salta fora d'Europa com una de les més protegides i això és un gran actiu perquè l'estiu siga tan bé com siga possible. Ho necessitem en l'àmbit econòmic, però també a nivell anímic i social", va subratllar.

Així, s'espera conéixer més detalls després de la reunió prèvia a la fi de l'estat d'alarma de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19 del 4 de maig, en la qual es debatran quines mesures posar en marxa dins de les competències regionals sense l'estat d'alarma.

Arxivat a:

Destacats