La rehabilitació integral de la seu del Tribunal Superior començarà en gener de 2022 amb una inversió de 24,3 milions d'euros

El projecte s'ha dissenyat perquè el Palau de Justícia siga, segons Gabriela Bravo, un immoble funcional i sostenible "sense perdre de vista el seu valor patrimonial i cultural"

Guardar

03OBRASJUSTICIA
03OBRASJUSTICIA

Les obres de rehabilitació integral de la seu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana començaran el gener de 2022 a una inversió prevista de 24,3 milions d'euros. Així ho ha anunciat aquest dijous la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, durant la visita a l'immoble on, ara mateix, s'estan realitzant sondatges arqueològics i estructurals de la Real Casa de la Duana. Aquests treballs són necessaris per a avaluar l'estat exacte de l'edifici de manera que es puguen planificar correctament les obres.

Per a la consellera, aquests tastos són d'una "importància extraordinària" perquè "permetran un coneixement exhaustiu de l'edifici que s'incorporarà al projecte d'execució per a impedir retards i problemes per dèficits d'informació com va ocórrer, per exemple, en la restauració del Palau del Temple".

La Real Casa de la Duana, seu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana es va construir entre 1758 i 1802 i en 1828 es va transformar en fàbrica de tabacs. Posteriorment, en 1914, es va adaptar per a convertir-ho en un palau de Justícia. Al llarg del temps s'han fet innombrables intervencions parcials de tota mena fins a la seua declaració com a Bé d'Interés Cultural, especialment el conjunt escultòric que és obra d'Ignacio Vergara, l'autor de la portada del Palau del Marqués de Dos Aguas de València.

Els tastos estructurals i arqueològics van començar a la fi del passat mes d'octubre i, fins ara, han permés reconéixer les distribucions i els falsos sostres pertanyents a la remodelació de l'edifici duta a terme per Vicente Rodríguez a principis del segle XX per a transformar la instal·lació fabril en seu de l'Audiència. A més, s'han identificat bigues de fusta i revoltons pintats pertanyents a l'època original de l'edifici construït per Felipe Rubio en la segona meitat del segle XVIII, així com forjats de cairats de formigó i revoltons associats a les actuacions de Camilo Grau de meitat de segle XX.

D'altra banda, la intervenció està permetent valorar amb major detall l'estat de l'antiga estructura de fusta, els murs i els problemes de putrefacció dels caps encastats de les bigues. A més, s'han identificat les intervencions en els buits de façana a l'arquitectura interior i que es van dur a terme al llarg del segle XX.

Aquests treballs de tastos, que van ser autoritzats per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, acabaran a la fi de gener de 2021 després d'una inversió de 220.000 euros. Després es procedirà a la finalització del projecte d'execució de manera que el procés de contractació es puga dur a terme entre maig i novembre de l'any que ve perquè les obres s'inicien el gener de 2022. Amb un termini previst de tres anys, la seu del TSJ estarà rehabilitada i plenament operativa a partir de l'últim semestre de 2024.

El projecte de rehabilitació integral, segons Gabriela Bravo, s'ha dissenyat amb una doble perspectiva. D'una banda, cal adequar l'edifici perquè siga "funcional, accessible i sostenible igual que la resta dels projectes del Pla d'Infraestructures Judicials" però "sense perdre de vista el seu valor patrimonial i cultural". Per a la consellera, la rehabilitació de la Real Casa de la Duana "és el projecte de rehabilitació patrimonial més important" de quants s'estan duent a terme ara mateix en la Comunitat Valenciana.

Amb la rehabilitació del TSJ es recuperarà el volum original del Palau i s'eliminaran elements afegits des de fa anys que són impropis i no tenen valor històric ni arquitectònic, ni tampoc funció actual. També es revaloraran els espais patrimonials més importants com els patis interiors, les escales, les voltes, la Cambra, els salons i els elements ornamentals. A més, es recuperarà el sistema de cobertes original de l'edifici, així com el dels patis interiors per a millorar la il·luminació i ventilació de l'immoble.

D'altra banda, es procedirà, a més de la consolidació estructural de tot l'edifici, a la millora del seu aïllament, tant en les seues façanes, com en les cobertes, fusteries i soleres en contacte amb el terreny. Es renovarà per complet la instal·lació elèctrica i lluminària, el sistema de detecció i protecció contra incendis, el de climatització i ventilació i el de sanejament i distribució d'aigua.

A més, s'instal·larà un dispositiu de calefacció geotèrmica que convertirà a la Real Casa de la Duana en el primer edifici públic amb un sistema d'aquestes característiques, atés que no és possible la instal·lació de plaques solars en les teulades donada la protecció patrimonial de la qual gaudeix l'immoble.

Destacats