La producció de bateries agita la competència entre Catalunya i València

La Generalitat Valenciana va fer el pas de crear l'Aliança Valenciana de Bateries fa a penes tres setmanes i ara el Govern central preveu el mateix projecte a escala estatal amb Seat i Iberdrola

Guardar

210222_ASCER_3
210222_ASCER_3

El monopoli de bateries comença a fer els seus passos per a forjar una aliança publicoprivada entre les diferents comunitats autònomes així com amb el suport del Govern d'Espanya. Així neix la cooperació empresarial entre Seat, Iberdrola i el Govern d'Espanya, amb l'obertura a altres socis "per a muntar la primera fàbrica de bateries a Espanya", segons va anunciar la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. No obstant això, a aquests passos ja se li va avançar el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, qui va presentar fa tres setmanes l'inici de l'Aliança Valenciana de Bateries.

Així, la Generalitat Valenciana feia un pas més per a convertir-se, juntament amb 23 empreses i institucions més, la primera impulsora de creació d'un centre de recerca i una gigafactoría de producció de bateries que permetran la transició ecològica i una mobilitat sostenible, però també avançar cap a un nou model de producció més innovador.

Tota evidència veu que els passos de Puig han servit d'inspiració en l'àmbit estatal, ja que no hi ha a penes gairebé diferència entre tots dos projectes més enllà de la seua ubicació, i és que ara Ximo Puig i Ford amenacen els plans de Maroto per a aquesta fàbrica de bateries a Barcelona.

La ministra Maroto va assenyalar ahir que "aquest consoci estatal formarà part del primer dels Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) que té com a objectiu la transició cap al vehicle elèctric i connectat". Així, el projecte "permetrà desenvolupar un conjunt d'actuacions que garantisquen que existisquen a Espanya les infraestructures, instal·lacions i mecanismes necessaris per a fabricar de manera autònoma i competitiva un vehicle elèctric connectat complet. Un compromís del Govern perquè Espanya continue sent líder en la indústria de l'automòbil en l'àmbit mundial apostant per una mobilitat sostenible", va afegir.

Per part seua, Puig, amb un projecte ambiciós, que es va avançar a Maroto, va anunciar que la Comunitat Valenciana "vol utilitzar els fons europeus per a construir una planta de bateries que proveïsca al sud d'Europa", la qual cosa fa coincidir les dues ambicions de totes dues administracions.

Els detalls del projecte de Puig no s'han fet esperar, fins i tot es van conéixer abans que els de Maroto, i ja a mitjan febrer, el cap del Consell, Ximo Puig, va desgranar les diferents idees en les quals el Botànic vol invertir la seua part de les ajudes europees al que ara s'ha conegut que aquestes intencions xoquen amb les dels seus homòlegs catalans. Puig ja va avançar que la gigafactoría valenciana de bateries es duria a terme al costat de la factoria automobilística de Ford, que té seu en la localitat valenciana d'Almussafes. A més, els responsables valencians ja van enviar un esbós dels seus plans al Ministeri d'Indústria, qui ara ha presentat el mateix pla estatal per a situar-lo a Barcelona, coincidint justament amb l'eixida de la factoria de Nissan, empresa que va anunciar el seu tancament i acomiadament de personal en 2020, però que després de diverses negociacions encara no s'ha dut a terme.

ALIANÇA VALENCIANA DE BATERIES

El projecte valencià pioner quant a la fabricació de bateries 'made in València' podria comptar amb una inversió que superaria els 2.000 milions d'euros i està previst que es creuen al voltant de 30.000 llocs de treball, contribuint a un creixement anual del PIB en la Comunitat Valenciana de 2.500 milions d'euros.

D'altra banda, gràcies a la col·laboració publicoprivada impulsada des de la Generalitat i liderada per Power Electronics, l'objectiu és la producció de dispositius per a emmagatzemar energia renovable i poder utilitzar-la quan siga necessari. El centre de recerca denominat "Element València" que pretén convertir-se en un referent internacional en solucions d'emmagatzematge d'energia que comptarà amb el suport de la Generalitat i amb la participació de l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, l'Institut de Tecnologia Química de la Universitat Politècnica de València, l'Institut Tecnològic de l'Energia, i Power Electronics, és el pilar sobre el qual se sustentaran totes les accions de la Comunitat Valenciana per a comptar amb una factoria de fabricació de bateries així com el desenvolupament tecnològic a futur d'aquesta mena d'elements, constituint un dels majors projectes presentats a les manifestacions d'interés convocades pel Govern per a definir com es repartiran els fons europeus del Next Generation UE.

Amb paraules del president, Ximo Puig, "la Comunitat Valenciana està preparada per a la posada en marxa d'aquests dos projectes", que a més "contribuiran a generar ocupació de qualitat, captar i retenir talent, així com crear prosperitat", perquè "compta amb la capacitat investigadora i industrial i les condicions logístiques necessàries per a això".

Encarant el que pot ser el final de la pandèmia, el president veu aquesta aliança com una de les "palanques" per a la reactivació econòmica i la constitució d'un "pas col·lectiu" per a l'adaptació de la Comunitat Valenciana als canvis que s'estan experimentant i que "exigeixen continuar avançant" en la col·laboració publicoprivada amb les empreses més innovadores, en la transformació del model productiu i en el desenvolupament sostenible.

Cal recordar que el president de la Generalitat, Ximo Puig, recorda que la Generalitat fa més de dos anys que està "forjant" aquesta aposta per portar endavant l'Aliança Valenciana de Bateries, "detectant oportunitats i desenvolupant projectes", al costat de grans empreses i instituts de recerca, pertanyents a sectors de l'energia, la mobilitat, la tecnologia o la química, al que ara s'ha interposat el pla de la ministra Maroto per instal·lar aquesta gigafactoría de bateries en territori català, el que des de presidència de la Generalitat expliquen que no suposa, en cap cas el trontoll dels plans de Puig agitant la competència i els interessos valencians, ja que l'estratègia nacional serveix com un paraigua total d'implementar nous nínxols de mercat amb la transició ecològica lligada al model automobilístic.

Arxivat a:

Destacats