La polèmica sobre l'ordenança cívica d'Alacant arriba a València: "És com comparar un ou amb una pilota"

El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, al·lega que "nosaltres no perseguim la mendicitat, sinó l'assetjament a dones"

Guardar

El responsable de l'àrea de Protecció Ciutadana, Aarón Cano
El responsable de l'àrea de Protecció Ciutadana, Aarón Cano

En la jornada d'ahir, l'Ajuntament d'Alacant va aprovar una nova ordenança cívica amb la qual "erradicar les màfies de la prostitució i mendicitat". Des del govern municipal, van posar d'exemple a ciutats d'Espanya com València i Barcelona que, des del seu punt de vista, tenien una ordenança similar a la provada. Davant tal comparació, el regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València, Aarón Cano, s'ha mostrat contundent: "És com comparar un ou amb una pilota, no té sentit".

L'aprovació d'aquesta norma va suscitar polèmica per diferents motius. No obstant això, va ser el consistori municipal alacantí (PP, Ciutadans i Vox) el que va moure fitxa, en primer lloc, al·legant que "aquesta és la mateixa ordenança que la de València i Barcelona governada per l'oposició". Unes declaracions que no han assegut res bé als partits que van votar en contra: PSOE-PSPV, Compromís i Unides Podem.

"Nosaltres no perseguim la mendicitat, sinó l'assetjament a dones", aclareix Cano, que explicita que l'ordenança que existeix actualment entorn de la prostitució data de l'època de Rita Barberá, el 12 d'agost de 2013. Segons afirma, no està en mans del consistori la seua derogació, ja que per llei s'ha de modificar a nivell autonòmic i nacional. A més, compte que és "una ordenança que persegueix els puters i que no protegeix les dones que pateixen".

D'altra banda, l'Ajuntament d'Alacant argumenta que la similitud entre totes dues ordenances és real, ja que la recentment aprovada està basada en el model de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Per part seua, el regidor de Protecció Ciudana arremet davant tals declaracions perquè "que hagen agafat algun article solt no significa que tinga a veure amb això".

Però, per què anava a mentir el Partit Popular afirmant en la similitud entre totes dues ordenances? En paraules de Cano, creu que "tot això forma part d'una coartada, per la qual cosa estan cometent un gran error". A més, assegura que el PP es "està tornant a èpoques anteriors, tornant-se en Aliança Popular per l'amenaça de Vox".

Des del PSOE-PSPV d'Alacant, s'ha ratllat la "mal anomenada ordenança de la Convivència Cívica" de "cruel, intolerable i injusta, que farà d'Alacant una ciutat inhumana que criminalitza als col·lectius més vulnerables com són les persones sense llar. Així són les dretes, no tenen cap mirament pels més febles".

"Qualsevol estigmatització és absolutament inhumana"

La polèmica ha arribat també a les files del Consell. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat que per a acabar amb la mendicitat cal treballar la "inclusió i que les persones estiguen en una societat decent que no deixe a ningú arrere", ja que "qualsevol estigmatització és absolutament inhumana".

Així s'ha pronunciat Puig en ser preguntat sobre l'ordenança de Convivència que ha aprovat l'Ajuntament d'Alacant aquest dimarts. Durant el debat, PP i Cs han acusat PSPV, Compromís i UP de mentir sobre el contingut de l'ordenança i de les possibles sancions a prostitutes i persones sense llar en la via pública, mentre que aquestes formacions sostenen que la norma "persegueix els més vulnerables i que així Alacant es converteix en una ciutat més inhumana, trista i cruel".

Per a Puig, "no pot haver-hi convivència basada en l'exclusió, sense inclusió i sense atendre la cohesió social". Respecte a la prostitució, ha advocat per "abolir-la i donar-li oportunitats a les dones esclavitzades".

 

 

Destacats