La nova Estratègia Valenciana de Regadius aposta per garantir l'ús sostenible de l'aigua i la rendibilitat del camp valencià

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha participat en la jornada organitzada amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua per la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana i Cajamar

Guardar

movilidad-horta
movilidad-horta

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha anunciat que la nova Estratègia Valenciana de Regadius estarà dotada amb 1.200 milions d'euros per a garantir l'ús sostenible de l'aigua i la rendibilitat del camp valencià.

Així ho ha assegurat el president durant la seua intervenció, per videoconferència, en la jornada organitzada amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua per la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana i Cajamar, en la qual també ha participat la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

Segons ha explicat Ximo Puig, el pla possibilitarà escometre una "segona revolució agrària" del camp valencià i es desenvoluparà durant les dues pròximes dècades. En concret, permetrà "gestionar amb intel·ligència l'escassetat hídrica", per la qual cosa el gruix del pla, 1.065 milions, es dirigirà a la modernització del regadiu. A més ha destacat que el pla també inclou 132 milions per a "fomentar les renovables i aconseguir un ús més eficient de l'energia".

Per al president, "gestionar l'escassetat hídrica forma part de la nostra idiosincràsia", atès que l'aigua ha estat des de sempre "una necessitat i un desafiament". Així mateix, ha assegurat que els regants valencians han sabut com ningú "extreure el màxim profit" dels recursos hídrics.

Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha incidit en què la Comunitat Valenciana està "decidida" a modernitzar el seu model productiu, aprofitant l'oportunitat que suposen per a això els fons europeus, assegurant que "aquest canvi també ha d'arribar al sector agrari".

En aquest sentit, s'ha referit a l'"inajornable" objectiu de millorar la rendibilitat, atès que el futur de l'agricultura passa per "reduir costos i frenar l'abandó de l'activitat", ha afegit.

Relocalització

En el transcurs de l'acte, el president també ha assegurat que el cultiu és la "palanca que activa indústries com la transformació alimentària, el transport, la logística o les exportacions", i contribueix a "frenar la deterioració del planeta, evitar la despoblació rural, i garantir l'autonomia estratègica alimentària".

Per tot això, s'ha referit a la necessitat de no dependre de la producció de països llunyans perquè "pot ser més barat, però també és una enorme feblesa", i ha insistit que "igual que necessitem ser autònoms en la producció de màscares o de respiradors, també necessitem assegurar i fer viable la producció local d'aliments".

El cap del Consell ha assegurat que per a aconseguir-lo és necessari un sector "modern, rendible i competitiu que garantisca el seu subministrament", i ha apel·lat a les autoritats europees a tenir en compte aquests aspectes "a l'hora de dissenyar les seues polítiques".

Majors estructures agràries

D'altra banda, Ximo Puig ha instat el sector agrari a "fer un pas endavant en la cerca de noves fórmules associatives que permeten millorar la rendibilitat sense vendre", perquè ha assegurat que es podrà millorar la rendibilitat a través d'explotacions "amb més grandària i més múscul per a escometre la modernització necessària".

El president s'ha referit als problemes als quals s'enfronta el camp com uns preus a la baixa, unes conques hídriques deficitàries o els problemes inherents al minifundisme, i ha realitzat una crida al camp a "passar a una gestió intel·ligent" i "aprofitar instruments tan innovadors com la recent Llei d'Estructures Agràries".

Així mateix, ha recordat que en els últims 30 anys s'han perdut 163.000 hectàrees de cultiu, és a dir el 21% del total existent en la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa "un drama ecològic i etnològic" que requereix "posar tots els mitjans al nostre abast per a revertir aquesta tendència".

Estratègia Valenciana de Regadius

Per part seua, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Energètica, Mireia Mollà, ha definit al regadiu valencià com a "aliat estratègic i determinant per a la descarbonització de l'economia valenciana". Una iniciativa que suma a la transició energètica, un significatiu estalvi econòmic per a les persones regants i una reducció del consum d'aigua de 175 hm³ a l'any, el consum anual de 3,4 milions de valencians i valencianes.

"L'aigua és un bé estratègic i únic i aquesta noció ens ha convertit en un territori al capdavant en l'àmbit estatal i internacional en la gestió hídrica", ha assenyalat Mollà, que ha defensat "la necessitat d'aplicar les millors tècniques disponibles, així com noves fórmules de reutilització en favor de l'economia circular, també en matèria hídrica". En aquesta línia, ha afegit que en 2020 s'han utilitzat 114 milions de metres cúbics d'aigua reutilitzada, l'equivalent per a omplir 45.600 piscines olímpiques.

Destacats