La Mesa del Congrés veta la llei de Más País i Compromís per a delimitar la inviolabilitat del Rei

Guardar

rey-felipeVI
rey-felipeVI

La Mesa del Congrés ha vetat aquest dimarts la tramitació de la proposició de llei registrada per Más País-Equo i Compromís per a delimitar la inviolabilitat del Rei delimitant els actes que realitza com a Cap de l'Estat i diferenciant-los dels quals fa com a "persona privada" i, per tant, "no inviolable".

L'òrgan de govern de la Cambra ha frenat la qualificació de la iniciativa amb l'argument que en estar la inviolabilitat del Cap de l'Estat fixada en la Constitució ha de presentar-se una proposició de reforma constitucional per a modificar-la.

UNIDAS PODEMOS, EN CONTRA DEL VETO

La decisió s'ha adoptat amb els vots de PSOE, PP i Vox, mentre que Unidas Podemos ha donat suport a la seua tramitació, al·legant que per a posar límits a la inviolabilitat n'hi ha prou amb una llei orgànica que desenvolupe el citat precepte constitucional.

La iniciativa, batejada com a Llei de Responsabilitat de la Corona, proposa que la inviolabilitat del Rei o la Reina aconseguisca exclusivament a la seua activitat institucional, és a dir, als actes que necessiten ratificació, i que aquesta es mantinga fins i tot després d'abandonar la titularitat de la Prefectura de l'Estat. A més, planteja que la responsabilitat derivada d'aquests actes recaiga sobre les persones designades per a confirmar-los.

D'aquesta manera, el titular de la Corona sí que serà "responsable dels actes o omissions que realitze, siga a títol particular o com a membre de la Família Reial".

En uns altres dels articles, la proposició de llei estableix que seran les lleis processals les que determinen quin tribunal o tribunals són els competents per a conéixer els processos seguits per a determinar la responsabilitat, civil o penal, del Rei o la Reina.

Aforament REIAL

El text inclou també una disposició que reforma la Llei orgànica del Poder Judicial regular l'aforament del Rei i equiparar-lo al d'altres altes institucions de l'Estat.

En concret, persegueix que siguen les Sales civils i el Penal del Suprem les que coneguen de la tramitació i enjudiciament de les accions civils i penals, respectivament, dirigides contra el Rei, la Reina, la Reina consort, el consort de la Reina, la Princesa o Príncep d'Astúries i el seu consort, així com contra el Rei o la Reina que haguera abdicat i el seu consort.

Destacats