La inversió en ferrocarril per a la Comunitat en els PGE 2022 arriba fins als 1.821 milions, un 24,8 % més

Es "prioritza" l'"impuls a les Rodalies" amb 374,3 milions

Guardar

Ferrocarril de Renfe
Ferrocarril de Renfe

El projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a l'exercici 2022 situa a la Comunitat Valenciana com el tercer territori amb més inversió del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), en concret un 24,8 per cent, en passar la despesa total dels 1.459,75 milions en 2021 als 1.821,78 milions en 2022. El projecte inclou les obres del Corredor Mediterrani, el nou canal d'accés a València i "prioritza" la inversió en Rodalia.

La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha destacat que la Comunitat Valenciana "està un 118,0% per damunt de la mitjana per comunitat autònoma" quant a la despesa total prevista del Grup MITMA. Concretament, respecte als comptes aprovats en 2021, el pressupost d'inversió en la Comunitat Valenciana s'ha incrementat un 24,8% (314,50 M€) passant dels 1.269,37 milions en l'els Pressupostos de 2021 als 1.583,87 milions en els comptes de 2022.

Respecte als Pressupostos aprovats en 2021, la despesa total prevista en el sector ferroviari en la Comunitat Valenciana s'ha incrementat un 8,6% (68,67 milions) i ha passat dels 794,82 en 2021 als 863,49 en 2022, segons ha detallat la Delegació del Govern en un comunicat.

La Comunitat Valenciana es manté en la posició tercera en el rànquing per comunitats autònomes i és la quarta de tot l'Estat quant a la inversió real en el sector ferroviari per superfície, amb una quantitat de 26.814,99 euros per quilòmetre quadrat de territori.

En aquest sentit, Gloria Calero ha destacat que la política de transport és "un pilar fonamental per a aconseguir els objectius mediambientals d'una societat moderna i desenvolupada com la valenciana" i ha valorat que els comptes proposats pel Govern d'Espanya "responen a aquestes necessitats". "Hem de centrar-nos en la inversió en mobilitat, on la sostenibilitat, la digitalització, la tecnificació i l'aplicació de sistemes intel·ligents de transport juguen un paper central", ha afegit.

INVERSIONS

En matèria ferroviària, el projecte de Pressupostos contempla la continuació dels treballs del Corredor Mediterrani. Adif i Adif AV destinen en la Comunitat Valenciana 377,1 milions d'euros. Destaquen les obres en el tram L'Alzina-Xàtiva-València, per a això es pressuposten 189,8 milions.

També continuen les actuacions per a l'adaptació a l'ample internacional del Corredor Mediterrani en el tram València-Castelló-Vandellós amb una dotació de 190,4 milions (120,2 d'ells en la Comunitat Valenciana) i inclouen una dotació per a les obres per a l'adaptació a ample mixt entre València - Almussafes per 11,5 milions.

D'altra banda, Adif destina 25,7 milions, entre els quals destaca la dotació per a l'accés ferroviari al port de Castelló (15 M€) i per a la terminal València-Font de Sant Lluís (10,7M€). Addicionalment, es destina dotació per a continuar l'estudi informatiu de la RAF de València, connexió nord-sud (túnel passant de València) i per a l'estudi informatiu del nou accés ferroviari al port de Sagunt. A més, dins de les actuacions a desenvolupar per la Societat València Parc Central, s'inclou dotació d'Adif AV per a l'execució del nou canal d'Accés (29,9 M€).

Igualment, es destinen en 2022 al Corredor Cantàbric-Mediterrani 123,8 milions. D'ells, 67,6 milions seran per a actuacions en la línia Sagunt-Teruel-Zaragoza --apartadors i renovació de via, electrificació i millora d'instal·lacions--, en Comunitat Valenciana 18,4 milions. Aquesta actuació es finança parcialment a través de Fons d'Accessibilitat Terrestre-Portuària i del Mecanisme de Recuperació i Resiliència dels fons europeus (MRR). A més, s'inclou dotació per al desenvolupament de l'Estudi Informatiu del Terol-Sagunt.

RODALIA

En Rodalia, el pressupost "prioritza" l'"impuls a la Rodalia" de València, per a continuar escometent les actuacions compromeses i que configuraran el nou 'pla Rodalia 25'. La inversió total imputable a Rodalia en 2022 ascendeix a 374,3 M€, i inclou actuacions d'Adif AV en el tram València-Castelló i una part de les destinades al Canal d'Accés i del tram L'Alzina-Xàtiva-València.

De la inversió específica per a la xarxa de Rodalia prevista per Adif, un total de 183,9 milions, que inclou la inversió destinada a Rodalia amb càrrec al MRR, destaquen les obres de renovació tram Silla-Cullera, amb una inversió de 40,9 milions.

Els Pressupostos inclouen així mateix les obres de renovació de via i catenària en el tram Pobla-Llarga-Silla de la línia de Rodalia C-2, amb una inversió de 7,8 milions, obres de renovació de via i catenària en tram Xàtiva-L'Alcúdia de Crespins, amb una inversió de 8 milions, o la duplicació de via en el tram Cullera-Gandia, amb 0,7 milions.

A més, es consigna dotació per als estudis complementaris de la variant de Torrellano i "es continuarà treballant" en els aspectes relacionats amb els impactes ambientals de l'Estudi informatiu del Tren de la Costa del tram Gandia-Oliva-Dénia, de la línia València-Alacant, ha conclòs Glòria Calero.

 

Destacats