La Generalitat reivindica el comerç local com a sector clau per a la qualitat de vida

Guardar

Pastisseria de València
Pastisseria de València

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres una declaració institucional per a donar suport a la celebració, dilluns que ve 25 d'octubre, del Dia del Comerç Local en la Comunitat Valenciana, a proposta de la Conselleria d'Economia Sostenible.

Aquesta declaració pretén potenciar la importància del comerç local dins d'un model econòmic sostenible i inclusiu, com a "element essencial per a la qualitat de vida dels nostres pobles i ciutats", ha explicat la vicepresidenta portaveu, Mónica Oltra, abans de mostrar un vídeo amb motiu del Dia del Comerç Local.

El text recull que és un sector clau en el desenvolupament de la societat de la Comunitat i que la seua importància resideix en els efectes econòmics, mediambientals, territorials i socials associats a la seua activitat.

També assenyala el paper que juga dins de l'"economia real" o que és essencial per a la "necessària" transició del model econòmic, alguna cosa que relaciona amb el seu paper durant la pandèmia en adaptar-se a circumstàncies canviants i imprevisibles.

La declaració destaca que el comerç local potència els canals de venda de proximitat i els de quilòmetre zero i venda sense intermediaris o venda directa. Aquests canals permeten generar experiències de compra més personalitzades i major capacitat per a atendre les necessitats de les poblacions locals.

En clau mediambiental, ressalta que té un impacte menor que altres tipus de comerç, ja que redueix els quilòmetres que recorren moltes de les seues mercaderies per a arribar als consumidors finals i amb això també la petjada de carboni.

En aquesta línia, abunda en què els desplaçaments als comerços locals sovint es caracteritzen per no necessitar transport motoritzat, tant dels consumidors com dels treballadors del sector. És una cosa que permet reduir els problemes associats al trànsit excessiu i congestió que pateixen alguns nuclis urbans, com els de les ciutats més grans.

Un altre avantatge afegit del comerç local és que compta amb diverses opcions de venda que permeten reduir el plàstic i els envasos no reutilitzables associats en el consum, com la venda a granel, la qual cosa contribueix a generar menys residus.
 

Destacats