La Generalitat regula per primera vegada les subvencions destinades a exhumació de víctimes de la guerra civil i la dictadura

Guardar

Exhumación alfarb
Exhumación alfarb

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) les bases reguladores per a les subvencions destinades a localització, exhumació i identificació de víctimes desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura, en el marc de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.

La Generalitat plasma així, per primera vegada, unes bases que regulen la concessió d'aquestes ajudes. En paraules de la consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, "suposa un pas molt important per a establir un marc clar en el treball d'exhumacions i recuperació de les víctimes de les fosses comunes en el nostre territori".

La consellera de Qualitat Democràtica ha afirmat que "continuarem treballant per a recuperar la nostra memòria democràtica i aconseguir que el nostre territori quede lliure de fosses comunes, un objectiu que no pot esperar més perquè les famílies tenen dret a recuperar les restes dels seus familiars, un moment que esperen des de fa molts anys".

En les pròximes setmanes es publicarà la convocatòria d'aquestes ajudes, que seran fins a 350.000 euros.

La Conselleria de Qualitat Democràtica promou aquestes bases amb l'objectiu de potenciar i finançar actuacions de localització, verificació, delimitació de fosses, exhumació, identificació, custòdia i reinhumació de víctimes desaparegudes durantla guerra civil i la dictadura, realitzades per ajuntaments, mancomunitats i entitats memorialistes.

Poden sol·licitar aquestes ajudes entitats i associacions legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent en funció de la seua naturalesa jurídica, sense ànim de lucre, que tinguen entre els fins institucionals recollits en els seus estatuts els relacionats amb la realització de les activitats considerades finançables en cada resolució de convocatòria, i amb seu, oficina oberta permanentment, delegació permanent o domicili social en la Comunitat Valenciana, desenvolupant les activitats objecte d'aquesta ordre en territori valencià. També podran optar a aquestes subvencions els ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana.

Destacats