La Generalitat reforça la plataforma educativa digital i la formació a distància amb aplicacions de Microsoft a la disposició de l'alumnat de la Comunitat Valenciana

Ximo Puig destaca que "la pandèmia ens ha situat en una cruïlla en la qual hem d'accelerar processos" i recorda que la tecnologia és "la gran oportunitat per a acabar amb bretxes en tots els àmbits"

Guardar

201222_Foto_2_Microsoft
201222_Foto_2_Microsoft

La Generalitat reforçarà la seua plataforma educativa digital i la formació a distància amb aplicacions a través d'un conveni de col·laboració amb Microsoft que facilitarà l'accés a un entorn d'aprenentatge en el núvol posat a la disposició del professorat i l'alumnat dels centres sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana.

Així es desprén de l'acord de col·laboració signat aquest dimarts en el Palau de la Generalitat entre les conselleries d'Hisenda i Model Econòmic i d'Educació, Cultura i Esport i la multinacional , que permetrà avançar en la transformació digital i innovació educativa en els centres docents.

En virtut del conveni, la plataforma digital educativa tindrà una major capacitat d'emmagatzematge i un abast per a un milió de persones usuàries, per la qual cosa donarà una àmplia cobertura als i les prop de 80.000 docents i a quasi 800.000 estudiants del sistema educatiu valencià.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que "la pandèmia ens ha situat en una cruïlla en la qual hem d'accelerar processos que ja venien del passat, com la transformació digital". I ha afegit que també "cal aprofundir definitivament en el model social i econòmic europeu i en l'enfortiment de la societat del benestar".

En aqueix sentit ha apuntat que la tecnologia "permet superar barreres que mai haguérem pogut somiar" i ha afegit que és "la gran oportunitat per a acabar amb bretxes en tots els àmbits". "La gran oportunitat per a aconseguir la igualtat i la llibertat és aplicar aquestes tecnologies, accelerar-les i posar-les a la disposició de la ciutadania", ha prosseguit.

El cap del Consell ha assegurat així que el projecte "facilitarà a tots els xiquets i xiquetes valencians noves oportunitats de futur per a trobar ocupacions i treballar en el seu propi projecte de vida amb la major autonomia possible".

Per part seua, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que "aquesta iniciativa s'emmarca en el procés de transformació digital de l'Administració valenciana".

En aquest sentit, "el nou projecte de Microsoft per a educació en la Comunitat és una de les peces clau que faltaven per a integrar, definitivament, als centres educatius amb la resta d'eines i dispositius tecnològics que, des de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, s'han vingut implantant i distribuint fins al moment".

Salt qualitatiu

"Amb aquest projecte", -ha agregat el titular d'Hisenda i Model Econòmic-, "podrem fer un salt qualitatiu en el servei que prestem a tota la comunitat educativa i satisfer algunes de les seues reivindicacions històriques, ja que possibilitarem nous mètodes d'aprenentatge, de comunicació i de col·laboració als centres i a tota la comunitat mitjançant l'Educació digital".

Per part seua, el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha explicat que, "amb la signatura d'aquest conveni,convertim la plataforma educativa digital en una de les més potents i amb majors recursos de l'Estat" i ha afegit que "s'ha realitzat en un marc molt important: la integració de serveis provats i desenvolupats per Microsoft, però dins de la plataforma educativa de 'programari' lliure de la Generalitat en la qual es preserven i blinden en tot moment les dades de l'alumnat i el professorat. Amb això avancem en l'establiment de noves metodologies d'aprenentatge i sempre preservant l'ètica de dades".

Millores en matèria de digitalització educativa

El conveni estableix que Microsoft pose a la disposició de la Generalitat les plataformes Office 365 i Microsoft Teams, en castellà i valencià, per a facilitar l'aprenentatge remot. A més, el professorat rebrà formació especialitzada impartida per persones expertes.

Entre les millores de la metodologia educativa s'inclouen un servei de videoconferència integrat, l'ús d'eines col·laboratives per a facilitar l'aprenentatge, així com la provisió d'un compte de correu electrònic com a part d'una identitat digital per a tot el professorat i l'alumnat, tot això amb total garantia de seguretat i privacitat.

El conveni amb Microsoft forma part de la profunda transformació digital que la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha realitzat al costat de la Conselleria d'Hisenda en els centres educatius, fruit dels reptes que es van plantejar amb la primera ona de la pandèmia.

Al març es va crear el pla unificat de docència digital dissenyat per a impartir, de manera no presencial, les assignatures i compartir materials corresponents a les diverses etapes escolars (Mulan). Des de llavors s'ha continuat el pla en dos sentits: millorar la plataforma Aules per a generar una vertadera transformació digital educativa i adquirir més portàtils i tauletes per als centres educatius.

En aquest sentit, el titular d'Educació ha assenyalat que "les proves pilot s'iniciaran a partir de març en 50 centres educatius i la intenció és que estiga generalitzat en tot el nostre sistema educatiu el pròxim curs", i ha continuat: "A la millora de les eines i utilitats cal sumar que ja comptem amb 30.000 tauletes en els centres a les quals se sumaran 50.000 dispositius més per a integrar la digitalització en els entorns d'aprenentatge de les aules i anar més enllà del que s'entenia com a aules d'informàtica".

Destacats