La Generalitat i la UPV impulsen un nou sistema de detecció de la COVID d'alta sensibilitat finançat amb les donacions de la ciutadania

Guardar

soler-y-pascual
soler-y-pascual

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, han destacat aquest dimarts "la importància d'invertir en ciència, no sols perquè ens ajuda a afrontar i trobar solucions davant situacions complexes com les derivades de la pandèmia, sinó perquè també ens fa avançar cap a la societat del coneixement i cap a un model econòmic més innovador, sostenible i digitalitzat".

Vicent Soler i Carolina Pascual han realitzat aquestes declaracions després de mantenir una reunió per videoconferència amb el rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), Francisco Mora, i amb una representació de l'equip investigador del Ciber-BBN, dirigit per Ramón Martínez Máñez, i també de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe, representat per Javier Pemán García, responsable del Grup d'Investigació Greu que, actualment, està desenvolupant un projecte nou de diagnòstic de la COVID-19 "molt efectiu i que no requereix ni d'infraestructures ni de personal especialitzat per a realitzar-ho".

Aquest projecte és un dels triats per la Conselleria d'Innovació per a destinar part dels fons procedents de les donacions COVID-19 que la Generalitat va rebre per part de ciutadans i ciutadanes anònims, així com col·lectius i empreses radicades en la seua major part en la Comunitat "per a fer front de manera solidària i altruista a la lluita contra la pandèmia" i que el Consell va decidir destinar de manera íntegra a projectes d'investigació d'excel·lència contra el virus.

Fins al moment, el compte destinat per la Conselleria d'Hisenda per a rebre aquestes donacions supera els 1,2 milions d'euros.

El director del Ciber-BBN, Ramón Martínez Máñez, així com la investigadora Elena Aznar, han explicat durant la reunió amb el conseller d'Hisenda i la consellera d'Innovació els avanços d'aquest projecte "que ha aconseguit avançar de manera ràpida gràcies a la solidaritat de desenes de valencians anònims compromesos" i que ha rebut prop de 150.000 euros del compte de donacions COVID-19.

En aquest sentit, el conseller d'Hisenda ha volgut agrair "al conjunt de la ciutadania el comportament exemplar que han reflectit, especialment en els moments més difícils de la pandèmia, així com a les empreses que han posat a la disposició de la Generalitat recursos econòmics i materials per a ajudar-nos a combatre la crisi sanitària".

Així, ha posat de manifest que les donacions, que oscil·len entre els 12,5 euros fins als 500.000 euros "reflecteixen la diversitat de perfils que s'han dirigit a l'administració per a fer les seues aportacions" i per això ha recordat que el Consell ha inclòs deduccions específiques per a aquestes donacions que poden arribar fins al 25%.

"Ens sentim orgullosos del poble valencià perquè gràcies a ells hui es poden materialitzar projectes innovadors com el que hui presenta la Universitat Politècnica", ha conclòs el conseller d'Hisenda

Igualment, Carolina Pascual ha destacat "la importància d'una inversió sostinguda en el camp de la ciència, ja que els països que han invertit més i durant més temps han sigut capaços d'eixir més ràpid i millor de la crisi que ha causat la pandèmia".

"L'aposta per la Generalitat per la Ciència és ferma, com ho demostra un augment de quasi un 70 per cent en els pressupostos per a 2021 i accions com la que hui hem vist ací", ha indicat Pascual.

Projecte Detecció COVID

El nou sistema per al diagnòstic ràpid, econòmic i eficient de COVID-19 ha sigut ideat per la UPV, el IIS La Fe i el Ciber-BBN i es tracta d'una alternativa de diagnòstic de COVID-19, basada en films nanoporosos, que actua de forma molt ràpida, fiable i senzilla.

El material ha demostrat ja la seua capacitat per a detectar la proteïna Spike present en SARS-CoV-2 i també el seu funcionament per a la detecció d'un virus model que expressa l'esmentada proteïna i que ha sigut implementat pel grup de Biologia Viral del I2SysBio, centre mixt de la Universitat de València i Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), liderat pel doctor Ron Geller, científic d'excel·lència del Pla GenT, el pla de generació i atracció de talent de la Generalitat.

L'equip investigador de la UPV preveu començar en les pròximes setmanes la validació clínica del dispositiu en col·laboració amb Javier Pemán i María Ángeles Tormo, del Grup d'Investigació en Infecció Greu del IIS La Fe, i amb María Dolores Gómez, responsable de la Unitat de Microbiologia Molecular del Servei de Microbiologia de La Fe.

Una vegada comprovada la seua sensibilitat per al diagnòstic de COVID-19, es té previst el desenvolupament d'un kit final i l'obtenció del marcatge CE, que permetrà la seua comercialització.

Entre els avantatges del dispositiu ideat pel personal investigat de la UPV, UV, CSIC, IIS La Fe i Ciber-BBN destaca la seua facilitat d'ús i que és apte per al diagnòstic de COVID-19 en llocs amb infraestructura limitada. A més, no requereix personal altament qualificat i la mostra no s'ha d'analitzar en laboratoris especialitzats.

A més d'una inversió de fons de les donacions COVID-19 de la Generalitat de 146.000 euros, el projecte compta també amb el suport del Fons Supera COVID-19, impulsat per Crue Universitats Espanyoles, Banc Santander -a través de Santander Universitats- i el CSIC.

Així mateix, el grup de Biologia Viral del I2SysBio (UV-CSIC) va comptar amb el finançament de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a la implementació del virus model.

Destacats