La Generalitat estudia desviar séquies per a evitar el tancament de platges per aigües fecals

Guardar

IMG_9385
IMG_9385

La Generalitat estudia la possibilitat de desviar séquies per a evitar nous tancaments de platges, com els d'aquest estiu a València, per la presència d'aigües fecals en el mar. Aquesta mesura es completaria amb campanyes de sensibilització perquè els agricultors no aboquen fem.

Així ho ha avançat la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, en el ple de les Corts, en resposta a la petició de Ciutadans (Cs) d'una auditoria sobre el "tancament massiu" de platges durant aquest estiu.

Per a evitar que es repetisca, la Generalitat aposta per implantar en el futur iniciatives d'àmbit supramunicipal que permeten "solucions a mitjà termini, no urgents o immediates". Valora així l'opció de desviar alguna séquia a altres zones humides, com les de la marjal de Massamagrell, la del Puig o la de Puçol, amb l'objectiu d'evitar abocaments residuals a séquies que van al mar.

Altres mesures que estudia són la possibilitat d'establir línies d'ajudes específiques, perquè els ajuntaments escometen les obres necessàries, o dur a terme campanyes de sensibilització dirigides a agricultors davant la "presència identificada de fem" en el mar.

Al mateix temps, la Conselleria vol instar a les administracions implicades --tant als ajuntaments com a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica-- al fet que instal·len aforadores que mesuren els cabals de les séquies.

Totes les accions anirien de la mà del tercer pla de sanejament d'aigua de la Comunitat Valenciana, que inclourà un llistat de les actuacions, i amb l'actualització dels registres dels sistemes d'alleujament d'aigües residuals. La responsable de Desenvolupament Rural ha apuntat que els actuals "són els de l'Epsar (Entitat Pública de Sanejament d'Aigües), però no els municipals".

BALANÇ POSITIU DE LA CLORACIÓ

A manera de balanç, després de destacar els mitjans "adequats", Mollà ha recordat que tots els ajuntaments implicats que van formar part de la comissió permanent "van donar suport per unanimitat" l'informe tècnic sobre el tancament satisfactori del període de cloració a les platges afectades. De fet, ha assegurat que aquesta mesura va evitar nous episodis.

Ara bé, ha posat el focus a "tindre en compte d'on vénen les aigües fecals que van al mar", perquè aqueixa no és competència autonòmica. Una vegada arriben a l'aigua de bany, la Generalitat és "responsable d'analitzar si hi ha una qualitat apta per a la salut dels banyistes". "Quan s'han superat aqueixos límits, hem ordenat el tancament de platges", ha precisat.

Més enllà d'aquests episodis, ha cridat a "fer una comunió" entre totes les parts implicades, davant la quantitat d'habitatges disseminats de la zona i la responsabilitat tant del sector industrial com de l'agrari. La nova consellera ha reconegut que serà "complex" però ha confiat a arribar a una solució a mitjà termini.

ALARMA SOCIAL "DE PEL·LÍCULA"

Per part de l'oposició, el diputat de Cs Eduardo del Pou ha carregat contra l'aparició de peixos morts i "pastilles de clor sense control", l'"enorme alarma social més pròpia d'una pel·lícula" i "ocurrències com la instal·lació de cloradores temporals que semblaven laboratoris clandestins". Des de Ciutadans creuen que "han posat en perill la salut pública, la imatge de les platges, el medi ambient i la bona marxa" del "sector turístic", malgrat ser un element que escapava al control actual de l'Adminitració.

També ha al·ludit a les crítiques de "socis de govern" de Compromís com la regidora de Cicle Integral de l'Aigua de València, Elisa Valía (PSPV), que "fa uns dies va criticar la gestió per la falta de tractament i d'inversió en la depuradora de Pinedo".

En la seua rèplica, la consellera ha posat l'accent que els tancaments de platges són necessaris per a analitzar l'aparició de les aigües fecals. "Si no, per a no danyar res, es poden fer les anàlisis i guardar en un calaix com passava en altres moments", ha manifestat en al·lusió a anteriors governs autonòmics, i ha lamentat que un diputat "crea en les 'fake news'".

Destacats