La Generalitat desenvolupa la seua Estratègia Urbana d'acord amb l'ONU

El Conseller Arcadi España assenyala el repte d’acabar amb les “desigualtats geogràfiques”

Guardar

Ciutat administrativa 9 d'octubre
Ciutat administrativa 9 d'octubre

Aquesta setmana ha 'arrancat', de manera oficial, l'Agenda Urbana Valenciana (AUB). Un full de ruta pel desenvolupament urbà valencià que, en definitiva, suposa actualitzar-se i tindre una guia basada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU. "Estem parlant de ciutats més sostenibles, més democràtiques. Hem de repensar les nostres ciutats i el nostre medi rural", assenyalava el Vicepresident Segon i Conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau.

Al costat del Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, va presentar dimarts passat la nova imatge de l'AUB, ja que és una iniciativa conjunta de totes dues àrees. España va recordar el "dret de tots els ciutadans" a viure en una ciutat "d'una manera digna", sempre amb atenció als objectius que, amb aquesta Agenda, es pretendran complir. Un nou full de ruta d'acord amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU, que ja Ximo Puig, després de prendre possessió del seu càrrec, va apuntar: "Tenim el deure moral, ètic i polític d'alçar una Comunitat millor, i amb la força dels joves, lluitar contra el canvi climàtic, liderar un futur sostenible i propiciar una societat més oberta i saludable".

Per a tots dos consellers, l'oportunitat d'aquesta Agenda és, també, una oportunitat per a acabar amb "les desigualtats geogràfiques", que es manifesta en punts tan pròxims com entre un barri i un altre d'una mateixa ciutat. "No tenen els mateixos nivells de contaminació, ni les mateixes facilitats d'accés als serveis públics, ni hi ha la mateixa qualitat d'habitatge", va assenyalar España. Amb l'AUB intentaran "minimitzar aquestes diferències", que passen per les ciutats però, també, per la lluita contra la despoblació.

L'AUB té una doble font: la mateixa Agenda Urbana Española i la ja comentada Agenda 2030 de les Nacions Unides. Es complirà, així, la recomanació de l'organisme internacional que els diferents territoris creen una guia o base per al desenvolupament sostenible. Uns reptes que en la Comunitat Valenciana es tradueixen en diversitat d'assumptes; des de 'pacificar' ciutats com València, fins a lluitar contra la despoblació de territoris com l'interior de Castelló. Dalmau assenyala la necessitat de "repensar la ciutat" per a fer-les més habitables, però fer front a l'amenaça de la despoblació en un context en el qual l'1,5% de la població gestiona el 32% del territori valencià.

Aquesta 'posada en marxa' arriba després que, el setembre passat, el Consell aprovara iniciar la seua elaboració. Tots dos consellers han acudit a la presentació de la nova imatge perquè consideren de vital "importància" l'elaboració de l'estratègia, però també que la Comunitat Valenciana, com va assenyalar la també consellera Mireia Mollà, siga "referent" en l'adaptació i mitigació del canvi climàtic, per la qual cosa passa un desenvolupament, obligatòriament, sostenible.

Arxivat a:

Destacats