La Diputació lliura els Premis GO! com "una aposta per la transparència"

L'acte, que ha comptat amb la presència de la Consellera de Transparència, ha premiat tres projectes relacionats amb l'"apoderament ciutadà"

Guardar

20191219 Premis Go Diputació-9
20191219 Premis Go Diputació-9

Hui s'han entregat els premis de la segona edició i ja s'ha anunciat que hi haurà una tercera. Els Premis Go! de la Diputació de València han premiat hui, de nou, a diversos projectes que aprofundeixen en la "transparència i la participació", elements principals per a avançar en la "democràcia" valenciana, tal com ha assenyalat Mentxu Balaguer, Diputada d'Informàtica i Tecnologia, Cooperació Internacional, Govern Obert i Participació i GIRSA.

Els premis, només en la seua segona edició, ja han guanyat importància. La suficient perquè a més del President de la Diputació, Toni Gaspar, assistisca també la Consellera de Participació, transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat, Rosa Pérez Garijo. La Consellera ha assenyalat un "orgull" poder ser partícip d'uns premis que són exemple de la "transparència de la Generlitat". "Comencem un camí, fa quatre anys, que ja no té marxa arrere", ha asseverat.

Des de la Conselleria, apunten com "molt important treballar amb la resta d'administracions" i, sobretot, amb les diputacions, perquè "són les que tenen el contacte directe amb els municipis". Ha destacat, també, que es tracta d'uns premis que, encara que dins de l'àmbit de la Diputació, abasta també fins i tot a la societat civil, on la transparència és "també molt important". Creu que, "per desgràcia", anteriors pràctiques polítiques han creat una desafecció que, espera, puga revertir-se amb la participació i la transparència.

Persones al servei de les persones

Per a Gaspar, aquests premis són una mostra del "buit" que s'ha fet el servei de transparència, una cosa nova" que va iniciar la passada legislatura. "Alguna cosa que no existia, però que ha vingut per a quedar-se i exportar als municipis. Si el que es fa ací no es trasllada als municipis, poc valor té", ha assegurat.

Balaguer ha sigut l'encarregada de parlar abans del lliurament dels premis. Segons ha destacat la diputada, aquests premis són una continuïtat de l'"aposta per la transparència" que es va fer l'anterior legislatura "des d'aquesta casa, la Diputació de València". Per això, ha assenyalat que es continuarà amb aquests Premis GO! i amb subvencions obertes als 266 municipis de la província. "Perquè entre tots i totes, les administracions siguem persones al servei de les persones, i la ciutadania avance en qualitat democràtica", ha assenyalat.

La diputada ha recordat la intenció de continuar amb aquests premis, creats en l'anterior legislatura, i fer una nova modalitat oberta a la ciutadania "a través dels escolars". També buscaran la manera de sumar el moviment associatiu, un altre "valor" de la democràcia en els diferents municipis.

Premiats

Jorge Castellano ha aconseguit el primer premi, que ha agraït a la Diputació l'oportunitat i el premi, que considera "una aposta decidida per la participació ciutadana". El seu projecte tracta la "democràcia logarítmica", sobre els efectes que tindrà en la participació ciutadana el desenvolupament de les noves tecnologies "que ja està en procés". Creu que les noves tecnologies ofereixen noves oportunitats de participació que "acosten més a la democràcia pura", amb una participació directa.

Adrián Vicente, amb un treball sobre "Gestió participativa i decisions públiques" ha aconseguit el segon premi. Es tracta d'un estudi que li va permetre identificar "factors clau", com poden ser els processos de "microparticipació" que poden "afavorir l'apoderament ciutadà per a millorar la vida de les persones". Busca espais i elements que permeten la interacció de la ciutadania amb les administracions, com per exemple els pressupostos participatius.

El tercer premi ha anat per a la Fundació Horta Sud, el Director i la Presidenta de la qual, Jorge Huerta i Inma López, han sigut els encarregats de recollir-ho de mans de Gaspar. López valora el premi, sobretot, com un "impuls per a continuar treballant pel moviment associatiu del País Valencià". La Fundació ha desenvolupat un treball que parteix "de les demandes del moviment associatiu".

Es tracta de "comptar" amb les associacions, amb les persones que mouen, recursos, activitats... Amb una posterior valoració de l'impacte en els municipis, que "ofereix resultats molt interessants". Un projecte que, cree Horta, té "un recorregut molt gran" que, assegura, ja crida l'atenció de nous ajuntaments per a poder valorar el treball dels seus moviments associatius.

Destacats