La Comunitat Valenciana vota aquest dissabte una consulta no oficial sobre monarquia o república

IU dona suport la iniciativa mentre que Vox i PP la qualifiquen d'il·legal

Guardar

Cartell de la consulta popular entre monarquia o república
Cartell de la consulta popular entre monarquia o república

La Comunitat Valenciana vota hui en una consulta no oficial entre monarquia o república. Fins a 700 taules hi ha repartides en una votació organitzada per la Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquia o República. Això, tanmateix, no té validesa oficial, però és un acte d'escolta a la població perquè mostre la seua opinió sobre quin hauria de ser el model de prefectura de l'Estat del país.

La iniciativa ha comptat amb el suport d'organitzacions polítiques d'esquerres com a Esquerra Unida, Podemos, i el Partit Comunista d'Espanya. També anticapitalistes i altres organitzacions s'han sumat.

No obstant això, el partit ultradretà Vox presentarà recursos als ajuntaments en els quals és present perquè es prohibisca la celebració d'aquest acte en ser "manifestament il·legal", segons afirmen.

Altres organitzacions polítiques com el Partit Popular de Madrid també han advertit que prendran accions en contra d'oferir espais públics perquè es duga a terme aquesta consulta que també titllen d'"il·legal".

Si bé aquesta idea estava pensada fer-se en el 2020, la pandèmia de la COVID-19 va alterar els plans fins al punt que es va haver de posposar a hui.

La previsió inicial de Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquia o República era desplegar 500 punts de votació, encara que al final s'ha desbordat fins a preveure superar les 700 taules. Concretament, planegen desplegar 138 a Andalusia, 101 a Madrid i 56 a la Comunitat Valenciana, que s'estendran també fora del país amb taules a l'Argentina, l'Uruguai, França, Luxemburg o el Regne Unit.

VISIBILITZAR L'OPINIÓ CIUTADANA

L'objectiu, segons van explicar els portaveus del col·lectiu José Manuel García i Elena Torres, és fer visible el "sentit republicà o monàrquic de la ciutadania".

L'horari de votació serà de 10 a 15 hores, ampliable fins a les 19 hores, i es recollirà informació estadística sense dades personals dels participants, als quals es demanarà voluntàriament donar el seu codi postal, edat i gènere. No se sol·licitaran més dades en impedir-ho la Llei de Protecció de Dades.

A partir de les 20 hores del dissabte es començarà a bolcar les dades de participació en una eina digital per part dels responsables de les taules. Per a poder realitzar un recompte més garantista, la informació es bolcarà per un responsable al qual se li aporta un codi d'accés a la plataforma, que també haurà de remetre el nivell de participació per correu electrònic el diumenge, amb l'aval de la signatura de dos membres de la taula.

El coportaveu del col·lectiu va indicar que la majoria de la població actual no va poder votar la Constitució espanyola, que configura a Espanya com una monarquia parlamentària, i que els que sí que ho van fer els va ser "furtat" el debat sobre el model de l'Estat durant la transició.

Per tant, i encara que són conscients que aquesta consulta no té caràcter vinculant, la plataforma entén que la ciutadania té dret a expressar la seua opinió lliurement sobre la forma de prefectura del país, mitjançant un "acte democràtic" com és una votació. "Ens agradaria la major participació possible", van reblar.

Destacats