La Comunitat Valenciana tanca 2020 amb 9.930 casos actius en el Sistema Viogén

Guardar

policia nacional
policia nacional

La Comunitat Valenciana va tancar 2020 amb 9.930 casos actius en el Sistema de seguiment integral en els casos de Violència de Gènere (VioGén), segons constata l'estadística de la Secretaria d'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior a 31 de desembre.

Són 30 casos més respecte a les dades oficials del mes anterior, als que cal sumar 81.319 casos detectats des de 2007, any en què es van iniciar els registres. Per tant, la xifra de dones i dones amb menors que han format part del sistema de seguiment posat en marxa per l'Estat ascendeix a 91.469 en els últims 13 anys, segons ha informat la Delegació del Govern.

Dels 9.930 casos actius en la Comunitat Valenciana a final de 2020, 85 representaven un risc alt; 1.056, mitjà; 4.080, baix i 4.709 casos es van classificar com a "risc no benvolgut". L'estadística no recull cap cas en risc extrem en l'últim dia de l'exercici de l'any passat.

A 31 de gener de 2020 el Sistema VioGén va comptabilitzar 9.465 casos actius, 465 casos menys que el 31 de desembre del mateix any. Per províncies, Alacant comptabilitzava al desembre 3.909 casos en el Sistema VioGén, dels quals 38 representaven un risc alt i 422 un risc mitjà; Castelló, 1.302 casos, nou en risc alt i 207 en risc mitjà i València, 4.719, d'ells, 38 en risc alt i 427 al mig.

En el conjunt de l'autonomia valenciana, segons l'estadística, entre els 9.930 casos actius a 31 de desembre de 2020 figuren 3.769 casos amb menors d'edat a càrrec de la víctima: Alacant (1.517), Castelló (502) i València (1.750).

COMPROMÍS "FERM"

Després de conéixer el balanç, la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha destacat el compromís "ferm i decidit del Govern d'Espanya en la lluita contra la violència masclista".

Calero ha insistit que "les polítiques d'igualtat i de lluita contra la violència masclista han sigut i són un dels pilars fonamentals d'aquest Govern que aposta pel feminisme com el gran canal de desenvolupament de la democràcia del segle XXI".

La delegada ha recordat que el pressupost de 2021 destinat a la lluita contra la violència masclista ascendeix a 258 milions d'euros, que superen els 200 milions recollits en els compromisos del Pacte d'Estat.

El Sistema VioGén aglutina a les diferents institucions públiques que tenen competències en matèria de violència de gènere i pretén integrar tota la informació d'interés que s'estime necessària, "evitant en la mesura que siga possible, la revictimització de les dones".

A més, aquest sistema permet proporcionar a la víctima un 'Pla de Seguretat Personalitzat' amb mesures d'autoprotecció i efectua una labor preventiva, emetent 'Notificacions Automatitzades', quan es detecte alguna incidència o esdeveniment que puga posar en perill la integritat de la víctima. Aquest últim any ha culminat el procés d'integració de la Generalitat Valenciana en el Sistema VioGén.

El mes d'agost, el Butlletí Oficial de l'estat (BOE) va publicar el conveni signat entre el Ministeri de l'Interior i la Comunitat Valenciana, a través de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per a la incorporació de les seues unitats competents al Sistema de Seguiment Integral dels casos de Violència de Gènere.

Gràcies a aquest conveni, durant els últims mesos de 2020 s'han incorporat en VioGén les unitats de valoració forense integral dependents dels instituts de medicina legal (IML) de la Comunitat Valenciana, la qual cosa permetrà que els professionals que integren aquestes unitats tinguen "major i millor informació a l'hora d'elaborar les valoracions forenses en casos de violència de gènere, i en un futur pròxim, l'ús de la nova eina de valoració forense del risc (VFR) que s'integrarà en el Sistema VioGén".

Així mateix, continuen interactuant en el Sistema, la xarxa de centres mujer24h i centres dona rural i la d'oficines d'assistència a les víctimes del delicte, dependents de l'Administració autonòmica.

La Comunitat Valenciana és ja la segona autonomia amb més cossos de policial local adherits al Sistema VioGén, amb 106 municipis (50 a València, 41 a Alacant i 15 a Castelló) dels 498 adherits en tota Espanya.

Des que es van iniciar els registres, en 2003, 1.078 dones han sigut assassinades per les seues parelles o exparelles. Durant 2020, van anar 45 les assassinades en el conjunt de l'Estat (cinc en la Comunitat), deixant 26 menors orfes.

Destacats