La Comunitat Valenciana rebrà 2.473 milions dels fons de cohesió

Guardar

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero; i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en el Congrés dels Diputats
La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero; i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en el Congrés dels Diputats

El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha comunicat a les comunitats autònomes la distribució regional dels 34.693 milions d'euros dels fons de cohesió 2021-2027, de manera que les autonomies qualificades com "menys desenvolupades" --Andalusia, Castella-la Manxa, Extremadura, Ceuta i Melilla-- s'emportaran un total de 18.100 milions, el 52,17% del total. La Comunitat Valenciana, per part seua, rebrà 2.473 milions.

La Unió Europea, a més de qualificar a aquestes regions com menys desenvolupades, ha elaborat altres dues classificacions: les regions transició i les més desenvolupades. En el primer grup, se situen Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Galícia, Regió de Múrcia i La Rioja, que s'emportaran 12.195 milions.

Per contra, les regions més desenvolupades, segons els criteris europeus, Aragó, Catalunya, Navarra, Madrid i País Basc, sumen 4.398 milions d'euros, un 12%.

La política de Cohesió de la UE considera regions menys desenvolupades a aquelles que compten amb un PIB per càpita inferior al 75% del PIB mitjà de la UE; regions Transició a les quals compten amb un PIB entre el 75% i el 100% mitjà de la UE; i regions més desenvolupades, aquelles el PIB de les quals supera el 100% de la mitjana de la UE.

REPARTIMENT PER CCAA

Així les coses, en el primer grup de regions menys desenvolupades, Andalusia s'emportarà 12.710 milions, Castella-la Manxa, 2.459 milions, Ceuta, 98 milions, Extremadura, 2.725 milions i Melilla, 108 milions.

En el segon grup, el de les regions conegudes com a Transició, se situa en primer lloc Galícia, amb 3.150 milions d'euros. Després d'ella, es col·loquen Canàries, amb 2.785 milions (sumant el FONS RUP); Comunitat Valenciana, 2.473 milions; Múrcia, 1.231; Castella i Lleó, 1.204 milions; Astúries, 584 milions; Balears, 485 milions; Cantàbria, 187 milions i La Rioja, 97 milions.

Finalment, els 4.398 milions de les regions més desenvolupades es divideixen de la següent manera: Catalunya s'emporta 2.052 milions d'euros, Madrid, 1.476 milions, País Basc, 398 milions, Aragó, 361 milions i Navarra, 112 milions.

FONS DE COHESIÓ 2021-2027

Aquesta quantitat ha sigut assignada a Espanya per a l'Objectiu de Creixement i Ocupació del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el Fons Social Europeu (FSE+) dins del Marc Financer Pluriennal (MFP) 2021-2027. Aquests 34.693 milions suposen un increment del 13,2% en relació amb el període 2014-2020.

La distribució regional d'aquests fons es produeix després de l'aprovació definitiva dels Reglaments que regulen els Fons Estructurals i d'Inversió Europeus en el període 2021-2027, en els quals es recullen les condicions per a la programació i execució d'aquests fons en aqueixos anys.

A través del FEDER es financen actuacions dirigides a reduir les disparitats entre els nivells de desenvolupament de les diferents regions de la UE i a reduir el retard de les zones menys afavorides, mitjançant la participació en l'ajust estructural dels territoris i la reconversió de regions industrials en declivi, incloses entre altres mesures, promoure un desenvolupament sostenible.

Per part seua, el FSE+ persegueix l'objectiu de fer costat als Estats membres i regions per a aconseguir elevats nivells d'ocupació, una protecció social justa i una mà d'obra capacitada i resilient.

CRITERIS DE REPARTIMENT

Segons defensa Hisenda, la distribució d'aquests fons s'ha realitzat partint de les dotacions de cada regió en el Mfp 2014-2020 i aplicant linealment, sobre aquesta xifra, el guany/pèrdua que resulta d'acord amb les dades facilitades per la Comissió Europea al grup en el qual es classifica cada autonomia.

Així, es mantenen diferents intensitats d'ajuda en funció del nivell de desenvolupament i un tractament homogeni dins de cada categoria, tal com al·lega el Ministeri.

A més, en el repartiment s'ha inclòs el fons especial per a les regions ultraperifèriques (RUP), que beneficia a Canàries, amb 673 milions d'euros addicionals.

Destacats