La Comunitat Valenciana obté 468 milions de fons europeus per al desenvolupament de projectes de R+I del Programa H2020

El Programa Horitzó Europa té un pressupost de 100.000 milions d'euros, un 50% més que el programa anterior

Guardar

tecnología
tecnología

La Comissió Europea ha destinat en el període 2014-2020 a la Comunitat Valenciana un total de 468 milions d'euros (a data octubre de 2020) per al desenvolupament de projectes disruptius d'I+D+i en el marc del programa Horitzó 2020, convertint-se així en la quarta autonomia en la captació de fons europeus.

Amb aquests ingressos, que procedeixen de projectes europeus competitius, la Comunitat compleix el 100% de l'objectiu marcat amb la Comissió Europea quan va començar el programa dins del seu Pla Estratègic H2020 i tot indica que, quan s'acaben de compatibilitzar les dades de projectes dels mesos de novembre i desembre, augmente la xifra fins a valors pròxims als 500 milions d'euros, "la qual cosa posa una vegada més de manifest el talent de la Comunitat", ha assenyalat la directora general de l'Ivace, Júlia Company.

Aquests són algunes de les dades que s'han donat a conéixer durant la conferència de llançament del Programa Horitzó Europa en la Comunitat Valenciana, organitzada per la Universitat Jaume I (UJI) i l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) juntament amb la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit) i el Node de la Xarxa Enterprise Europe Network per a les empreses de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia (EEN-SEIMED).

La rectora de l'UJI, Eva Alcón i la directora general de l'vace han sigut les encarregades d'inaugurar la trobada organitzada en el marc del 30 aniversari de la Universitat Jaume I, en el qual han participat prop de 500 persones. L'objectiu de la conferència és incrementar i millorar la participació de tots els agents de la Comunitat en el Programa Horitzó Europa.

Horitzó Europa: 100.000 milions d'euros

El Ivace coordina, en col·laboració amb les entitats de la Generalitat encarregades a impulsar la I+D+i, el Pla d'Actuació de la Comunitat per al Programa Horitzó Europa que, per al període 2021-2027, compta amb un pressupost de 100.000 milions d'euros, un 50% més respecte al programa anterior "el que li converteix en el programa més gran d'investigació i innovació proposat fins hui", ha assenyalat Júlia Company.

Per a la rectora de l'UJI, "aquest nou programa de finançament de la I+D+i ha de suposar un impuls definitiu a una Europa competitiva i amb visió de futur". "Una Europa en la qual les universitats som aliades estratègiques per a afavorir les sinergies que consoliden la captació de fons i el desenvolupament de projectes d'alt impacte".

A més, Alcón ha destacat que els programes marc europeu suposen una de les principals fonts de finançament públic de la I+D+i són una excel·lent oportunitat per a complementar l'activitat investigadora i innovadora que es materialitza a través dels plans estatals i autonòmics.

Horitzó Europa 2021-2027 s'estructura en tres eixos fonamentals, denominat ciència excel·lent, amb la finalitat de consolidar el lideratge en investigació i innovació de la UE; desafiaments mundials i competitivitat industrial europea, i innovació oberta, per a expandir la innovació d'avantguarda i creadora de mercats.

H2020: paper innovador de les pimes

Els 468 milions d'euros que la Comissió Europea ha destinat a la Comunitat Valenciana en el període 2014-2020, dins del Programa H2020, han permés desenvolupar 929 projectes en els quals han participat un total de 331 entitats, entre les quals es troben empreses, universitats, instituts tecnològics, centres d'investigació i administracions públiques.

D'eixes 331 entitats, el 79,2% són empreses, en la seua majoria pimes, que han rebut un total de 180 milions d'euros amb els quals han posat en marxa projectes en consorci, amb importants avantatges competitius a escala nacional i europeu en àmbits com la salut, biotecnologia, alimentació, tecnologies de la informació i les comunicacions TIC, energies netes i instruments pime.

Durant la seua intervenció, la directora general de l'Ivace ha posat en valor "l'esforç" demostrat per les pimes en aquest període, "que ha quedat de manifest en un increment notable de participació del 38% dels fons, que se situa 10 punts per damunt del 28% de pes en l'anterior programa marc".

Per part seua, Eva Alcón ha explicat que, en el marc del programa Horitzó 2020, l'UJI ha captat 11 milions d'euros de finançament, la qual cosa suposa un 50% més de fons, situant-se com setena entitat de la Comunitat Valenciana en participació amb 29 projectes, en els quals quatre exerceix la coordinació.

Després de les empreses, que han aconseguit una quota de participació del 38%,les universitats han sigut el segon participant en H2020, amb un 30% de quota, seguides dels centres tecnològics, amb un 13%, els centres d'investigació, amb un 8%, i altres entitats, entre les quals es troben les administracions públiques, que han incrementat la seua quota de participació en quatre punts, fins a un 11%.

Destacats