La Comunitat rebrà més dosis de Pfizer i començarà a punxar la de Moderna en hospitals privats

S'inclou dins d'un altre personal sanitari al d'odontologia i higiene dental i el pròxim grup seran els majors de 80 anys

Guardar

vacunacion 1 gandia
vacunacion 1 gandia

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha anunciat aquest dilluns que la Comunitat Valenciana rebrà a mitjan febrer lliures de vacunes superiors a les establertes en el pla nacional de vacunació "fins a compensar la reducció registrada en la setmana del 18 de gener" per canvis en les instal·lacions de Pfizer.

A més, ha garantit, en la seua compareixença en la diputació permanent de les Corts, que quan arriben els vials de Moderna aquesta setmana s'iniciarà la vacunació de la primera línia en hospitals privats i en grans residències, mentre continuarà l'administració de les segones dosis en residències i entre sanitaris.

Sobre aquest tema, ha explicat que Pfizer va comunicar el dia 15 de gener una reducció en l'enviament que havia de realitzar la setmana del 18 de gener al·legant "un descens de producció" per canvis en les seues instal·lacions. En concret, va comunicar que Espanya rebrà el 56% de les dosis previstes. Així, a la Comunitat van arribar 17.550 dosis de les 30.225 dosis previstes, la qual cosa va obligar a "reprogramar" el Pla de vacunació, administrant les segones dosis, ha aclarit. No obstant això, Barceló ha assegurat que abans de mitjan febrer es produiran lliuraments superiors a les establertes fins a compensar aquesta reducció.

Barceló ha actualitzat les xifres de la campanya de vacunació. Durant el cap de setmana s'han administrat 41 vacunes de Pfizer. Actualment ja s'han punxat 104.985 dosis (100.448 primeres i 4.537 segones) entre sanitaris, residències, hospitals d'atenció a malalts crònics i de llarga estada (HACLES) i centres de diversitat funcional de la Comunitat.

FASES DE VACUNACIÓ

Barceló ha recordat que les fases estan en funció del número de dosi que arriben. Així, la primera, caracteritzada per un subministrament inicial "molt limitat", durarà de gener a març, aproximadament, mentre que en la segona es preveu "un increment progressiu" dels vials disponibles, la qual cosa permetrà anar augmentant el nombre de persones a vacunar entre abril i juny aproximadament. L'última, amb un augment en el número de dosi i de vacunes disponibles que permeta incrementar el nombre de persones a vacunar.

En la primera, s'inclouen residents i personal sanitari i sociosanitari, personal sanitari de primera línia i un altre personal sanitari i sociosanitari, el que s'ha afegit al personal d'odontologia, higiene dental i altres que atenen pacients sense màscara durant més de 15 minuts. Aquest grup el tanque els grans dependents que actualment no estan institucionalitzades.

A continuació es vacunaran els majors de 80 anys, que d'acord amb l'INE en la Comunitat són 276.531 persones que representen el 2,9% de la població. La resta de grups s'aniran incorporant en les següents etapes de manera progressiva a mesura que vagen arribant les dosis, ha aclarit.

"L'estratègia de vacunació és, per tant, un procés flexible, subjecte a la necessària adaptació en funció de la informació científica i tècnica, així com el calendari final d'autorització i disponibilitat de dosi", ha recalcat.

Barceló ha explicat que juntament amb el Protocol de vacunació s'annexa el consentiment informat per representació per a la vacunació que se sol·licita a l'empara del que es disposa en l'article 9 de la Llei 41/2002 en l'apartat de la qual 6 estableix que la decisió ha d'adoptar-se atenent sempre el benefici més gran per a la vida o salut del subjecte representat i sempre a favor seu.

Així, s'informa que si la persona que no puga consentir participarà en la mesura que sigui possible en la presa de decisions al llarg del procés sanitari i si es tractés d'una persona amb discapacitat, se li oferiran les mesures de suport pertinents per a afavorir que puga prestar el seu consentiment.

MONITORATGE

D'altra banda, ha recalcat que "la monotorizació" és "essencial" per a recopilar de "manera adequada" les dades, la qual cosa ajuden al seu torn a la vigilància i les tasques de seguiment. Aquest registre permet tenir constància de les dosis administrades, dels tipus i lots, així com identificar a cadascun dels pacients que la reben, entre altres variables, "tenint en compte que han d'administrar-se diferents vacunes en un curt espai de temps i per tant és imprescindible un seguiment estret".

Així mateix, ha destacat la bossa de professionals voluntaris menors de 70 anys que s'ha obert per a agilitar la campanya "en el moment s'augmenten exponencialment les vacunes" i a la qual es va convidar a participar en els Col·legis de Professionals.

Barceló ha explicat que l'aplicació de la vacuna està supervisada pel Sistema espanyol de Farmacovigilància mitjançant un Pla específic que analitzarà de manera contínua les notificacions de 37 sospita de reaccions adverses realitzades, tant pels professionals sanitaris com pels mateixos ciutadans vacunats. Tota la informació es compartirà amb la resta d'agències europees i amb l'OMS.

L'Estratègia contempla també el desenvolupament de diferents estudis d'efectivitat i de l'efecte de la introducció de la vacuna sobre l'ona epidèmica tot això per a "identificar els possibles efectes adversos desconeguts quan apareguen, prendre les mesures oportunes, i garantir l'ús segur de les vacunes".

COMUNICACIÓ

Finalment, ha destacat que la comunicació en salut pública és "essencial" i "més en aquesta pandèmia". Per això, també es treballa en una Estratègia de comunicació dirigida en primer lloc, als professionals sanitaris, perquè participen i estiguen adequadament actualitzats, i en segon lloc a la ciutadania perquè tinga la informació suficient que li permeta aconseguir un alt nivell de confiança en la vacunació.

Aquesta Estratègia, ha recalcat, "es regirà per l'aplicació del principi de Veracitat, amb informació fonamentada en l'evidència científica disponible sobre els beneficis i riscos de la vacunació".

Per tot això, ha conclòs que en la Comunitat Valenciana tenim "una àmplia experiència" en vacunació poblacional i les cobertures vacunals són "molt altes", la qual cosa demostra "una gran confiança de la ciutadania en els programes de Vacunació i en els seus professionals sanitaris".Neteja Copia el text

Arxivat a:

Destacats