L'experiència del Botànic 'guia' el programa de govern PSOE-UP

L’acord sobre la futura coalició per al Govern Central recull mesures ja aplicades o en redacció en la Generalitat Valenciana

Guardar

puig y sanchez
puig y sanchez

Ahir a la vesprada el PSOE i Unides Podem, que la setmana que ve formaran el primer Govern de coalició de la història de l'Estat, van presentar davant els mitjans el que serà la base del seu programa de govern conjunt. Un document extens, d'11 punts dividits en 50 pàgines, que recull qüestions controvertides com augmentar els impostos a les rendes altes. També altres qüestions de caràcter social, com l'accessibilitat universal, l'accés al sistema públic de salut o reconéixer la "diversitat familiar"... Unes mesures que ja es reconeixen en l'actualitat valenciana, entre les ja aplicades i les que estan en redacció per part de les diferents Conselleries.

Des dels partits del Botànic se celebra, des de dimarts passat, la investidura de Pedro Sánchez i les mesures que, des de PSOE i UP, han promés aplicar. Unes "bones notes", segons han assenyalat des del PSPV, sonen per a la Comunitat Valenciana. Compromís també ho valora positivament, però reclama que "es complisca" amb els acords -com el document signat amb Joan Baldoví per al vot positiu-. També Unides Podem, des del territori valencià, que veu el futur executiu com una manera d'"avançar cap a un nou país". La veritat és que, ja en funcions, el Govern de Sánchez havia mostrat més complicitat amb el Botànic que els anteriors del PP, i el seu nou model de govern de coalició és, en certa manera, un reflex de què ocorre en la Comunitat Valenciana.

Així, com a continuïtat d'aquest reflex, poden veure's 'notes valencianes' en l'acord presentat. En el punt 5.3, es parla de "reconeixement i protecció de la diversitat familiar", amb la creació d'una Llei que "responga i protegisca les diferents estructures familiars". Es tracta d'una norma que, precisament, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, amb Mònica Oltra al capdavant, va anunciar i pretén impulsar aquest mateix any.

"Universalitzar"

També es recull en el document diferents punts que estaran recollides en la futura Llei Valenciana d'Accessibilitat Universal. Es reflecteix a "assegurar la igualtat d'oportunitats per a l'accés a l'educació universitària", o la digitalització de diferents àmbits de l'Administració que facilite la plena "accessibilitat" des de qualsevol lloc i a persones amb diversitat funcional.

Tant el Botànic com governs locals, com el de València, van iniciar l'anterior legislatura un procés per a "universalitzar" l'educació pública i gratuïta de 0 a 3 anys. En el cas del Cap i Casal, això s'està realitzant mitjançant les Escoletes Municipals, a les quals no es renoven els concerts. Des de la Generalitat, es dóna suport als municipis que vulguen generar aquesta xarxa alhora que, amb la construcció de noves escoles a través d'Edificant, es contempla l'espai dedicat per a aquest primer cicle. Així, això també es troba en l'acord: en el punt 2.2.22 es parla de la "universalització de l'accés a l'Educació Infantil 0-3 anys a través de la xarxa pública en igualtat de condicions".

Fins i tot en l'àmbit de la migració sembla haver-hi una consonància entre el govern valencià i el futur Central. Ara mateix està en redacció l'Estratègia Valenciana de Migracions, que cerca, entre altres coses, la "plena inclusió de les persones migrants", així com respectar els seus drets. Una cosa que també pot llegir-se en el punt 11.4, sobre "promoure una política europea d'immigració justa i solidària".

Des de les formacions valencianes esperen, també, que l'esment al canvi del Sistema de Finançament Autonòmic, sobre el qual plasmen aprovaran "un nou sistema" que "resolga les manques, asimetries i ambigüitats". El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, espera que en abordar aquesta històrica reivindicació valenciana es tracte també la "compensació" del deute històric que l'infrafinançament ha generat.

https://valenciaextra.com/wp-content/uploads/2020/01/441281487-Acuerdo-del-PSOE-y-Unidas-Podemos.pdf

Arxivat a:

Destacats