L'exdirectiva imputada pel frau en l'EMT justifica les connexions a CaixaBank i diu que els seus superiors les coneixien

Guardar

emt
emt

Celia Zafra, l'exdirectora d'administració de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, acomiadada arran de l'estafa de quatre milions d'euros patida en la companyia pública, ha justificat davant el jutge les connexions que va fer a CaixaBank des del seu compte i ha afirmat que els seus caps eren coneixedors d'aquests moviments, segons ha pogut saber Europa Press.

Zafra estava citada a declarar aquest dimecres, en qualitat d'investigada, en el Jutjat d'Instrucció número 18 de València. Es tracta de la segona vegada que presta testimoniatge en aquest procediment, ja que ja va comparéixer el novembre de 2019, quan va declarar que ella era una "estafada més".

Al costat de Zafra, durant aquesta jornada també han comparegut davant el jutge, en qualitat de testimonis, l'exgerente d'EMT Josep Enric García Alemany i la responsable de gestió, María Rayón. Tots dos també van declarar en la causa prèviament, però un nou informe de CaixaBank va provocar que el PP requerira de nou el seu testimoniatge i el jutge el va acceptar i va acordar.

La declaració de Zafra s'ha centrat en les connexions que va fer a CaixaBank en el període en el qual es va produir l'estafa. La investigada ha manifestat que va entrar al banc en diferents ocasions de forma "justificada" i ha desvinculat aquestes actuacions amb les transferències a la Xina.

Així, ha concretat que es connectava al banc per a veure fitxers de proveïdors o pagaments de nòmines, entre altres assumptes, i ha aclarit que els seus caps eren coneixedors dels seus moviments.

Prèviament a Zafra han declarat García i Rayón després d'un document de CaixaBank que confirmava que tots dos van accedir al compte de l'EMT amb els seus noms d'usuaris durant l'estafa a l'empresa pública. Però ells van mantenir que no van consultar el saldo dels comptes.

Hui, en la seua declaració, García ha manifestat que desconeix qualsevol aspecte relacionat amb saldos o moviments i ha aclarit que només es va connectar dues vegades a CaixaBank per a mirar uns fitxers de nòmines.

Per part seua, Rayón ha insistit que ella només va entrar una o dues vegades en el compte de l'empresa pública malgrat les 18 que ha comptabilitzat el banc. Així, ha indicat que la resta de connexions no sap qui ha pogut fer-les i ha negat que el seu telèfon mòbil o ordinador estiguera hackeado.

INFORME CAIXABANK

L'informe de CaixaBank reflecteix que del 3 al 23 de setembre, període en el qual és produïsc l'estafa, des del nom d'usuari de Rayón, de baixa per maternitat en eixa temporada, es va accedir diverses vegades en cinc dies, en diferents hores --algunes de matinada-- al compte des de la qual es van fer les transferències fraudulentes a la Xina, mentre que des de l'exgerent es va fer en dues ocasions.

Tal com es desprén del nou document, es van efectuar huit ordres de transferències per import superior als quatre milions els dies 3, 6, 9, 11, 13, 17, 18 i 20 de setembre, coincidint que des de l'usuari de Rayón es va accedir al compte cinc d'eixos dies, i des del gerent altres dos.

I en total, en eixe període de temps --sumant els dies de les transferències també--, Rayón va entrar 18 vegades en 12 dies en el compte de CaixaBank, mentre que García ho va fer tres vegades en dues jornades diferents.

Destacats