L'Estratègia Valenciana contra la Violència Sexual, clau per a trencar el silenci de les víctimes

Tan sols un 8% de dones que han patit violència sexual fora de la parella el denuncia

Guardar

sentencia_manada
sentencia_manada

Tan sols un 8% de dones que han patit violència sexual fora de la parella el denuncia, i si es tenen en compte les denúncies realitzades per una altra persona o institució, el percentatge només arriba fins a l'11,1%. La violència sexual, en la majoria dels casos, roman silenciada. No obstant això, les dades són preocupants. Tal com ha detallat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, "una de cada dues dones ha patit violència per ser dona, la qual cosa suposa 11.688.411 dones de 16 o més anys; i, en concret, una de cada cinc l'ha patida en els últims 12 mesos, és a dir, 4.048.273 dones de 16 o més anys".

Per a lluitar contra la violència sexual des de l'arrel, la Generalitat Valenciana ha estat treballant, en el si del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, en el desenvolupament de l'Estratègia Valenciana contra la Violència Sexual, un instrument que té com a objectiu caminar cap a la fi d'aquesta mena d'agressions contra les dones i que, en l'actualitat, es troba en fase d'esmenes.

Aquesta Estratègia no sols inclourà l'elaboració d'un protocol únic d'actuació per a coordinar totes les àrees de l'Administració implicades davant un cas d'agressió sexual – Sanitat, Educació, Justícia i Igualtat i Polítiques Inclusives – sinó que posarà en marxa diferents mesures encaminades tant a la protecció de les víctimes, garantint la seua reinserció, com a abordar la problemàtica des de la base, és a dir, des de l'educació.

D'aquesta manera, com ha assenyalat Oltra, durant la presentació de la campanya del 25-N que, en aquesta ocasió, ha posat el focus a denunciar quatre tipus de delictes de violència sexual com són l'assetjament, l'agressió, la violació i l'explotació, l'Estratègia incorporarà el "model Barnahaus, un servei que agrupa, en un mateix espai, persones professionals especialitzades i coordinades que intervenen en aquests casos de forma més amigable i eficaç".

Però, a més, se sumaran altres mesures com l'ampliació de l'educació afectiva i sexual en totes les etapes educatives o l'obligatorietat d'estendre la formació dels empleats i empleades públics, més enllà de la violència de gènere exercida per una parella o exparella, a una altra mena d'agressions contra les dones.

Per descomptat, una altra de les potes que s'abordarà en el marc de l'Estratègia Valenciana contra la Violència Sexual és el desenvolupament d'un programa amb itineraris d'acompanyament sociolaboral i residencial per a dones prostituïdes perquè, com ha explicat, "aquestes dones, que estan vivint en unes condicions de vida encara més precaritzades a causa de la pandèmia, necessiten una actuació integral que vaja des de la informació a l'assessorament en matèria social, sanitària, formativa i laboral, fins a la promoció de la seua autonomia a través d'un itinerari amb estratègies i xarxes de suport, que els facilite que puguen reprendre una vida independent en la qual elles trien el seu propi camí".

Així mateix, ha recordat que ja s'ha incorporat a la Llei d'Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per a 2021 "una mesura econòmica que incrementa en 300 euros mensuals la Renda Valenciana d'Inclusió, per a equiparar-la a l'SMI en els casos de les dones prostituïdes que es troben en una situació d'explotació sexual".

Finalment, una altra de les violències sexuals en les quals es treballarà serà les que afecten la població infantil. D'acord amb l'ONU, el gruix de les dones víctimes de l'explotació sexual i de la ciberdelinqüència són menors d'edat, i el 74% de les agressions a menors edat es produeix en l'àmbit familiar o de l'entorn de la xiqueta.

Des del mes de setembre passat, a la Comunitat Valenciana s'han produït tres violacions grupals. Iniciatives com l'Estratègia són fonamentals per a trencar el silenci de les víctimes i conscienciar a la societat d'assenyalar a l'agressor i no mirar cap a un altre costat.

Arxivat a:

Destacats