L'estalvi de La Nau

El Govern de València detalla les xifres de la seua gestió

Guardar

La Nau
La Nau
S'acosten les eleccions generals, municipals i locals. Com cada any, els ajuntaments i altres administracions fan balanç dels seus comptes i, en cas de veure-ho positiu, fan gala d'això. Ara, amb aqueixa frontera electoral pròxima, l'exposició de dades s'accentua. Des de fa unes setmanes el Govern de la Nau, que va permetre un govern progressista després de 24 anys de Barberá al capdavant, detalla els seus comptes. Ho fan per a demostrar que "l'esquerra sap gestionar millor que la dreta", com va assegurar Ramon Vilar, el Regidor Delegat d'Hisenda, en la presentació del balanç econòmic de l'Ajuntament de València. Encara que les dades són importants, també ho és buscar la manera que aquests siguen fàcilment 'comprensibles', per la qual cosa són necessaris els gràfics.

La factura del telèfon

L'Ajuntament va detallar uns comptes que s'ixen de les habituals referides a energia o inversions. Assegura Sergio Campillo, Regidor de Govern Interior de València, que és un "exercici de transparència" que haurien d'aplicar-se altres grups municipals. Les trucades dels grups amb representació en el Consistori es paguen amb diners públics. Detallen un descens del 37,45% des de l'entrada de Compromís, la qual cosa es tradueix en un estalvi de 232.144 €.

L'eficiència Led

Tant l'enllumenat públic com el dels edificis públics es renova. Fins ara, des de l'Ajuntament asseguren que la seua intenció és canviar "gradualment" tots "els sistemes d'il·luminació que hi havia en 2015" perquè són "obsolets i contaminants". Fins ara, asseguren haver estalviat un 20,1% des de 2015 en la factura de llum municipal, que correspon a més de 14 milions d'euros. Quasi la meitat d'aquest estalvi es deu al canvi de les antigues bombetes de filament dels fanals per altres de tipus "Led càlid". Gràcies a això, València ha deixat de ser la campiona europea en contaminació lumínica.

El deute

Des de Compromís i el Govern de la Nau han insistit molt en la reducció del deute. "Quan arribem era del 104,7%, ara és del 52,9%. La meitat. No està malament", resumia Joan Ribó, l'Alcalde de València, en la presentació del Balanç Econòmic. El deute dels municipis, segons la legislació actual, no pot ser més del 75%. Gràcies a la reducció del deute, l'Ajuntament va poder eixir del Pla d'Ajust de l'ex-Ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i "recuperar el grau d'autonomia que València ha de tindre segons la Constitució", va recalcar Ribó.

El balanç pressupostari

També durant el Balanç Econòmic es va posar l'accent sobre els resultats pressupostaris. L'any 2014, amb Rita Barberá encara al capdavant de l'Ajuntament, l'exercici es va tancar en negatiu. Aquest resultat, després, ha de restar-se als següents pressupostos, que són els que va heretar el Govern de la Nau en el traspàs de poder. D'igual manera, un balanç positiu repercuteix en una major quantitat de diners disponibles per al següent exercici. "En 2017 i 2018 aconseguim un excedent de 62 milions", va assegurar Ribó. D'aquest excedent, segons Villar, ja s'han adjudicat 25 milions en el que va de 2019.
Destacats