L'AN confirma que el "no culpable" Camps serà jutjat per contractar a la Gürtel durant el seu mandat

La Fiscalia demana dos anys i sis mesos de presó, a més de 10 anys sense poder exercir cap càrrec públic, la qual cosa el deixaria fora del Consell Jurídic Consultiu

Guardar

Camps Europa Press
Camps Europa Press

L'expresident de la Comunitat, Francisco Camps, ha sigut relacionat amb nombrosos casos de corrupció. D'un d'ells va ser declarat innocent -el cas de 'els vestits-; uns altres com d'irregularitats en la Fórmula 1, la causa ha sigut arxivada. No obstant això, encara queden fronts: l'Audiència Nacional (AN) ha rebutjat el recurs de l'expresident i s'asseurà en el banc dels acusats per contractar serveis a la Trama Gürtel durant el seu mandat.

Així, a la AN li han pesat més les acusacions de la Fiscalia Anticorrupció, que demana dos anys i sis mesos de presó per al polític valencià. Segons apunten, Camps podria haver comés delictes de prevaricació i frau, ja que consideren que va ser el responsable, mitjançant indicacions verbals expresses, de l'adjudicació a Orange Market, empresa de la trama corrupta, del muntatge d'un estand en Fitur per 366.529 euros.

4.800 euros mensuals

La Fiscalia demanda també la inhabilitació de Camps per a exercir cap càrrec públic. Això significaria que l'expresident hauria de deixar el seu càrrec en el Consell Jurídic Consultiu (CJC). Es tracta del màxim òrgan consultiu de l'Administració per a resoldre dubtes de diversa índole, especialment sobre l'aplicació de noves lleis. Està compost per sis consellers electes des de les Corts, el Secretari General i els Consellers nats. Són nats aquells expresidents de la Generalitat que sol·liciten unir-se, dels quals l'únic ha sigut Francisco Camps. Per aquest lloc, l'acusat Camps cobra 58.000 euros anuals. Des del Botànic es va plantejar la possibilitat de reformar la Llei per a poder expulsar-ho.

La imputació de Camps en aquest cas es va produir després que Álvaro Pérez 'El Bigotes' i l'exsecretari general del PP de València, Ricardo Costa -que s'ha mostrat diverses vegades penedit i ha col·laborat amb la justícia-, assenyalaren al polític com a responsable d'aquesta adjudicació. Segons ha detallat eldiario.es, als expositors que estarien en l'Estand de Fitur, els van assegurar que tindrien l'autorització de Presidència.

Més fronts

Aquest no és l'únic cas pel qual l'expresident està imputat. En el Jutjat d'instrucció número 5 de València, s'investiguen les possibles irregularitats durant la visita del Papa en 2006. Segons apunta l'acusació, Camps hauria realitzat contractes irregulars a través de la Fundació V Trobada de les Famílies, encarregada de l'organització.

Encara que la major part dels diners que va manejar la Fundació provenia de les arques públiques, des del PP defensaven que era una entitat privada i no havia d'obeir a la llei de contractes. Un cas en el qual està relacionat també Juan Cotino, per un suposat tripijoc en el magatzematge d'urinaris públics.

De moment, Camps ja ha sigut absolt en el cas dels Vestits, i s'han arxivat dos relatius a irregularitats amb la Fórmula 1 per falta de proves.

Destacats