L'Aliança Valenciana de Bateries impulsarà la creació d'una gigafactoria de bateries i un centre d'investigació

Tots dos projectes, que comptaran amb una inversió de més de 2.000 milions d'euros, crearan 30.000 llocs de treball i contribuiran a un creixement del PIB valencià de 2.500 milions anuals

Guardar

17ALIANZABATERÍAS7
17ALIANZABATERÍAS7

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat, aquest matí, l'Aliança Valenciana de Bateries, una important aliança formada per 23 empreses i institucions que impulsaran dos grans projectes: un centre d'investigació i gigafactoria de producció de bateries que permetran la transició ecològica i una mobilitat sostenible, però també avançar cap a un nou model de producció més innovador. Tots dos projectes, que comptaran amb una inversió de més de 2.000 milions d'euros, crearan 30.000 llocs de treball i contribuiran a un creixement del PIB valencià de 2.500 milions anuals.

Aquesta iniciativa de col·laboració publicoprivada, impulsada per la Generalitat i liderada per Power Electronics, permetrà produir dispositius per a emmagatzemar energia renovable i poder així utilitzar-la quan siga necessari; però també convertir-nos en un referent internacional en l'emmagatzematge de l'energia a través d'eixe centre d'investigació.

En aquest sentit, el president ha confirmat que, en les pròximes setmanes, es formalitzarà l'acord per a constituir el centre d'investigació denominat 'Element València', que es convertirà en un "referent internacional" en solucions d'emmagatzematge d'energia, i que comptarà amb el suport de la Generalitat i amb la participació de l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, l'Institut de Tecnologia Química de la Universitat Politènica de València, l'Institut Tecnològic de l'Energia, i Power Electronics.

Durant la seua intervenció, a més, Puig ha explicat que la Comunitat Valenciana disposa de la capacitat industrial i de coneixement, amb empreses de capital valencià líders en els seus sectors; del clima de col·laboració publicoprivada adequat; i dels projectes que reclama Europa per a tirar avant aquest ambiciós projecte i "convertir-nos en generadors de coneixement en la nova revolució industrial".

Així, Ximo Puig ha aprofitat per a remarcar que l'Aliança de les Bateries "no és una improvisació davant l'oportunitat dels fons europeus, sinó que és fruit d'un treball de dos anys detectant oportunitats i desenvolupant projectes". Per aquest motiu, ha assegurat que aquesta gran aliança "aspira a ser una de les palanques de la recuperació", així com "l'oportunitat per a fer un gran salt com a territori i contribuir als objectius internacionals de descarbonització. Tenim les eines: acord, visió de futur i sostenibilitat".

Per part seua, el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que "som un territori idoni per a desenvolupar grans projectes vinculats a l'emmagatzematge d'energia i la mobilitat sostenible, perquè tenim empreses tractores, innovadores, clústers industrials vinculats i universitats i instituts científics de gran reconeixement".

El conseller ha explicat que el sector de l'automoció és un dels sectors industrials estratègics per a la Comunitat Valenciana, i "atés que es troba en un canvi qualitatiu, a causa de la irrupció del vehicle elèctric, és el moment d'afrontar nous reptes i oportunitats, com les bateries, que es poden convertir en un component clau per a la seua competitivitat en el context de la transició ecològica".

Consolidar a Espanya com a líder mundial d'energia

En el transcurs de l'acte, el CEO de Power Electronics, David Salvo, ha manifestat el desig de consolidar a Espanya com a líder mundial d'energia, a través del Centre d'Investigació "Element València".

Així mateix, ha assenyalat que disposar d'un projecte empresarial d'aquesta envergadura i el pol científic que suposarà aquest centre "significa assegurar el futur de la indústria de l'automòbil a Espanya, però també donar resposta a noves formes de mobilitat, des del ferrocarril fins als vaixells, passant per nous vehicles com els hyperloop".

"Aquest projecte -ha afegit- impacta, en definitiva, en una nova indústria on es fa realitat la transició energètica ecològica i sostenible, a través de l'emmagatzematge, sense dependència de l'exterior".

Finalment, ha assegurat que la proposta de l'Aliança Valenciana per a les Bateries, "és la més ambiciosa de totes les que s'han presentat fins hui a Europa". "No es tracta només d'una iniciativa industrial impulsada per una o diverses empreses amb l'ajuda d'entitats públiques, sinó que és el projecte basat en la generació de coneixement més ampli i integrat verticalment amb caràcter privat i públic on les universitats disposaran del centre d'investigació més avançat del món", ha conclòs Salvo.

A l'acte celebrat en la Ciutat de les Arts i les Ciències també ha assistit el secretari general d'Indústria i de la Xicoteta i Mitjana Empresa del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, Raúl Blanco; així com el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

Arxivat a:

Destacats