Joan Ribó assegura que abans "ningú inspeccionava res" i València era un "semi-paradís fiscal"

"Tenim un excedent de 62 milions d'euros sense apujar impostos"

Guardar

Joan Ribó i Ramón Vilar
Joan Ribó i Ramón Vilar

"Quan arribem el deute era d'un 104,7%. Ara és d'un 52,9%. La meitat. No està malament". Així comptava l'Alcalde de València, Joan Ribó, la reducció del deute dut a terme pel Govern de la Nau, que va permetre a València eixir del pla d'ajust "i recuperar el grau d'autonomia que ha de tindre segons la Constitució", ha remarcat Ribó.

El govern municipal ha fet balanç dels seus anys al capdavant de l'Ajuntament de València, amb especial recalcament en els "tres anys complets" que han gestionat els diners dels ciutadans. "L'any 2014, amb el PP, el resultat va ser negatiu i va caldre arreglar-lo amb el següent pressupost que compartim amb el PP. És clar com ha funcionat; primer a mig fer i, els següents, amb un balanç positiu de 62 milions d'euros". L'any 2014, l'Ajuntament es va endeutar 10,4 milions. En el 2015 es va passar a un excedent de 20,82 milions, en 2016 pujar a 41 i, en els dos anys següents, aconseguir els 62 milions. "Sense apujar els impostos", ha incidit l'Alcalde.

Al costat del Regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, Ribó ha detallat les dades del deute municipal i, al costat del descens d'aquesta, ha volgut assenyalar els motius que han permés "un bon resultat econòmic". "No ho hem fet amb impostos. Només els hem pujats a empreses importants, cap a les persones i famílies. Sí que s'ha fet una cosa important, que és treballar i millorar la inspecció de tributs", ha assegurat. Segons l'Ajuntament, l'augment de les inspeccions sobre tributs i deutes a València, ha passat de 5,7 a 8,7 milions d'euros. "Ací abans no s'inspeccionava res. Pagava qui volia. Era, per tant, un semi-paradís fiscal", ha afirmat Ribó.

'Vam tindre molts excedents que van superar més del 100% el pressupostat'

Han assenyalat, com una partida diferenciada, el recaptat mitjançant multes de trànsit i ORA. "El número no ha augmentat, ha disminuït, però sí que són més les que es tramiten", ha iniciat Ribó. En 2015 es van tramitar un total de 169.452 multes, mentre que en 2018 es va tancar l'exercici amb 246.577. Això suposa un pas de 13,4 a quasi 17 milions d'euros. Assenyalen des del Consistori que, en part, això és gràcies a la col·laboració amb l'IVAT, que permet cobrar als infractors no residents en el Cap i Casal.

Ribó ha concretat, finalment, la diferència entre crèdit inicial i el finalment executat. "Normalment la dreta critica que només invertim una xicoteta part del pressupostat. En 2018 el crèdit inicial va ser de 69,3 milions i es va acabar amb l'execució de 78,7. Això és gràcies als molts excedents que van superar en més del 100% l'inicialment pressupostat, però que en arribar al juny no es van poder aplicar. Ja s'ha adjudicat, d'aqueixos excedents, 25 milions per a enguany", ha detallat l'Alcalde.

Aquesta col·laboració amb l'IVAT obri la porta ara a la recaptació de deutes tributaris "de tots aquells amb deutes pendents a València", ha assenyalat Villar: "Hem enviat ja la primera remesa, que ha de localitzar els infractors i els comptes per a cobrar. Estarà prop del milió d'euros i es veurà reflectit en el pròxim balanç". El Regidor ha assenyalat que tindre "un pressupost aprovat a 1 de gener" amb un govern de diferents sensibilitats és una cosa complicada però més efectiu". "Tenim una bona gestió. L'esquerra fa una millor gestió econòmica que la dreta. Les dades són irrefutables", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats