Instal·lats els primers carrils en el tram subterrani de la Línia 10 de Metrovalencia

Les obres del canó per als vianants de Bailén començaran a l'estiu i el projecte de connexió subterrània de Xàtiva es traslladarà en les pròximes setmanes al Ple del Consell

Guardar

Arcadi_y_Anaïs_colocacion_carril_tramo_subterraneo
Arcadi_y_Anaïs_colocacion_carril_tramo_subterraneo

La Generalitat ha iniciat la instal·lació del carril del tram subterrani de la futura Línia 10 (Alacant-Natzaret) de Metrovalencia. Aquests treballs han començat en l'estació d'Alacant i d'aquí es prolongaran fins a aconseguir les instal·lacions de Russafa i Amado Granell.

En total està previst instal·lar 8.000 metres de carril al llarg de dos quilòmetres de via doble, dividits en 444 peces de 18 metres, que té un pes total de més de 480 tones. Els treballs previstos comprenen la instal·lació de la totalitat de la doble via i aparells.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat durant la seua visita, al costat de la directora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Anaïs Menguzzato, que "amb aquests treballs es fa un pas més perquè el conjunt d'actuacions previstes al llarg de la Línia 10 estiguen finalitzades entre finals d'enguany i principis de 2022, amb l'objectiu de començar a prestar servei en els primers mesos de l'any pròxim".

A més, com a part del projecte de condicionament del tram subterrani, pressupostat en més de 25 milions d'euros, s'inclou l'execució de drenatges i canalitzacions laterals per a instal·lacions; i els treballs d'arquitectura de les tres estacions que afecten acabats, paviments, revestiments verticals, mobiliari, escales mecàniques, ascensors, etcètera.

Arcadi España ha destacat que "la Generalitat està fent un gran esforç per a lluitar contra el canvi climàtic i que una de les actuacions fonamentals és l'impuls del transport públic que, al seu torn, és un mitjà bàsic per a garantir la igualtat de totes les persones".

El projecte de construcció del conjunt d'aquesta línia està cofinançat per la Unió Europea, a través del programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

Connexions per als vianants

Arcadi España ha recordat que la Generalitat ja treballa per a "connectar de manera per als vianants la futura estació d'Alacant amb les estacions de Xàtiva i Bailén, a través de dos passos subterranis que faran possible que la nova Línia 10 s'integre en el conjunt de la xarxa de Metrovalencia".

D'una banda, la connexió fins a Bailén per a poder enllaçar amb la Línia 7 de Metrovalencia es realitzarà aprofitant l'actual pas per als vianants en desús existent en el túnel de la Gran Via de les Germanies, incorporant un punt d'enllaç d'uns 25 metres.

Està previst que les obres d'aquest accés, que s'executaran com a part dels treballs que es realitzen actualment en el tram subterrani, comencen aquest estiu i que, en finalitzar, el canó per als vianants estiga obert tant per a persones usuàries de Metrovalencia, com per a vianants.

D'altra banda, el canó per als vianants subterrani que connectarà les estacions d'Alacant i Xàtiva permetrà una connexió ràpida i fluida dels viatgers i viatgeres per a realitzar el transbord amb les Línies 3, 5 i 9. La longitud d'aquesta nova infraestructura projectada és d'uns 260 metres. Aquest túnel per als vianants unirà els vestíbuls de totes dues estacions i comptarà amb escales mecàniques i d'obra, així com ascensor accessible per a persones de mobilitat reduïda (PMR).

FGV té previst traslladar en les pròximes setmanes al Ple del Consell les obres d'aquesta connexió per als vianants amb Xàtiva, com a pas previ a la seua licitació. Les dues actuacions compten amb un pressupost conjunt d'uns 23,5 milions d'euros.

El conseller ha explicat que "aquests dos accessos per als vianants permetran connectar la Línia 10 amb l'actual xarxa de Metrovalencia i millorar les condicions de mobilitat dels futurs usuaris i del conjunt de la ciutat de València i la seua àrea metropolitana".

Prolongació de l'L10 i L11

Al seu torn, Arcadi España ha explicat que "per a connectar la Línia 10 amb la zona del Grau, es desenvoluparà un nou traçat tramviari des de la Ciutat de les Arts i les Ciències, seguint per l'avinguda Menorca, fins a arribar a la façana marítima i integrar aquest nou tram amb la xarxa tramviària actual en la parada Grau-Canyamelar".

El conseller d'Obres Públiques ha assenyalat també que "es contempla realitzar de manera paral·lela una prolongació de la Línia 10 seguint el recorregut des de l'estació de Natzaret fins a la façana marítima, amb l'objectiu de millorar la integració i les condicions de mobilitat del barri a la ciutat de València".

Quant a aquest projecte Espanya ha recordat que "l'Autoritat Portuària de València s'ha compromés a finançar part d'aquesta prolongació, que propiciarà una millor integració de les instal·lacions del port amb el teixit urbà i social".

La Línia 10, amb aquesta ampliació, unirà el centre de València amb la zona de la Ciutat de les Arts i les Ciències, el barri de Natzaret i tota la façana marítima ampliant de manera molt considerable l'oferta de transport públic de la xarxa de Metrovalencia.

Destacats