Indignació i rebuig al nou càstig del TSJCV al valencià a l'administració

Guardar

Façana del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV)
Façana del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV)

L'última decisió del TSJCV d'anul·lar 11 articles del decret d'ús de valencià en l'administració pública ha suposat un huracà de suports per part d'entitats de tots els àmbits en defensa del valencià. El nou recurs que van presentar dos diputats del PPCV ha tornat a situar al grup popular en una situació ben allunyada de la igualtat de les dues llengües oficials.

Segons el TSJ, el valencià no pot ser la llengua pròpia, primera o preferent de l'administració valenciana i, per tant que l'atenció a la ciutadania, la notificació d'expedients, etc., la Generalitat no pot realitzar-la en valencià exclusivament, ni tan sols en el moment inicial de l'atenció. Aquesta anul·lació parcial clama al cel quan el valencià és co-oficial i a més la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana.

La Plataforma per la Llengua considera molt greu la reiterada interferència política del poder judicial en les polítiques de normalització lingüística i celebra que la Generalitat Valenciana haja anunciat que estudia de presentar un recurs contra la sentència. Així i tot, insta el Consell a trobar els mecanismes legals i jurídics per a mantenir intactes els drets lingüístics dels valencians entretant.

'Acció Cultural del País Valencià veu amb alarma la pretensió d'un sector significatiu del poder judicial de qüestionar la sobirania popular representada per les Corts Valencianes i el Consell'

Per la seua banda, des d'Acció Cultural del País Valencià veu amb alarma la pretensió d'un sector significatiu del poder judicial de qüestionar la sobirania popular representada per les Corts Valencianes i el Consell i de corregir les seues legítimes i democràtiques decisions, alterant el fràgil equilibri de la divisió de poder que caracteritza una democràcia avançada. Així mateix, rebutja frontalment la postura del TSJ, perquè es posiciona juntament amb el PP en la decisió d'impedir la dignificació del valencià com a llengua pròpia del poble valencià i pretén mantenir-la en l'estatus de llengua secundària.

'Intersindical Valenciana estudia la possibilitat de recórrer-la i titlla la decisió d'un fort component polític"'

Intersindical Valenciana ha anunciat aquest dimecres que ha "posat en mans dels seus serveis jurídics" la sentència no ferma del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) en la qual anul·la diversos articles del decret que prioritza l'ús del valencià en l'administració pública autonòmica, per a "estudiar la possibilitat de recórrer-la". El sindicat, que ha defensat jurídicament davant els tribunals la legalitat del decret de la Generalitat, ha ratllat de "polític el pronunciament del tribunal" i ha manifestat que "discrepa de manera rotunda i no comparteix la sentència del TSJCV".

Per a Intersindical, la decisió judicial té un "fort component polític", "com ha passat en altres ocasions amb el decret de plurilingüisme i moltes altres normes que afecten l'ús o l'ensenyament del valencià".

SUPORT SOCIAL A LA GESTIÓ DEL CONSELLER MARZÀ

La Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic ha demanat reunir-se amb el conseller d'Educació, Vicent Marzà, i amb el secretari autonòmic d'aquesta àrea, Miguel Soler, amb la finalitat de "valorar i coordinar possibles accions relatives a les sentències del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que obliguen a l'administració retornar el concert a determinades aules concertades de nivells postobligatoris".

En aquest sentit, la Plataforma té previst sol·licitar "la convocatòria d'una comissió per a fer el seguiment de la revisió dels concerts amb participació dels agents socials".

També reclama, als serveis de la Conselleria, "un estudi jurídic que permeta valorar la possibilitat de coordinar-nos en possibles accions judicials i saber quin és la base legal en la qual es basen les sentències per a poder orientar l'acció sindical i jurídica".

Sens dubte, des de molts àmbits es vol viure plenament en valencià i en aquests moments s'obri un període de reflexió per a estudiar les diferents accions legals per a posar el valencià en el lloc on li correspon.

Arxivat a:

Destacats