Igualtat prepara un any intens amb l'impuls de tres noves lleis

Des de la Conselleria s’apunta a la Llei d’Igualtat com una de les primeres a abordar, a més de l’Estratègia de Migracions

Guardar

Oltra Corts Carles Desfilis-1
Oltra Corts Carles Desfilis-1

"2020 serà un any de molt treball col·lectiu i participació", assenyalava poc abans d'acabar 2019 Alberto Ibáñez, Secretari Autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat. La Generalitat Valenciana ja ha superat la 'ressaca' de les passades eleccions autonòmiques i ha posat en marxa la maquinària per a portar noves Lleis a la realitat valenciana. De la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives es parlarà, en aquest context, durant 2020: des de l'àrea de Mònica Oltra es vol aprofundir, amb tres noves lleis, en la igualtat, accessibilitat i diversitat familiar.

La mateixa Vicepresidenta, en el seu discurs d'inici de legislatura, ja va apuntar la seua intenció de buscar "el consens del conjunt de la cambra en les grans mesures legislatives" que pretén impulsar aquesta legislatura. "Perquè les polítiques a favor de la igualtat i els drets socials requereixen amplis acords per a garantir la seua perdurabilitat", va asseverar llavors.

Tres són les noves Lleis que, des d'aquesta Conselleria, es pretenen impulsar en l'exercici de 2020. Unes normes que tractaran d'avançar en la igualtat social, pensades per a avançar en drets dels col·lectius més vulnerables. Segons Ibáñez, són una continuació de l'aposta del Botànic: "Una via de pau, de defensa de la vida, de la importància d'escoltar-se i treballar els afectes".

L'última d'aquestes normes que, s'espera, arribe a tramitar-se, és la de Diversitat Familiar i Suport a les Famílies. "Les famílies són un element clau per a la cohesió social", va assenyalar Oltra. Es tracta d'una nova Llei que reconega nous drets a les famílies conegudes com a 'tradicionals', però també per a qualsevol model: monoparentals, del mateix sexe, etcètera. Una de les mesures que es contemplarà serà l'equiparació entre famílies nombroses i monoparentals.

"Grans avanços"

Alberto Ibáñez // Carles Desfilis

Una altra de les normes que rebrà l'impuls aquest nou any és la Llei d'Accessibilitat Universal. Un text que, va anunciar Oltra, cercarà enderrocar les barreres "més dures", les quals "no són visibles". "No parlem només de fer rampes o que siguen accessibles els mobles de la cuina, parlem d'esfondrar els murs invisibles: els prejudicis, la societat que hem construït pensada per a un home blanc sense cap mena de dificultat". Així de contundent assenyalava Ibáñez la importància d'aquesta nova norma. La Llei parlarà de l'accés als estudis, treball... I fins i tot a la informació institucional; des de l'adaptabilitat per a persones amb visibilitat reduïda fins a utilitzar un llenguatge més pròxim a la realitat. "A tu t'arriba un text de la Generalitat o qualsevol altra Administració Pública i has de llegir-lo tres vegades", apuntava el Secretari.

També s'iniciarà una nova Llei d'Igualtat, que podria ser, segons la Conselleria, de les primeres a arribar. Un nou text que "tinga en compte els grans avanços que el moviment feminista ha aportat a les societats democràtiques", assenyalava Oltra en la investidura. La Llei buscarà recollir el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista. Un Pacte que, d'altra banda, també s'actualitzarà aquesta legislatura.

Ibáñez va apuntar que, des d'Igualtat, s'apunten diverses qüestions del Pacte a "reforçar". Una de les accions que proposen és, elaborar també enguany, una Estratègia Valenciana contra la Violència Sexual: "És fonamental treballar no només les conseqüències de la falta d'educació, sinó la prevenció des de l'educació afectivosexual".

Plena inclusió

També en 2020 s'impulsarà un treball que es va començar a realitzar a la fi del passat any: l'Estratègia Valenciana de Migracions. Una eina per a, entre altres coses, aconseguir "la plena inclusió de les persones refugiades", segons va apuntar Oltra.

Ibáñez està també al capdavant del treball per a elaborar aquesta Estratègia. Amb aquesta es pretén "definir el model d'acolliment a les persones", una competència actualment estatal però que recaurà en les Comunitats Autònomes pròximament. També incentivaran la participació conjunta tant d'Administracions, entitats i persones migrants, per a abordar els problemes: "No podem construir una democràcia sòlida sense que la gent migrant participe".

Arxivat a:

Destacats