Huit mesos per a una proposta que acabe amb l'infrafinançament valencià

El document que va condicionar el determinant vot positiu de Compromís recull també la dependència, Rodalia o l’Albufera

Guardar

Pedro Sánchez con Mònica Oltra y Joan Baldoví - Jorge Gil EP
Pedro Sánchez con Mònica Oltra y Joan Baldoví - Jorge Gil EP

Per una ajustada majoria, en la qual un canvi d'orientació en un únic diputat o diputada podria haver resultat en un no, Pedro Sánchez és President del Govern des d'ahir. Un President al qual, pel context de l'hemicicle, amb més formacions que mai, el vot de l'únic diputat de Compromís, Joan Baldoví, va ser determinant per a aconseguir la investidura. Un 'sí' que va vindre després d'unes negociacions i la signatura d'un document; el nou Executiu haurà de realitzar, en els pròxims huit mesos, una proposta i calendari de reforma del Sistema de Finançament Autonòmic, per a acabar amb l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana.

Dels nou punts que el PSOE de Sánchez es va comprometre a abordar en cas que tirara avant la investidura, el finançament autonòmic ocupa el primer lligar. "El Govern es compromet a dur a terme al llarg d'aquesta legislatura la reforma del Sistema", plasma el document. Un procés que es realitzarà mitjançant un "calendari detallat amb les diferents fases" d'una reforma que haurà de presentar-se, com a molt, al setembre d'aquest mateix any.

L'actual Sistema de Finançament Autonòmic, que havia d'haver sigut revisat en 2014, suposa que la Comunitat Valenciana siga l'autonomia que menys inversió per habitant reba de l'Estat. Una xifra que encara és menor en revisar l''execució real' de l'Estat a la regió; només s'executa un 66%. Una xifra cridanera respecte a altres comunitats, com Madrid, on s'executa un 113,9%, per damunt fins i tot del pressupostat.

Es tracta d'un problema que resulta que, malgrat uns comptes "sanejats", com apuntava el Conseller d'Hisenda, la Generalitat se situa al capdavant de dèficit: l'infrafinançament ha generat un deute que, d'altra banda, obliga a fer ús del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Un sistema de préstecs que torna a generar més deute, però al qual la Comunitat Valenciana està obligada.

Agricultura, infraestructures i dependència

No obstant això, aquesta no és l'única demanda amb la qual els socialistes s'han compromés amb Compromís quant a finançament. Fins ara, el Govern Central no compleix la Llei 39/2006 com que no aporta el 50% de la despesa en dependència. Des de 2015, en cap exercici s'ha aportat més del 13%. Per això, la formació de Baldoví reclama "complir de manera gradual", durant la legislatura, aquest 50%.

El document que ahir, poc després de la investidura, Baldoví demanava al PSOE que el complira, també reclama unes "inversions justes" i "infraestructures sostenibles". Es tracta d'una demanda perquè, a través dels PGE, el Govern Central atenga les greus deficiències d'algunes infraestructures de la Comunitat, com és Rodalia Renfe, el retardat túnel passant de València -Parc Central-, o la connexió de l'aeroport de l'Altet amb Alacant i Elx.

També l'agricultura té un capítol al document. El nou govern de coalició PSOE-UP haurà de "defensar els productes agroalimentaris valencians" enfront de diversos acords de lliure comerç, com és el cas de la taronja sud-africana.

Albufera

Amb la formació, aquesta setmana, del nou Govern Central, ja estaran les tres administracions que poden prendre part en la conservació de l'Albufera 'preparades'; l'Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana i el Govern de l'Estat. Ja el President de la Generalitat, Ximo Puig, en el missatge de Nadal, anunciava un futur "Pacte per l'Albufera" per a procurar la seua supervivència. En el document signat de cara a la investidura, el PSOE es compromet a finalitzar les obres necessàries en el col·lector oest de València; des d'ací, amb cada col·lapse, arriben aigües negres al llac.

Destacats