Hisenda i Participació acorden impulsar els primers pressupostos participatius de la Generalitat 2022

Rosa Pérez Garijo i Vicent Soler es reuneixen per a posar en marxa la primera experiència que permetrà la participació directa de la ciutadania en el disseny dels comptes públics

Guardar

Vicent Soler pleno corts
Vicent Soler pleno corts

Les conselleries d'Hisenda i Participació han acordat l'inici dels treballs per a dissenyar els pressupostos participatius de la Generalitat, un projecte que preveu que la ciutadania puga proposar i decidir sobre a què destinar una part dels recursos públics.

En la reunió per a perfilar el primer projecte d'aquestes característiques en una Administració autonòmica han participat el conseller d'Hisenda, Vicent Soler; la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo; el secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero; el secretari autonòmic de Participació, Antoni Llorente; la directora general de Pressupostos, Eva Martínez, i la directora general de Participació, María Jesús Pérez Galant.

"La posada en marxa d'aquests pressupostos és un pas més en l'estímul de la implicació de la ciutadania en la gestió pública, un dels eixos de l'Acord del Botànic", segons els responsables de totes dues conselleries.

La Conselleria de Participació és l'encarregada de l'impuls i coordinació "d'un projecte transversal"en el qual intervindran tots els departaments de la Generalitat.

El departament dirigit per Rosa Pérez Garijo ja està treballant amb la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) en el disseny de les eines tècniques necessàries per a dur a terme un procés de participació d'aquestes dimensions. Aquestes eines s'incorporaran al futur Portal de Participació de la Generalitat.

L'aplicació dels primers pressupostos participatius de la Generalitat estan previstos per a 2022. De moment, en la reunió celebrada en la Conselleria d'Hisenda s'ha acordat la creació d'un grup de treball format pels secretaris autonòmics d'Hisenda i Participació i les directores generals de Pressupostos i Participació, que treballaran amb la resta de conselleries perquè els pressupostos participatius estiguen ja inclosos en el pròxim projecte de Pressupostos de la Generalitat .

Després de la reunió, Pérez Garijo ha recordat que "aquesta és la nova forma de governança que promou el Consell i que fa partícip a la ciutadania de l'elaboració de les polítiques públiques".

"És un projecte molt ambiciós en el qual volem sumar a la resta de conselleries i per al qual necessitem la complicitat i l'ajuda de la conselleria d'Hisenda". "Som conscients de la complexitat que suposa desenvolupar un projecte així, però la possibilitat de donar veu directa a la ciutadania resulta fonamental en aquest moment i és una prioritat del govern del Botànic", ha assegurat la consellera.

Per part seua, el conseller d'Hisenda ha remarcat que "per a poder tirar avant aquest projecte pilot de pressupostos participatius serà fonamental la col·laboració i disposició de tots els departaments del Consell" encara que s'ha mostrat convençut que és "una oportunitat per a donar veu a les prioritats de la ciutadania en sectors clau per al desenvolupament econòmic i social i, a més, tenint en el punt de mira la reconstrucció post-COVID que tan necessària és per a la Comunitat".

No obstant això, des de tots dos departaments han incidit en què aquest és un projecte "encara incipient, però que hem de treballar amb el temps suficient per a garantir tant la seua aplicabilitat com la participació efectiva de la ciutadania".

Destacats