Grezzi, després de l'informe del frau en EMT: "Les responsabilitats polítiques s'han d'assumir si existeixen"

PP i Cs reclamen que l'empresa siga intervinguda i critiquen que a dues treballadores se'ls carregue amb la culpa de l'estafa

Guardar

grezzi
grezzi

El regidor de Mobilitat i president d'EMT València, Giuseppe Grezzi, ha destacat que l'esborrany de conclusions de la comissió d'investigació sobre el frau en l'empresa pública descarta "responsabilitats polítiques" tant d'ell com del recentment cessat gerent en aquesta estafa de quatre milions d'euros comesa fa un any i ha defensat, per tant, que "les responsabilitats polítiques s'han d'assumir si existeixen".

Així ho ha afirmat als periodistes abans del consell d'administració de l'EMT, reunit aquest dilluns per a abordar adjudicacions d'instal·lació de les marquesines i donar compte de la recent destitució del gerent, Josep Enric García Alemany. Com a primera recomanació, la comissió d'investigació planteja el cessament de la cap de Gestió, María Rayón, per "falta de diligència constatada", i ser destinada a un altre lloc.

Grezzi (Compromís) s'ha mostrat raonablement satisfet amb les conclusions perquè "ha quedat clar que no hi havia cap responsabilitat del gerent ni del president (ell mateix)" en l'engany. També ha ressaltat que la comissió llance "recomanacions interessants per a millorar qüestions que no tenien a veure amb el frau".

Però l'important, al seu judici, és el que investiga el Jutjat d'Instrucció 18 de València sobre l'estafa. "Estem impacients per rebre aquestes conclusions", ha asseverat, per a recordar que hi ha una única treballadora de l'empresa investigada i que el jutge té personada com a possible responsable civil a l'entitat bancària.

En tot cas, Grezzi ha posat l'accent que l'esborrany de la comissió interna recull el que han dit "des del primer moment" i apunta a un reajustament de la cap de Gestió perquè "deixe de tindre aqueixa funció i ser assignada a un altre lloc". Amb aquest cessament, aquesta treballadora "perd la condició de comandament de l'empresa", ha garantit.

I ha negat que existisca "cap contradicció" en ser preguntat per una possible readmissió de l'altra treballadora que va ser acomiadada després de destapar-se el frau: "D'una banda està el frau en la gestió i per un altre el tema laboral, que té un altre llit legal".

D'altra banda, sobre la indemnització que rebrà el gerent després del seu cessament, Grezzi ha indicat que és una cosa que determinarà el departament de recursos humans després de l'aprovació en el consell. La llei, ha recordat, estableix set dies per any treballat i una altra indemnització si no hi ha un preavís de tres mesos.

També ha destacat que el nomenament del pròxim gerent és una cosa que haurà de proposar ell mateix al consell d'administració. "Quan hi haja una persona amb les mateixes qualitats, capacitat de gestió i trajectòria, s'aprovarà", ha augurat.

PSPV: "L'EMT OBRI NOVA ETAPA AMB GARANTIES"

Per part del PSPV, com a presidenta de la comissió de la investigació, Elisa Valía ha celebrat que les conclusions estan ajustades a la realitat i plantegen recomanacions que s'abordaran aquest dimecres, 7 d'octubre, en la reunió de l'òrgan. L'objectiu és "posar tots els mitjans per a recuperar els diners i evitar que torne a succeir".

"L'EMT obri una nova etapa amb millors garanties que un frau així no torne a ocórrer", ha asseverat, garantint que hi haurà col·laboració amb l'Ajuntament per a millorar els processos. També ha defensat que el gerent no aparega en l'esborrany perquè "pot tindre una responsabilitat que ja ha assumit" amb el seu cessament, a més d'advocar perquè el seu relleu es trie "molt bé".

Per a donar eixida a les conclusions, la socialista ha confiat que l'informe compte amb el vot favorable de tots els grups polítics i s'ha mostrat convençuda que també el secundarà Compromís, soci de govern a l'Ajuntament.

El regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán (PSPV), ha recordat que ja hi ha una comissió d'harmonització perquè la intervenció municipal participe en totes les empreses públiques. Era una proposta del seu predecessor, l'edil Ramón Vilar mort fa uns mesos, perquè "en 2015 el sector públic era un desastre".

PP I CS POSEN CONDICIONS

Per part de l'oposició, la portaveu del PP, Mª José Catalá, ha criticat que "el dictamen potiner, breu i d'escassa qualitat culpa a dues treballadores del robatori de quatre milions i eximeix al gerent", amb el que creu que falta depurar responsabilitats polítiques.

El grup 'popular' advoca així per una intervenció "d'urgència" de l'Ajuntament en l'EMT i, de nou, pel cessament de Grezzi. Al seu judici, és sorprenent que PSOE i Compromís intenten "escapar-se acomiadant a empleats" i perden l'oportunitat que el cessament del gerent siga un acomiadament procedent i no calga "pagar-li 20.000 euros".

"Això té un nom: prevaricació", ha advertit Catalá, per a avançar que el PP presenta un dictamen particular amb totes aquestes reclamacions perquè s'afija a les conclusions. Ha tornat a denunciar que l'EMT manca d'una relació de llocs de treball, que no hi ha protocols per a substituir treballadors administratius i financers i que "no hi havien conciliacions diàries dels moviments dels comptes".

Ciutadans també vol que l'empresa siga intervinguda i rebutja que el gerent no figure en l'informe, amb el que cree que "s'intenta justificar una eixida procedent quan no és així", a més d'exigir que el nou es trie per concurs públic.

Unes altres de les reclamacions que recull Cs en un informe propi és que la comissió de la investigació sobre el frau se sotmeta al ple de l'Ajuntament, perquè Grezzi no siga "jutge i part" i li substituïsca un altre regidor de Compromís, i que s'incorporen totes les "ramificacions" del cas.

"Joan Ribó --alcalde de València-- ha estat fent costat a Grezzi, Grezzi al gerent i el gerent fent costat a la cap de Gestió; tots feien un cercle", ha il·lustrat el conseller 'taronja' Narcís Estellés.

Arxivat a:

Destacats