Giner proposa mesures ja aplicades i titlla de "sectari" a Ribó per no donar suport a la incineració del fem

El candidat de ciutadans reclama una transformació en la "gestió de residus" i oblida el nou sistema de gestió de matèria orgànica a la ciutat

Guardar

02 Fernando Giner debate apunt
02 Fernando Giner debate apunt

Un dels pocs moments bastos en el debat d'ahir d'À Punt va ser del candidat de Ciutadans a l'alcaldia, Fernando Giner, amb el candidat i actual alcalde per Compromís, Joan Ribó. Després d'unes discussions amb la candidata popular, María José Català, sobre un suposat augment de la pressió fiscal, Ribó va contradir a Giner, que ho va acabar dient "sectari" per no estar d'acord en la gestió de residus.

El protagonisme dels dos candidats va començar amb una intervenció de Giner. Aquest va assegurar que "a més de abaixar els impostos" hi ha un repte important, que és "la gestió de residus". Assegura que amb un programa "de transformació digital i transició energètica" produirà "fons del fem". "Alguna cosa que vosté no s'ha plantejat", ha asseverat.

El candidat de Ciutadans li ha assenyalat a Ribó que hi ha mètodes i ajudar europees per a "reproduir el fem en energia" en comptes de "posar impostos als ciutadans". "Que hem baixat la taxa de fems...", va irrompre Ribó.

El candidat de Compromís li va rebatre l'argument dels impostos, perquè s'ha "baixat la taxa un 25%" i que ja existeix un nou mètode de gestió de residus en aplicació: "En aquests moments en el 53% de la ciutat ja està funcionant la recollida de matèria orgànica per a fer compost. No s'ha assabentat vosté tampoc".

Ribó va interpretar la proposta de Giner de generar energia amb cremar els residus: "Es diu incinerar. No estem d'acord perquè és un sistema absolutament contaminant". "És sectari", va respondre el candidat de Ciutadans.

Al membre de la formació d'Albert Rivera li va semblar "sectari" que des de Compromís no compartisquen l'opció de cremar el fem per ser contaminant i contrari al desenvolupament sostenible. "No es diu sectari, es diu tindre principis en l'àmbit de la sostenibilitat", va acabar Ribó.

"Les tres Des"

Diversos torns més endavant es va fer present la mateixa discussió. Giner va assegurar que vol que València lidere "el repte de les tres Des; una ciutat de diàleg, de diversitat i de desenvolupament sostenible". "Amb incineració de residus, No? Perfecte desenvolupament sostenible el que proposa vosté", li va interrompre Ribó.

Giner, una mica més nerviós pel tall de l'alcalde, va passar de dir "sectari" al candidat per no donar suport a la incineració de fems a assegurar que "hi ha tecnologies, a més valencianes, que superen aquestes qüestions". Va afegir, a més, que pensa "crear una oficina que estiga 'directament amb Brussel·les' per a tindre tecnologia i poder rendibilitzar residus", va prometre sense concretar.

Ribó va disposar de l'última intervenció en aquesta discussió, en la qual va assegurar que "el desenvolupament sostenible i la incineració són dues coses absolutament contradictòries, com ho és també criticar els carrils bici i parlar de desenvolupament sostenible o les tres Des". "Hi ha coses que són absolutament incoherents", va asseverar.

Destacats