La Generalitat aprova el III Pla d'Igualtat entre dones i homes de l'Administració de la Generalitat

El Pla, que compta amb el suport de les forces sindicals, promou mesures que faciliten la conciliació i fomenten la corresponsabilitat

Guardar

Una dona, d'esquena, en un carrer
Una dona, d'esquena, en un carrer

El Ple del Consell ha aprovat el III Pla d'Igualtat entre dones i homes de l'Administració de la Generalitat després que, el passat 29 de juliol, l'esborrany fora secundat, per unanimitat, per tots els sindicats amb representació en la Taula General de Negociació (CSI·F, UGT, CC OO i Intersindical). El document estableix nous objectius i mesures que permeten continuar avançant en la superació dels obstacles que impedeixen o dificulten la igualtat efectiva de dones i homes en l'àmbit de l'ocupació pública.

La finalitat general d'aquest III Pla d'igualtat de l'Administració de la Generalitat és abordar les necessitats reals del personal al seu servei amb un abast global i integral per a consolidar la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en la Funció Pública valenciana. A més, amb ell s'avança en l'erradicació de qualsevol forma de discriminació directa o indirecta per raó de sexe i de procediments o polítiques discriminatòries en matèria de selecció, formació, promoció, salut laboral i retribucions.

Entre les mesures que recull aquest III Pla destaca la promoció de la presència equilibrada de dones i homes en els diferents òrgans col·legiats de participació i negociació, així com el foment de la paritat en la distribució per sexes de grups professionals, categories i col·lectius de l'Administració de la Generalitat. També inclou promoure mesures per a facilitar la conciliació de dones i homes, i fomentar la corresponsabilitat, eliminant els obstacles que impedeixen la participació plena de les dones en tots els àmbits i nivells de l'Administració.

Es busca conéixer i corregir les causes que provoquen la desigualtat salarial. I a més, es tindrà una particular consideració en les situacions d'especial protecció referides a la violència de gènere que puguen afectar les funcionàries per al que es facilitaren aspectes com la intermodalitat entre diferents administracions.

Novetats

Entre les principals novetats del III Pla es contempla l'increment de les retribucions dels llocs de treball que exerceixen professions de les denominades "feminitzades" per a lluitar contra la bretxa salarial. En aquest sentit, la Generalitat ja destina aquest any 6,5 milions d'euros dins del "Programa temporal de lluita salarial contra la bretxa salarial, racionalització i millora de llocs de treball" que té com a objectiu acabar amb les diferències de salaris per raó de sexe en aqueixos llocs.

També destaca que s'augmenta, dels 18 anys actuals fins als 23 anys, l'edat dels fills o filles que, en cas de necessitar; cures especials derivades d'una malaltia greu permeten gaudir als seus progenitors d'una reducció de jornada.

Es realitzarà una enquesta, al personal de l'Administració de la Generalitat, que permeta diagnosticar la possible discriminació indirecta de les dones en l'accés als llocs de treball, amb la finalitat de facilitar la conciliació de dones i homes, i fomentar la corresponsabilitat.

Es reforçaran les Unitats d'Igualtat a les quals se'ls dotarà d'estructura i es concretaran les seues funcions i els recursos dels quals disposen.

Entre les noves mesures, s'impartirà la formació necessària per a la incorporació de clàusules d'igualtat de gènere en les contractacions públiques de l'Administració autonòmica i en les convocatòries d'ajudes en concurrència competitiva. A més, es preveu promoure una major formació específica en matèria d'igualtat, així com formació per al desenvolupament de les dones i el seu lideratge.

Es crearà en el portal FUNCIONA (al qual té accés el personal funcionari) un espai denominat d'"Igualtat de gènere en la Generalitat" que recollirà i difondrà totes les accions de comunicació en matèria d'igualtat de les diferents institucions que componen l'administració pública valenciana.

Finalment, el III Pla d'Igualtat recull el compromís de l'Administració de la Generalitat d'integrar la perspectiva de gènere en la prevenció de riscos laborals, de tal manera que es tindran en compte les característiques personals a l'hora d'adquirir equips de treball i equips de protecció (per exemple per a forces policials, bombers i bomberes...). Les mesures seran aplicades per als 19.500 funcionaris i funcionàries de la Generalitat Valenciana.

Arxivat a:

Destacats