Ford adjudica a la planta d'Almussafes la fabricació dels motors híbrids per a Europa

Guardar

ford_almussafes
ford_almussafes

La direcció de Ford Almussafes ha comunicat aquest dijous al Comité d'Empresa que la factoria valenciana serà l'adjudicatària de la nova generació de motors híbrids per al mercat europeu i que augmentarà la capacitat d'assemblatge de bateries a partir de 2022, coincidint amb la finalitat de cicle del Mondeo, segons han informat a Europa Press fonts sindicals i de la mateixa empresa.

La multinacional aposta per invertir en un futur electrificat per a les seues operacions a Almussafes, amb el nou motor híbrid Duratec de 2,5 litres que es fabricarà en la seua planta de motors a partir de finals de 2022, detalla en un comunicat.

"Avui és un pas més en el viatge d'electrificació de Ford, proporcionant un pont cap a un futur de vehicles de passatgers totalment elèctrics, i demostrant el nostre compromís continu amb les nostres operacions de fabricació a València, on hem invertit al voltant de 3.000 milions de dòlars des de 2011 (aproximadament 2.535 milions d'euros)", ha assegurat Kieran Cahill, vicepresident de Fabricació de Ford Europa.

A partir de finals de 2022, la planta de motors valenciana fabricarà el motor híbrid Duratec de 2,5 litres per a Europa, que s'equipa en el Kuga PHEV, així com els models Kuga, Galaxy i S-MAX Full Hybrid. El motor de gasolina de cicle Atkinson de 2,5 litres és el primer d'aquest tipus que construeix Ford a Europa i reforça la importància dels vehicles PHEV i totalment híbrids en l'actual i futura gamma de vehicles de Ford a Europa.

El motor híbrid Duratec de 2,5 litres -que es construeix actualment en la planta de motors de Ford en Chihuahua (Mèxic)- es fabricarà a Almussafes juntament amb els motors de gasolina EcoBoost de 2,0 i 2,3 litres, la demanda dels quals continua sent "fort", assegura la companyia.

planta_ford Planta de la Ford en Almussafes.

5,2 MILIONS PER A AUGMENTAR LA CAPACITAT EN BATERIES

Ford també ha confirmat una inversió addicional de 5,2 milions d'euros per a donar suport a l'augment de la capacitat d'assemblatge de bateries a Almussafes, després d'una inversió inicial de 24 milions d'euros anunciada el gener de 2020, amb la posada en marxa de la instal·lació al setembre de l'any passat.

"La capacitat addicional és necessària per a donar suport a l'augment de la demanda en la producció de vehicles electrificats actuals i futurs", assenyalen des de la companyia.

A principis d'enguany, Ford va anunciar que està invertint 22.000 milions de dòlars en l'àmbit mundial en electrificació, gairebé el doble dels anteriors plans d'inversió en vehicles elèctrics de la companyia, i que està invertint 1.000 milions de dòlars (845 milions d'euros) per a crear el Centre d'Electrificació de Ford Colònia a Alemanya per a la fabricació de vehicles elèctrics, la primera instal·lació d'aquesta mena de la companyia a Europa.

El primer vehicle de passatgers totalment elèctric fabricat per Ford a Europa es fabricarà en aquestes instal·lacions en 2023, i s'està considerant la possibilitat de fabricar un segon vehicle totalment elèctric. A mitjan 2026, el cent per cent de la gamma de vehicles de passatgers de Ford a Europa tindrà una opció zero emissions, totalment elèctric o híbrid endollable, passant a ser totalment elèctrica d'aquí a 2030.

ford_fabrica

ADÉU Al MONDEO EL MARÇ DE 2022

Com a resultat d'aquest canvi en les preferències dels clients, Ford deixarà de fabricar el Mondeo a la fi de març del pròxim any. Els altres turismes de gran capacitat crossover i polivalents de Ford -el Ford Galaxy i el Ford S-MAX, tots dos de set places- continuaran en producció, amb versions totalment híbrides de totes dues llançades recentment.

Llançat en 1993, el Mondeo va ser el primer vehicle de Ford considerat com a cotxe "global", destinat a consolidar una sèrie de models Ford a tot el món. Des del seu llançament a Europa, on va substituir al Ford Sierra, les vendes del Mondeo han aconseguit uns cinc milions d'unitats fins avui.

Ford està reforçant la seua posició amb vehicles com el Kuga, el Puma i l'Explorer PHEV. La companyia està llançant nous models a Europa, com el Mustang Mach-E totalment elèctric -que inclou el Mustang Mach-E GT, que arribarà a la fi d'enguany- i el seu primer turisme de gran volum totalment elèctric, que arribarà al mercat en 2023.

IMPORTÀNCIA "VITAL"

Per a UGT, sindicat majoritari a la fàbrica valenciana, és "de vital importància haver aconseguit el motor híbrid que durant tant de temps havíem reclamat". "Encara que no resulte la solució definitiva, es tracta d'un pas molt important en aquest camí per a guanyar el nostre espai en l'electrificació de Ford Europa".

Des de la multinacional, també s'ha convocat per a aquest divendres una Comissió Consultiva per a iniciar formalment el període de consultes previ a l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERE) de 630 acomiadaments plantejats per la companyia.

"Per a alguns pot tractar-se d'una situació agredolça", admeten des d'UGT, però el sindicat veu "l'ampolla mig plena", ja que aquesta adjudicació ha de servir perquè l'empresa mostre la seua voluntat de voler arribar a acords, ja que no trobarà en UGT "arguments o excuses" per a no aconseguir-los.

Davant aquest nou escenari, UGT torna a la taula de negociació sobre els acomiadaments amb ànim de "proposar solucions que permeten mantenir la pau social a la fàbrica"" i considera fonamental "aconseguir un acord que contemple el 100% de sortides voluntàries".

Destacats