Fiscalia atribueix a Rodríguez i la resta d'investigats contractes en Divalterra d'afins a PSOE i Compromís

Guardar

Jorge Rodríguez
Jorge Rodríguez

La Fiscalia Anticorrupció responsabilitza l'expresident de la Diputació de València, el socialista Jorge Rodríguez, i la resta d'investigats en l'operació Alqueria de la contractació de persones per a càrrecs d'alta direcció en l'empresa pública Divalterra --abans Imelsa-- "sense subjectar-se als principis de publicitat, mèrit, transparència i capacitat".

"L'única motivació per a la seua contractació és l'adscripció o vinculació dels contractats als dos partits polítics que governen en la Diputació, Compromís i el PSOE. De tal forma que de les persones contractades, tres són afins a Compromís i quatre són afins al PSOE", assenyala el fiscal, que creu que els fets poden ser constitutius de prevaricació i malversació.

Aprecia també "la creació d'una estructura de govern paral·lela a l'autèntica voluntat del Consell formada tan sol pels consellers membres dels partits polítics que sustenten a la Diputació Provincial".

Així figura en la querella que dirigeix el fiscal al jutjat --inclosa en el sumari del cas Alqueria, al qual ha tingut accés Europa Press-- contra el que fora expresident de la Diputació, Jorge Rodríguez; l'excap de gabinet, Ricard Gallego; el secretari-lletrat assessor del Consell d'Administració de Divalterra, Jorge Entenimentada; l'assessor del president Manuel Reguart; i els exdirectors-gerents de l'empresa Xavier Simón i Agustina Brines.

En el seu escrit, el fiscal relata com al juliol de 2015, davant el Consell d'Administració de l'empresa --anomenada encara Imelsa--, presidit ja per Rodríguez, el secretari de la Diputació, davant la pregunta d'un dels consellers sobre si el nomenament que es proposava de dos persones com a personal d'alta direcció era legal, al que va contestar que no, cosa que va ratificar posteriorment en una declaració que va prestar davant la Fiscalia.

Malgrat açò, els nomenaments es van efectuar, amb l'únic vot en contra del conseller que havia formulat la pregunta i sense que ni cap dels consellers ni el president s'interessaren per les raons per les quals el secretari havia indicat que les contractacions haurien de fer-se seguint els principis de publicitat, mèrit i capacitat.

El ministeri públic es refereix seguidament a un altre episodi succeït en els mesos de setembre i desembre de 2015, quan es produeix la contractació de set persones com a personal d'alta direcció "sense subjectar-se als principis de publicitat, mèrit, transparència i capacitat". "Aquestes contractacions --sosté-- es produeixen al marge i obviant les funcions del Consell d'Administració que és únic òrgan que pot realitzar-les, no existint cap expedient de contractació, informació de necessitat, ni sol·licitud d'existència de crèdit o consignació pressupostària".

I agrega: "L'única motivació per a la seua contractació és l'adscripció o vinculació dels contractats als dos partits polítics que governen en la Diputació, Compromís i el PSOE. De tal forma que les persones contractades, tres són afins a Compromís i quatre són afins al PSOE".

"ON ABANS HI HAVIA UN ALT CÀRREC, ARA DEU"

En aquesta línia, fa notar que "els diferents informes jurídics emesos a petició de l'empresa (...) assenyalen l'abandó de la legalitat en aquestes contractacions, bé per no subjectar-se a l'EBEP, bé per no resultar d'acord amb els principis d'eficiència, austeritat i transparència en la gestió d'una empresa pública, atés que com van relatar l'auditor intern i extern de l'empresa, no pareix d'acord amb aquests principis d'eficiència i austeritat, i mantenint l'empresa el mateix pressupost on abans hi havia un alt càrrec, ara deu".

En aquest punt, assenyala que l'informe jurídic encarregat per la pròpia empresa analitzant els contractes arriba a la conclusió que, no solament s'omet i anul·la l'article 55 de l'EBEP, sinó que no es correspon el nomenament amb l'exercici de poders inherents a la titularitat de l'empresa, podent haver incorregut en frau de llei en intentar obviar aquest article configurant en la plantilla personal d'alta direcció per a "eludir el compliment dels principis de selecció".

"FILL DE PUTA"

Enfront d'aquesta situació, i en una reunió del 15 de novembre de 2016 del Consell d'Administració, quan l'auditor intern de l'empresa exposa les irregularitats detectades en la gestió de fons públics és "manat callar pel president del Consell, dient-li en diverses ocasions el cap de gabinet del president Ricard Gallego que era un fill de puta".

El fiscal assegura que els querellats coneixien les arbitrarietats que es produïen i també els "artificis buscats per a tractar d'emparar unes contractacions que responen a un pur voluntarisme polític d'afavorir els membres del partit dominant en la Diputació i afí al president de la mateixa".

Destacats